Hrvatski Fokus
Kolumne

TEHNIKA NARODU – Zašto smo postali tehnološki bogovi i moralni vragovi!?

Neke važne misli svestranoga američkog intelektualca Lewisa Mumforda

 

Višestruko je važan svestrani američki intelektualac Lewis Mumford (1895. – 1990.); čitanje njegovih radova “Tehnika i civilizacija (1934.), “Grad u historiji” (1961.), i dr. Čitanje njegovih djela omogućuje čovjeku dublji uvid u kulture i civilizacije, arhitekturu, povijest, čovjekovu bit i mislim da je nezaobilazno štivo za svakoga čovjeka koji dublje promišlja egzistenciju. Ovaj puta ću samo citirati neke njegove misli iz knjige “Umjetnost i tehnika” (1951.), uz napomenu da je dosta bio tu nadahnut Spenglerom (Oswald, 1880. – 1936.) i Adamsom. (Henry, 1838. – 1918., veliki dinamovac, ali ne nogometni).

“Izgubili smo temeljno svojstvo suverenih individua – slobodu donošenja odluka, slobodu da kažemo da ili ne prema vlastitom nahođenju, stoga, iako smo snažnim razvojem tehnike silno uvećali vlastite moći, nismo razvili proporcionalnu sposobnost kontrole nad tim moćima… Naša je tehnika postala kompulzivna i tiranski nastrojena zato što je ne tretiramo kao podređeni instrument života; dok je istovremeno naša umjetnost postala ili sve više lišena sadržaja ili potpuno iracionalna… Slike apstraktnih slikara dočaravaju dočaravaju ispraznost i rasulo naših života, slike nadrealista odražavaju zbiljsku noćnu moru ljudske egzistencije u doba masovnih istrebljenja i atomskih katastrofa…, one nam više govore o  trenutačnom stanju svijeta od bilo kakvih novina ili radija. Takve slike imaju dokumentarnu vrijednost iako su ponekad u potpunosti bezvrijedne u estetskom smislu. Interpretacija tih slika u posljednjih 20 godina omogućavala je puno bolje razumijevanje budućih događanja negoli oni nedorasli političari koji su se ponosili svojim zdravim razumom i realizmom te stoga nisu bili ni najmanje spremni za žrtvovanja tijekom rata ni za još veću disciplinarnost i odricanja koja danas zahtijeva postizanje mira.”

“Zašto smo postali tehnološki bogovi i moralni vragovi, znanstveni superjunaci i idioti po pitanju estetike – idioti prvenstveno u starogrčkom smislu (idiotes – privatni građanin, pojedinac, osoba lišena profesionalne vještine) bivanja osoba koje su u potpunosti svedene na privatnu sferu i nesposobne komunicirati i razumjeti jedna druge?”

“Čim (čovjek) izgubi vjeru u vlastitu možebitnu važnost i vrijednost on se svodi na razinu životinje koja je izgubila sigurnost u svoje osnovne instinkte te stoga mora potražiti utočište u nekom još rudimentarnijem mehaničkom obrascu reda.”

“Nalazimo se u ključnom trenutku povijesti…, aktualno narušavanje političke i intelektualne slobode u SAD-u, kao posljedica naizgled bezazlenih promjena koje su se odvile tijekom prethodnog desetljeća, samo je simptom mnogo većega gubitka: razvlaštenja ljudskih osobnosti. Naše prihvaćanje tih ograničenja gotovo bez pravog protesta u punoj mjeri odražava naše moralno posrnuće.”

Deus ex machina gospodine Noel Harari. I to Goyin.

Teo Trostmann

Povezane objave

Rashrvaćivanje Hrvatske u miru (2)

HF

Učinak stakleničkih plinova ne postoji

hrvatski-fokus

Sramna izjava “predsednika Hrvatske”

HF

Gospođa Ane Mengula i njezine mačke

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više