Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Neka nas sve obasja Sunce juga

Obnovljivi izvori energije i njihova primjena u fokusu su konferencije Renewable South koja se održava 15. i 16. svibnja u Ljubuškome

 

Jug je jedna od četiri glavne strane svijeta i nalazi se nasuprot sjeveru. Na sjevernoj Zemljinoj polutki Sunce je točno u podne uvijek u pravcu juga. Stoga se i jug nerijetko povezuje upravo sa Suncem i toplinom, s ugodnom i blagom klimom, ali i s opuštenijim življenjem.

S druge strane, od Sunca potječe najveći dio energije na Zemlji. Za Sunčevu energiju to je jasno samo po sebi, a energija vjetra također potječe od Sunca jer zbog razlika u temperaturi zraka dolazi do razlika tlaka i njegovog gibanja, poznatog kao vjetar. Hidroenergija dijelom također potječe od Sunčeve energije (padaline!), baš kao i toplina iz neposredne okolice, zraka, površinskih voda i plitkih slojeva tla koja se danas uspješno iskorištava u dizalicama topline.    

Pridružite nam se stoga na konferenciji o obnovljivim izvorima energije pod nazivom Renewable South. Radi se o još jednoj konferenciji u organizaciji tvrtke ENERGETIKA MARKETING za koju je to ujedno i velik iskorak jer će jedan stručni skup prvi put organizirati u Bosni i Hercegovini.  

Renewable South održava se 15. i 16. svibnja u hotelu ‘Bigeste’ u Ljubuškom i bit će to prigoda za upoznati se s najnovijim trendovima i inovacijama u području sunčanih elektrana, vjetroelektrana, dizalica topline, hidroelektrana, biomase i drugih održivih energetskih rješenja.

Odabir lokacije za održavanje nove konferencije nije slučajan. Ljubuški se nalazi na samom jugu Bosne i Hercegovine, a sama Hercegovina u posljednjih je nekoliko godina postala mjesto gdje se ostvaruje sve više projekata obnovljivih izvora. Uz tradicionalnu hidroenergiju, sve su popularnije i sunčane elektrane, novi projekti vjetroelektrana povećavaju se iz dana, dok su dizalice topline sve češće rješenje za grijanje i hlađenje ne samo poslovnih zgrada i industrijskih pogona, već i obiteljskih kuća i stambenih zgrada.  

Renewable South stoga je izvrsna prilika za stručnjake, inovatore i entuzijaste da podijele svoja znanja, razmijene ideje i rade na oblikovanju održive budućnosti. Za sve koji pak žele predstaviti svoje projekte, dostignuća i rješenja, proizvode i usluge ili su pak željni novih spoznaja, konferencija će biti platforma za povezivanje s vodećim stručnjacima u području obnovljivih izvora energije i dat će nove inspiracije na putu prema čišćem i zelenijem planetu.

B. L., EGE

Povezane objave

Treba li uskoro sankcionirati i ruski plin koji stiže plinovodima?

hrvatski-fokus

Hrvatska poboljšala svoju poziciju za četiri mjesta

HF

Umjetna inteligencija i upravljanje

HF

Osnove primjene biomase

HF

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više