Hrvatski Fokus
Uvodnik

Jandroković se brani poput lopova

Hrvatska nogometna vrsta nema širok izbor nogometaša pa i umorni i iscrpljeni moraju igrati

 

 • Gordan Jandroković se brani… Prvi se puta on brani od medija i političara koji ga ne vole. Brani se zato što je išao gledati Hrvatsku protiv Španjolske na EP-u u Njemačkoj državnim zrakoplovom. I ne samo što je koristio državni zrakoplov u privatne svrhe, nego je sa sobom poveo i jednoga sina. Koliko god se Jandroković kasnije trudio da opravda ovaj svoj čin, ne može se oprati od odgovornosti. Vozikati se u državnom zrakoplovu i sa sobom voditi svoje dijete na teret poreznih obveznika u uređenim državama je krimen. Ono što se ne radi. Ono zbog čega se kasnije mora dati ostavka.

Blamaža

 • Da, Gordan Jandroković kao predsjednik Hrvatskoga sabora nakon ove blamaže morao bi dati ostavku da ima i malo odgovornosti. Netko će reći da je preteška kazna. Možda, ali nema druge. Za svoje grijehe se mora ispaštati. Inače, poznajem Gordana otkako je u HDZ-u i politici. Bio je simpatičan, uvijek nasmijan i prilagodljiv svakoj situaciji. Kako su se predsjednici stranke mijenjali tako se je pokušao prilagoditi i ostati „u sedlu“. I uspio je sve do danas. Kroz godine njegova boravka u politici i njegove vladavine vidim da se podosta promijenio. U javnosti nije više simpatičan, ne prilagođava se okolini, nego je postao bahat, ohol i bezobrazan. U Saboru izmišlja političarima koji mu se suprotstave razne opomene koje nemaju veze s logikom. Tko mu se suprotstavi, leti iz sabornice. Takvim svojim bezobrazno primitivnim ponašanjem sada se nalazi u stupici. Ako se povuče iz politike, a zasigurno ne će, nikad više ne će biti u politici, a kako se ne će povući, nikada mu hrvatski narod ne će oprostiti ovakve gafove i vozikanja u državnom zrakoplovu. Navodno je protiv njega Povjerenstvo o sukobu interesa pokrenulo postupak, ali toga ne će biti nikakve vajde. Gordan šef AP će pritisnuti Povjerenstvo i ne će dobiti niti opomenu. To što zasad Plenković šuti samo znači da će Jandroković ostati lišo.

Uspoređuje se s predsjednikom Franjom Tuđmanom!

 • Analizirati Jandrokovićevo obrazloženje obrane nema smisla. Tim svojim obrazloženjem dodatno se je zakopao. On ne govori da nije kriv, nego govori da su i drugi to radili i vozikali se. Uspoređuje sebe s predsjednikom Franjom Tuđmanom, s tvorcem obnovljene hrvatske državnosti što je neusporedivo. Spominje da su se tim istim zrakoplovom vozikali i Ivo Sanader i Jadranka Kosor, a da se danas u njemu vozi i Andrej Plenković. Kao što su neki već rekli, to je isto da kada lopova ulove u krađi pa se brani da su i drugi prije njega krali. Zato bi Jandrokoviću bilo bolje da se nije počeo braniti jer nema argumenata.

Umor

 • U tijeku je Europsko nogometno prvenstvo. Hrvatska je odigrala dvije utakmice i u obje bila slaba. I loša. Bila je neprepoznatljiva. Nije to veliko iznenađenje, jer su hrvatski nogometaši članovi velikih europskih klubova u kojima su se tijekom duge sezone istrošili. I fizički i psihički. Primjerice, Dinamo je ove sezone odigrao 59 utakmica, što znači da je igrao svaka tri do četiri dana. Slično je, ako ne i gore, u nekim još popularnijim i poznatijim europskih klubovima iz kojih su umorni došli naši reprezentativci, poput Gvardiola i Kovačića iz Manchester Cityja, Modrića iz Reala, Livakovića iz Fenerbahçea, Kramarića iz Hoffenheima ili Stanišića iz Bayera. Dakle, umor je najveći čimbenik što su igrači slabo igrali. Tek nakon toga dolazi izbornik Dalić, njegova taktika i njegov odabir igrača za pojedinu utakmicu. Nakon kiksa protiv Albanije, sada nam treba više od sreće u utakmici protiv Italije da bismo skupili četiri boda i kao treći iz skupine otišli u osminu finala. To je nerealno, a netko će reći da nije nemoguće. Ali o tom potom!

