Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

NAŠA ELITA – Uskoro bez naroda!

Na svakim izborima sve veći poraz, a oni slave – poraze!!!

 

Kada na lokalnim izborima u Srbiji „jedina relevantna hrvatska politička stranka u Srbiji“ osvoji tri mandata u Skupštini grada Subotice i dva u Skupštini grada Sombora i nigdje više u cijeloj Srbiji niti jedan mandat čitamo, slušamo i gledamo u ovdašnjim „hrvatskim“ medijima hvalospjeve o „nevjerojatnom uspjehu“ te stranke zahvaljujući isključivo njenom predsjedniku Tomislavu Žigmanovu, srbijanskom ministru za ljudska i manjinska prava, prigodno ogrnutom u srpsku zastavu!!!

Žigmanovu na ovom „nevjerojatnom uspjehu“ osobno čestita ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske i svi Hrvati u Republici Hrvatskoj i u cijelom svijetu se dive ovom fantastičnom uspjehu i uopće fantastičnom stanju u hrvatskoj manjinskoj zajednici u Republici Srbiji!

Pa se svi u Hrvatskoj (a očekujemo uskoro i iz cijelog svijeta) utrkuju tko će više eura donijeti u Suboticu Tomislavu Žigmanovu i najnovijem izumu njegove manipulativne politike, Jasni Vojnić, zastupnici svih Hrvata iz Srbije u Saboru!

Tako kada vatrogasci u Donjem Tavankutu dobiju nešto vatrogasne opreme kao donaciju Krapinsko-zagorske županije “hrvatski” mediji u Srbiji oglašavaju to kao da su svi vatrogasci u Srbiji u mjestima gdje ima i jedan Hrvat rješili sve svoje vatrogasne probleme, naravno, zahvaljujući predsjedniku “jedine relevantne hrvatske političke stranke u Srbiji, Tomislavu Žigmanovu!

A u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici, “matici” svih Hrvata u Srbiji, povodom toga se pravi spektakularna predstava sreće i zadovoljstva uz slikanje sa vatrogasnom kacigom! 

Vatrogasaca hrvatske nacionalnosti u Srbiji ne bi bilo da nije naše snajke

Kada je u pitanju školovanje djece u Srbiji na hrvatskom jeziku sve zasluge opet pripadaju „jedinoj relevantnoj hrvatskoj političkoj stranci u Srbiji“ (čitaj:   Tomislavu Žigmanovu) i Hrvatskom nacionalnom vijeću iz Subotice (čitaj: Jasni Vojnić). Ovdašnji „hrvatski“ mediji opet u hvalospjevima pišu, govore i prikazuju uspješno školovanje hrvatske djece u Srbiji na hrvatskom jeziku!

No, kada se pogleda malo bolje ispada da se sve opet svodi samo na Suboticu i okolicu. Trenutačno je spektakularna (sve je spektakularno!) kampanja za upis u srednje škole s nastavom na hrvatskom jeziku iz koje se vidi da djeca iz cijele Srbije u takve škole mogu ići samo u Subortici te da su u pitanju svega tri škole: Gimnazija „Svetozar Marković“, Politehnička škola i Srednja medicinska škola, ali to se zove obrazovanje na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji!

Tako se roditelji iz cijele Srbije pozivaju da u petak 7. lipnja dođu u Suboticu na promociju srednjih škola, a u te škole se stalno, godinama, upisuju samo bunjevačka djeca iz Subotice i okolice. Ta djeca imaju nevjerojatne privilegije u odnosu na svu drugu djecu Hrvata u Srbiji jer se za njih i njihove roditelje izdvajaju ogromna sredstva (za nastavu, opremu, besplatne uđbenike, prevoz do škole, stipendije, ekskurzije, materijalnu pomoć roditeljima i dr.)!

U svemu je u našoj zajednici tako već dvadeset godina, od kako su sve krovne institucije ovdašnjih Hrvata koncentrirane u Subotici! Danas su sve u jednoj raskošnoj kući koja se zove “Matica” i u rukama su subotičke bunjevačke skupine rođaka i bliskih prijateja, te se ogroman novac koji se mjeri milijunima eura slijeva tamo dok Hrvati u ostalim djelovima Srbije od toga nemaju skoro ništa!

U Subotici je tako stvorena “hrvatska elita” na čelu koje su  Tomislav Žigmanov i Jasna Vojnić te novosagrađena “Matica” (za dva milijuna eura, bez opreme) sve više sliči na “Elitu” Željka Mitrovića u kojoj “naša elita” izvodi svoj šou raskoši, bahatosti i rasipanja te demonstrira svoje “velike uspjehe za dobronit svih Hrvata u Srbiji”!!!

Iza nje stoji politika, kao i iza Željka Mitrovića, i služi za zavaravanje i zaglupljivanje našeg naroda te bojenje naše stvarnosti u pink boju radi lakše manipulacije njime!

Zato rodna kuća bana Jelačića u Petrovaradini još nije otkupljena u cijelosti, nisu završeni radovi niti u otkupljenom djelu! Ona i dalje zvrji prazna i nema svoju namjenu!!!

No, od toga je gore što naša elita u “Matici” cijelom svijetu preko tri famozna kamenčića uporno “prodaje” osam stoljeća povijesti Hrvata u Srijemu tvrdeći da su u njega došli kada i Bunjevci na sjever Bačke, prije tristo godina!!! Zato nestaju Hrvati u Srbiji, na svakom popisu po jedna trećina!                                                             

Miroslav Cakić, Novi Sad

Povezane objave

ZAKON O AZILU – Još se razglabalo o ilegalnim prelascima granice (5)

HF

Hrvati u Bačkoj i bunjevačka prela

hrvatski-fokus

Počela 24. nacionalna konvencija Hrvatske bratske zajednice Amerike

HF

Nedjeljka Luetić-Tijan – profesorica, spisateljica, kulturna djelatnica, radijska spikerica

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više