Hrvatski Fokus
Hrvatska

ILEGALNI RAD – Antifašistički vjesnik nije upisan u registar Hrvatske gospodarske komore

Publikacija koja ne ispunjava većinu uvjeta za upis koji su propisani Pravilnikom o uvjetima za upis u upisnik pružatelja elektroničkih publikacija

 

Portal Direktno veće je pisao, a sada već možemo utvrditi, o ilegalnom mediju Antifašistički vjesnik. Naime, naš portal ustvrdio je kako Antifašistički vjesnik nije upisan u registar Hrvatske gospodarske komore (HGK), što je jedna od obveza svakog medija, a što su nam iz navedene institucije i sami, ranije, potvrdili. 

Druga pak obaveza legalnih medija je prijaviti se u evidenciju Agencije za elektroničke medije koja nadgleda rad svih medija u Hrvatskoj. AEM je nakon našeg prvog teksta, odgovorio na naš upit znaju li oni tko je izdavač spomenutog vjesnika te nadgleda li njihova institucija rad spomenutog “medija”.  Kako su nam odgovorili iz AEM-a, “što se Antifašističkog vjesnika tiče, nadzorom je utvrđeno da publikacija ne ispunjava većinu uvjeta za upis koji su propisani Pravilnikom o uvjetima za upis u upisnik pružatelja elektroničkih publikacija”.

Naime, članak 94. Zakona o elektroničkim medijima propisuje da “fizička i pravna osoba mora podnijeti prijavu za upis u Upisnik pružatelja elektroničkih publikacija koji vodi Agencija”, kao i da se u “Upisnik pružatelja elektroničkih publikacija upisuju one elektroničke publikacije koje ispunjavaju uvjete propisane zakonom kojim se uređuje područje medija te uvjete koje propiše Vijeće pravilnikom”, objasnili su u svome odgovoru.

Također, napomenuli su da “člankom 2. stavak 1. i 2. Pravilnika o uvjetima za upis u upisnik pružatelja elektroničkih publikacija propisano je da ‘u Upisnik se upisuju komercijalni i neprofitni pružatelji elektroničkih publikacija ako ispunjavaju sve kriterije propisane ovim Pravilnikom’ te da se ‘u Upisnik se može upisati samo pružatelj upisan u sudski ili drugi odgovarajući registar u Republici Hrvatskoj te ako uz opće uvjete ima sjedište i uredništvo u Republici Hrvatskoj”.

Medij koji to nije

Stoga, kako su naveli u svome odgovoru na naš upit, da bi se publikacija upisala u Upisnik, uz već spomenuto, treba imati status medija, objavljivati najmanje petnaest (15) tekstova mjesečno, odnosno najmanje osam (8) tekstova mjesečno ako je riječ o neprofitnom mediju, svi tekstovi moraju biti potpisani i sadržavati datum objave, pružatelj elektroničke publikacije dužan je na vidljivom mjestu istaknuti impressum, koji mora sadržavati sljedeće podatke kao što su naziv te adresa i središte, OIB, ime i prezime glavnog urednika, impressum te kontakt uredništva. Da pojednostavimo, sve ono što Antifašistički vjesnik nema. Zbog toga su nam iz AEM-a na naš upit potvrdili da “spomenuta publikacija zbog neispunjavanja uvjeta za upis ne nalazi u Upisniku elektroničkih publikacija, ista nije u ingerenciji Agencije za elektroničke medije”.

Uzme li se u obzir da je HGK ranije na naš upit također odgovorila kako vjesnik “nije u njihovom registru” pa tako niti ne provode kontrolu nad istim, u potpunosti je jasno da se radi o de facto ilegalnom mediju koji ne samo da zarađuje objavom članaka već i prodajom različitog asortimana preko Facebook stranice i stranice za prodaju Etsy, a o čemu smo detaljno pisali u ranijem tekstu na ovu temu. Valja također istaknuti kako je na sjednici Vijeća za elektroničke medije, održanoj 1. lipnja 2023. već raspravljano o Antifašističkom vjesniku.

Naime, kako se vidi iz Zapisnika s navedene sjednice “po pritužbi građana na portal Antifašistički vjesnik (antifasistickivjesnik.org) utvrđeno je kako nema kršenja ZEM-a. Pružatelju će se uputiti poziv na upis u Upisnik pružatelja medijskih usluga i elektroničkih publikacija”.  Međutim, očito je da to do današnjeg dana, osam mjeseci od održavanja sjednice, “uredništvo” i “izdavač” Antifašističkog vjesnika nisu učinili. Iz kojeg razloga to odbijaju učiniti za sada je  nepoznato jer nitko od nadležnih institucija ne zna ili ne želi znati tko stoji iza ilegalnog medija, koji po svemu sudeći dobro zarađuje. 

Katarina-Kaja Župančić, direktno.hr/direkt/medij-na-kojeg-su-se-hrvati-vec-zalili-i-dalje-radi-ilegalno-postavlja-se-pitanje-kako-339411

Povezane objave

Tko je ta Dunja Vejzović?

HF

Ne dirajte u naše svetinje!

HF

Vapaji u noći – kobnoj

HF

Fašističke i nacističke žute trake zamijenile su covid putovnice

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više