Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Čuvaj se Žigmanovljeve raspodjele novca!

Odnos traženih sredstava i preporuke HNV-a za ove dvije udruge je šokantan

 
 
Otvoreno pismo Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, DSHV-u, Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, RTV Novi Sad (Redakciji Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, „Zovu Srijema“, i dr., a povodom preporuke HNV-a Gradu Novom Sadu o financiranju hrvatskih kulturnih udruga u Novom Sadu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/03/DSC_9246.jpg
Dana 21. veljače 2018. godine na portalu Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata (DSHV) predsjednik te političke stranke Tomislav Žigmanov u „Izjavi za javnost glede sastanka u Predsjedništvu Srbije između predstavnika hrvatske nacionalne manjine i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića“ iznosi detalje s tog sastanka i govori o onom što je dogovoreno na njemu. Izjavu su objavili i mnogi mediji. U njoj Tomislav Žigmanov, između ostalog, kaže: Grad Novi Sad će primjerenije financirati programe i projekte Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ iz Petrovaradina.
 
Ovu rečenicu na sastanku s predsjednikom Vučićem, a na kojem je bio nazočan i gradonačelnik Novog Sada gospodin Miloš Vučević, rekao je političar Tomislav Žigmanov ne spominjući namjerno druge hrvatske kulturne udruge u Novom Sadu (vidjeti službeni popis hrvatskih udruga na portalu HNV-a i ZKVH-a), te je pritom isključio sebe kao kulturnog dijelatnika, ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i zastupnika svih Hrvata u Republici Srbiji u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, i ta rečenica znači samo jedno: diskriminacija kulture po političkoj osnovi. Nažalost, jedino mi Hrvati u Republici Srbiji doživjeli smo da nam prvi čovjek u politici i prvi čovjek u kulturi bude jedan te isti čovjek, Tomislav Žigmanov. A u svakom spoju politike i kulture uvijek strada kultura, što će se vidjeti i iz ovog teksta.
 
Tomislav Žigmanov godinama, sistematski i perfidno, koristeći svoje brojne funkcije i svoje ljude postavljene u hrvatskim institucijama ovdje, sve do predsjednika hrvatskih kulturnih udruga, dijeli sve Hrvate na njemu „podobne“ i „nepodobne“, između ostalog i po političkoj osnovi. Tako i hrvatske kulturne udruge. Time osobno čini negativnu selekciju u svemu među 57.000 Hrvata u Republici Srbiji. Rad udruge u kojoj se rukovodstvo i članstvo ne odnosi poltronski prema Žigmanovu se ignoriše, udruga se financira sramno malim sredstvima i osuđena je pod pritiskom na nestanak, dok se rad pojedinih udruga (čiji predsjednici su obvezno članovi DSHV) veliča, izmišljaju se njihove manifestacije i hvale u  medijima te dobro financiraju.
 
U Novom Sadu, opstaje i vrlo uspješno radi već trinaestu godinu Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo „Stanislav Preprek“ sa svojom Dramskom sekcijom, Ženskom pjevačkom skupinom i Književnim klubom, koji, između ostalog, ima dvije već tradicionalne književne kulturne manifestacije Hrvata u Novom Sadu na pokrajinskom nivou: „Preprekovo proljeće“ (poezija) i „Preprekova jesen“ (kratke priče). Društvo nema svoje prostorije i nema nikakvih sredstva za rad. Sve aktivnosti i manifestacije sa bogatim kulturno-umjetničkim programima i gostima afirmiranih umjetnika, kniževnika i pjesnika iz Hrvatske u ogromnom dijelu financiraju članovi udruge, jer su sredstva dobijena na natječajima višestruko nedovoljna.
 
Književni klub HKUPD „Stanislav Preprek“ svoje knjige i knjige svojih članova (preko 50 naslova) redovito izlaže na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu i Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu (ove godine planira ići i na Interliber u Zadgreb) prakično bez ičije pomoći. Pored materijalne pomoći izostaje i svaka stručna pomoć krovnih hrvatskih institucija ovdje. Naprotiv, na svakom mogućem mjestu i u svakoj mogućoj prilici rad udruge se prešućuje ili stavlja na margine. Ovaj put se, na tako važnom mjestu (sastanak s predsjednikom Vučićem) prešućuje i samo postojanje udruge i njena potreba za pomoći od svog matičnog grada! Zašto bi predsjednik Vučić, gradonačelnik Novog Sada Vućević i cijela javnost (srpska, hrvatska i svjetska) trebali uopće znati za hrvatsku kulturnu udrugu „Stanislav Preprek“ u Novom Sadu!
 