Ponovljene globalizacijske laži

 • Priča o klimatskim promjenama je laž. Priča o potrebi smanjivanja CO2 je laž. Sve su to globalizacijske laži bogatih pokvarenjaka koji su raznim mešetarenjima, prijevarama i potkupljivanjima ovladali gospodarskim bogatstvima na planetu. Ova globalizacijska laž, koja se zadnjih godina pretvorila u globalizacijski fašizam neviđenih razmjera, nema granica. Ti pokvareni globalizatori djeluju preko postojećih svjetskih globalnih organizacija, poput UN-a, SZO-a, fantomskoga Greenpeacea i raznih sudova pod nadzorom tih istih globalizatora. Oni vladaju i Europskom unijom (EU) i tzv. Europskim sudom za ljudska prava (ESLJP). Žele nam svima nametnuti svoje laži i pretvoriti ih u zakone i pomoću tih zakona vladati cijelim svijetom. Posebno su aktivni u Europi. I ne samo u Europskoj uniji. Ovih dana suprotstavili su se eunijskim globalizatorima Švicarci. Budući Švicarska nije članica EU-a, puno im je lakše djelovati protiv onih koji i njima žele nametnuti klimatske mjere od kojih se i njihova bogata država ne bi više mogla razvijati. I zato su se Švicarci napokon suprotstavili ucjenama iz Strasbourga i donijeli deklaraciju u parlamentu protiv tih ucjena. Nakon švicarskoga Vijeća saveznih država, i švicarsko Nacionalno vijeće također se protivi apsurdnoj presudi o klimi. Sada još ostaje da tamošnje Savezno vijeće u Strasbourgu treba objaviti da Švicarska ne će dalje pratiti odluku o klimi. To se dogodilo dva mjeseca nakon presude “Klimatski seniori protiv Švicarske”. Poticaj prosvjednom pokretu došao je od švicarskoga Odbora za pravna pitanja Vijeća država. Odbor su podržale konzervativne stranke. Sada ostaje pitanje zašto službena Švicarska ranije nije poslala takav signal protiv ELJSPA?

Švicarski presedan

 • Od švicarskoga presedana i mi Hrvati bi mogli imati koristi kada bi nama vladali suverenisti i domoljubi. Onda bi se i Hrvatska vlada suprotstavila odluka ELJSP-a koji se želi etablirati kao međunarodni sud za klimu, a da nije za to nadležan. Nadalje, Švicarci su se opravdano zapitali zašto je sud u Strasbourgu upravo napao odabrao Švicarsku kao jedinu od 46 država članica Europskoga vijeća!? I drugo je pitanje, zašto ju je sud u Strasbourgu napao a da nije članica EU-a!? Ova dva pitanja daju i odgovor, jer su im Švicarci kao presedan i smatrali su da kada Švicarsku pacificiraju, onda će lako nad ostalih 45 država Europskoga vijeća provoditi svoju “juristokraciju”. Stoga moramo biti zahvalni Švicarskoj i izjavi njezina parlamenta koji je time odbacio opasno širenje globalističkoga pravosuđa i tendenciju prema “legalokraciji”. Jer nakon Švicarske i Hrvatska može, ali i mora, slijediti njezin primjer i odbaciti nedopustivo uplitanje sudaca u Strasbourgu u naše hrvatske stvari.

