Hrvatski Fokus
Feljtoni

Ante Bautović – dubrovački novinar (3)

Lancana je brodski konop za vuču po kojem su vukači (vučitelji) dobili ime lancari

 

Novinar dubrovački Ante Bautović (1925. – 2018.) opisuje drevni običaj u članku Lancari. Neretva se kod Opuzena razdvaja na dva kraka. Desni, zvani Velika rijeka ide u smjeru Komina i Rogotina, a lijevi zvan Mala rijeka hita prema ušću kod Blaca, mimo Podgradine i Trna. Ruke veslača koji su išli uzvodno Velikom rijekom bile su pune žuljeva.

Do pojave jaružala nanešeni mulj je bio prepreka (tzv. bankine) brodicama, te se nekad morala ljeti čekati plima satima. Žitelji Brijeste, Dube stonske, Putnikovića, Dubrave, Janjine, Drača i Sresera bi se obično udvoje u barci (rijeđe ćetvoro) ujutro rano (izvan zora) upućivali dok more još “spava”, tj. dok nema kurenta (morske struje). Išlo se iz Žuronje, Blaževa, Luke idr uvala kroz malostonski arhipelag da bi nabavili na Neretvi hranu, što im treba za kuću i sijeno za ovce, koze, magarce i mazge.

Drvo ogrjevno se mijenjalo za brašno, kukuruz, grah, a najveća sreća bila je domoći se sušenih jegulja. (poslastica koju je volio i Karlo V., prije melioracije jegulja je bilo obilato u Neretvi op., T.T.) Nabavljalo se i dinje (lubenice), paprike, pipune.

U uvali Luka bila je usidrena velika barka s dvadeset madira (daska oplate broda) nazvana “Dubravka”. Slovila je kao zajednička barka Gornje i Donje Dubrave, po tovarnom kapacitetu bila je među najvećim barkama južnog Jadrana. Rijetko je korištena, jer je zahtijevala rad šestorice jakih muškaraca, što se rijetko našlo na okupu.

Tužna je činjenica da su često domaći mornari bili neplivači!

(valjda je i to bilo smetnja kod pokretanja Dubravke, nisam tu shvatio pripovijedanje Bautovića, op., T.T.) Tijekom talijanske okupacije sve su barke stavljene pod kontrolu vojne komande u Stonu, Janjini, Orebiću i Trpnju. Dubravki se tu nažalost gubi trag. Pandan burlacima koji su vukli lađe na Volgi (sjetimo se slike Ilje Jefimovića Rjepina, 1844. – 1930.) bili su neretvanski lancari. Lancana je brodski konop za vuču po kojem su vukači (vučitelji?) dobili ime lancari. S barkom na vesla stizalo se do naselja Trn, te bi (obično jedan) član posade krajnje lijevom stranom vukao  do Podgradine, Opuzena, Krvavca i izuzetno čak i do Metkovića.

Ante Bautović opisuje takvo putovanje. Mati je držala kormilo, otac vukao barku, sav u znoju. Na povratku ih je zahvatilo nevrijeme, te su tri dana ostali u uvali Kremena i bili gosti u seocu dok se more smirilo. Melioracijom Neretve smanjilo se i ribolovstvo, osobito jegulje na postama Crepina i Kuti. Svejedno, slatko je pamćenje na neretvanski brudet i “postulat”: gira (gerica, mala vrsta ribe), tikva i ljutika (vrsta lučića).

(Svršetak)

Teo Trostmann

Povezane objave

HRVATSKE ŽRTVE – Slavili masovne zločine

HF

Hrvatski jezik i politika (5)

HF

Hrvatski jezikoslovci (3)

hrvatski-fokus

Danas je Vlada iznad Sabora (3)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više