Posljedica svega ovog pogubna je za udrugu „Preprek“, a i u ovom slučaju već na prvom slijedećem koraku Tomislava Žigmanova udruga je kažnjena! Naime, pošto iza svega što je hrvatsko u Republici Srbiji stoji Žigmanov, pa i kada je u pitanju Hrvatsko nacionalno vijeće, karakteristična je preporuka HNV-a Gradu Novom Sadu (sa sjednice održane 26. 3. 2018.) kako da financira hrvatske udruge „Preprek“ iz Novog Sada i „Jelačić“ iz Petrovaradina:
 

——————————————————————————————————

manifestacija                                             tražena        preporuka
                                                               sredstva
————————————————————————-
Preprek
– kazališna predstava „Noć bogova“             147.000 din       0.00 din
– godišnji koncert ženske pjevačke skupine   258.000 din    50.000 din
– manifestacija „Preprekovo proljeće“          243.000 din      75.000 din
– manifestacija „Preprekova jesen“               263.000 din     75.000 din
————————————————————————-
ukupno:                                                911.000 din   200.000 din
 
Jelačić: 
– gostovanje u Splitu                                 217.970 din     205.000 din
– kreativna radionica za djecu                      283.332 din    205.000 din
– proslava petnaestogodišnjice udruge         467.823 din    400.000 din
————————————————————————-
ukupno:                                                969.125 din    810.000 din
 
Odnos traženih sredstava i preporuke HNV-a za ove dvije udruge je šokantan, a posebna je priča karakter samih manifestacija. „Preprekove“ su trajnog karaktera (kazališna predstava, zbirka pjesama i zbirka kratkih priča), dvije su manifestacije pokrajinskog značaja, što međutim HNV manje cijeni od gostovanja i proslava! 
 
Nitko nema ništa protiv da „Jelačić“ za bilo što dobije sva tražena sredstva, ali onda isto tako treba da ih dobije i „Preprek“, no na ovaj način se ona ovog puta direktno oduzimaju „Prepreku“ i dodjeljuju „Jelačiću“, bez ikakvih kriterija (jedino je sada jasno da proslava petnaestgodišnjice postojanja jedne hrvatske udruge u Novom Sadu „vrijedi“ 400.000 din, što „Prepreku“ slijedi za nepune dvije godine).
 
Odnos krovnih hrvatskih institucija ovdje (čitaj: Tomislava Žigmanova i Slavena Bačića) prema „podobnima“ i „nepodobnima“ već godinama, između ostalog, unosi zlu krv i među članstvo novosadske i petrovaradinske hrvatske kulturne udruge pošto novosadska nije na političkoj liniji niti jedne stranke, pa tako ni Žigmanovljeve, i treba je uništiti, dok je predsjednik petrovaradinske desna politička ruka Žigmanovu!
 
Ovakvih slučajeva je mnogo i nanose ogromnu štetu hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji, djeleći je od strane Slavena Bačića i Tomislava Žigmanova po svim mogućim i nemogućim šavovima, pa i političkim, što je u HNV-u nedopustivo, a upravo se HNV kod dodjele svih sredstava pita za savjet, kao i u ovom slučaju. Krajnje je vrijeme da se ovoj, najblaže rečeno, bahatosti (iza koje stoje ogromna sredstva i osobni interesi) stane na put i javnosti transparentno prikaže način i kriteriji dodjele sredstava hrvatskim udrugama u Republici Srbiji te objave imena i prezimena ljudi koji donose ili glasuju za te odluke.
 

Branimir Miroslav Tomlekin

Povezane objave

Možda ipak ima nade za HDZ

HF

Književni klub HKUPD Stanislav Preprek

HF

Đurđinu više dinara nego ostalim Hrvatima

HF

Od Hrvaca, preko Runovića i Zmijavaca do Stuttgarta i Münchena

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više