Bojanov rasizam

 • Kao i u Zagrebu, i u Splitu su već tri godine na vlasti tamošnji „crveni Kmeri“. Posebno je zanimljiv splitski zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević. Sve što splitske vlasti rade, rade protiv hrvatskih interesa. Posebno je u javnosti odjeknulo da su zabranili gledanje utakmica hrvatske nogometne vrste s EP-a na splitskoj Rivi s obrazloženjem da je to najobičniji primitivizam. A da baš nije taj razlog u pitanju, potvrđuje izjava već spomenutoga Ivoševića koja je i rasistička i nešto još gore. Pročitajmo tu njegovu izjavu još jednom: »Iskreno, to je poprilično blesava tema. Radi se o području 0,05 posto grada Splita na kojem se na vanjskim površinama ne može imati televizor. U zatvorenom prostoru može. Pričamo samo o rivi. Ne pričamo ni o čemu drugome. I ako ta pravila koje su konzervatori dali u svojim smjernicama za staru gradsku jezgru vrijede za jednu religiju kao što je Hajduk i nitko ne problematizira čak ni kada je derbi Hajduk – Dinamo i nitko ne problematizira zašto se ne može gledati televizija na Rivi. Ja mislim da onda ne bi trebalo ni za neko Europsko prvenstvo. Jer ako ćemo iskreno, svi znamo da je najbrojniji sportski događaj i klub koji se najviše prati u ovoj državi – Hajduk, tako da ako za njega vrijede pravila, vrijede i za ostale. Makar to nekome možda znalo donijet koji euro više u blagajnu ako uzme. Neću imenovati naciju, ali nekoliko pripadnika određene nacije koji će se opiti pivom gledajući utakmice, to bi nagrdilo jednu razglednicu Splita, izgled grada i u konačnici vjerojatno bi baš svi opet medijski djelatnici izvještavali o tome kako se nedolično određeni ljudi ponašaju u centru Splita, kako uriniraju, povraćaju po rivi«! Dakle, hrvatski nogometaši nisu mu dragi, oni za njega nisu Hrvati, nego su oni su za njega „pripadnici određene nacije“ koja mu je najmrskija. I točka!

Hamiz Hrvatović

 • Devetoga lipnja bio je potres s epicentrom kod Mostara. Tu je vijest ovako objavio i portal Dnevno.hr iz pera F.F.-a i pod naslovom: »Potres zatresao u blizini Hrvatske: ‘Nalazimo se u seizmički aktivnoj zoni’« (https://www.dnevno.hr/vijesti/regija/potres-zatresao-u-blizini-hrvatske-nalazimo-se-u-seizmicki-aktivnoj-zoni-2448511/. Ovo: „Potres zatresao u blizini Hrvatske“ nekako mi je zasmetalo, jer potres nema granice, on udara pod zemljom i širi se desetke kilometara daleko od epicentra. Jer ako je potres imao epicentar kod Mostara, onda je potres bio i u Hercegovini, kako piše F.F., i u Hrvatskoj, kako ne piše F.F. Ako i to pustimo po strani, ne inzistirajući da je Hercegovina ustvari dio Hrvatske izvan sadašnjih hrvatskih granica, ipak je puno zanimljivije – da ne kažem i važnije – vidjeti tko je u BiH komentirao ovaj potres i neke druge potrese glede seizmičke aktivne. Taj čovo koji je to u BiH komentirao zove se Hazim Hrvatović, profesor je i dopisni je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH). Dakle, njegovo prezime govori samo za sebe, da su njegovi preci prije agresije Turske na Bosnu i(li) Hercegovinu 1463. godine bili Hrvati i katolici i da su se s vremenom islamizirali i postali muslimani. Je li Hazim Hrvatović danas Hrvat ili Bošnjak, ne znam. Jedino znam da radi u Geološkom zavodu na Ilidži kod Sarajeva.

Putinove sustavne laži

 • Posljednjih dana govori se o novom Putinovom nacrtu sporazuma o agresiji na Ukrajinu. To nije nikakav znak dobre volje ruskoga cara Vladimira, nego najobičniji trik. Bizantizam na ruski način. Putin kao lukavi političar već dvije godine laže da je on bio za mir, ali da za mir nisu Ukrajinci i njihovi saveznici. U lipnju prošle godine na sastankus afričkim šefovima država, koji su ga pozvali da okonča rat, lagao je također da nudi sporazum s 18 točaka pod naslovom “Ugovor o trajnoj neutralnosti i sigurnosnim jamstvima Ukrajine” i mahao je nekim papirima koje nitko nije vidio. Kasnije se saznalo da se radilo o dokumentu od 15. travnja 2022., a ne od 30. ožujka iste godine, kako je prvotno lagao da su njegov mir odbili Englezi. Činjenica je da Putin nikada nije pokazao potpuno dogovorenu verziju mirovnog sporazuma i da također nije predao nikakve potpise, te da nema govora o “potpisanom” sporazumu i parafiranju dokumenta tijekom pregovora u Istanbulu.

Hajduk je opet prvak i prije početka prvenstva

 • U Splitu se ponavlja novo ludilo. Nakon što je obznanjeno da će na vruću Hajdukovu klupu zasjesti vrući Kalabrijac Ivan Gennaro Gattuso u Slobodnoj Dalmaciji tamošnji novinar se natječu tko će napisati veće hvalospjeve ovom južnom Talijanu. Ne moramo ići na dugo i široko, dovoljno je pogledati kako je novog „spasitelja“ opisao Pero Smolčić 12. lipnja 2024. godine: »TAKO SE KALE PRVACI Društvene mreže gore, navijači u nevjerici, reakcije nakon objave imena Hajdukovog trenera su čudesne, ideje su top. Kakvo ludilo. Nikola Kalinić izvukao je jedini mogući potez. Sve ostalo bilo bi pokopavanje sezone, a da zapravo nije ni počela. Nakon što je Ivan Jurić ‘uvalio kajlu‘ ‘bijelima‘, postalo je jasno da novopečeni sportski direktor Hajduka odmah na početku ima teži zadatak nego je mogao i zamisliti. Jurić kotira visoko u nogometnom svijetu, a i kod navijača splitskog kluba. I bio je dojam da će bilo koje domaće ime na klupi Hajduka umjesto Jurića biti prihvaćeno kao korak, dva, tri unatrag. Kako smo pisali, Kalinić je krenuo ‘iz minusa‘, trebao je čudo. Neki spektakl. I izvukao ga je. Legendarni Gennaro Gattuso, beskompromisan na travnjaku, a takav je i kao trener. Prašit će se na Poljudu, a vijest je pomalo grogirane navijače Hajduka ‘digla iz mrtvih‘.

Nevjerojatne su reakcije u stilu:

– Hvala Ivanu Juriću.

– Spomenik Kaliniću.

– Kale, ti si Bog.

– Ulipšali ste mi dan. Hvala!

– Kaliniću, obožavam te…

Uglavnom, shvatili ste poantu. Nismo se samo mi, novinari koji prate Hajduka svakodnevno, pobojali za sezonu. Pripreme na Bledu već dogovorene, a nema trenera, momčad upitna… Baš je izgledalo loše, ali sada je barem ovaj start spašen. Gattuso u Supersport HNL-u. Nevjerojatno. Kalinić je odradio prvi posao i odmah kapitalac. Prvi veliki, baš dobar posao. U situaciji na novom poslu, kada je ubačen u škripac, Kalinić je pokazao znanje i nogometne kontakte, karijera nogometaša i veze iz prošlosti jako su bitne. Hajduk ima trenera. Imamo sezonu. Kao u Ratovima zvijezda, pojavila se nova nada. Uvijek se pojavi, takav je Hajduk. Što ga više tuku. Znate kako ide. Da je sve predugo trajalo, jest. Kritika na previše praznog hoda i dalje stoji, ali ona nikad nije bila na Kalinićev račun, već na one iznad njega. Pa on je tek došao. I odradio posao. Sad dalje, da vidimo. (https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/drustvene-mreze-gore-navijaci-u-nevjerici-reakcije-nakon-objave-imena-hajdukovog-trenera-su-cudesne-ideje-tu-top-1396083 Kao što kaže bivši igrač Hajduka Joško Jeličić, naslušao sam se najboljih priprema, tako smo se naslušali i ovakvih i još gorih hvalospjeva Hajdukovih navijača, pa i novinara kakav je Pero Smolčić.

Anki je dopušteno, Stjepi ne

 • Lijeva političarka Anka Mrak Taritaš prije devet godina kupila je kuću na Krku. Za nju je platila 700.000,00 (sedamsto tisuća) eura, pisali su tada mediji (tjedno.hr/anka-mrak-taritas-kupila-kucu-na-krku). Nije bilo napada kao ovih dana na Stjepu Bartulicu. Nije zato jer su mediji lijevi, kako se i sam hvali Tomislav Klauški na 24 sata. Nije potreban dodatan komentar.

Globalizacijske laži

 • Muškarac Lion Thomas (1999.) iz SAD-a koristio je globalizacijsko pravo tzv. transrodnosti da se natječe sa ženama u plivanju. Šale je pobjeđivao nazvavši se Lia Thomas. Htio se natjecati kao žena i na Olimpijskim igrama i napokon je Svjetska organizacija voeenih športova (WA) zabranila mu nastup. Napokon jedna dobra vijest i pobjeda razuma nad glupostima.

Marijan Majstorović

Povezane objave

Interpretativna izjava i Želimir Puljić

HF

Cijepljeni šire virus COVID-19 i prijenosnici su varijante Delta

hrvatski-fokus

Plenković svjesno uništava Hrvatsku i najveće hrvatske gradove

hrvatski-fokus

Pobjede u Rusiji su puno više od nogometa

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više