Hrvatski Fokus
Povijest

Arda Armenska – prva jeruzalemska kraljica

Balduin se je oženio Ardom 1097. godine nakon smrti njegove prve žene

 
 
Arda je bila supruga kralja Balduina 1. Jeruzalemskoga (1100. – 1118.), vođe prvoga križarskoga rata (1096. – 1099.). Arda je bila kći armenskoga plemića Torosa (Taftosa) ili Taphnouza, lorda Edesse. Balduin se je oženio Ardom 1097. godine nakon smrti njegove prve žene. Toros mu je obećao 60.00 bezanta kao miraz jer je to bio politički brak. Uz pomoć ovoga braka htio je učvrstiti svoje pozicije među armenskim stanovništvom Edesse. Balduin je postao prvi grof Edesse. Grad Edessu su osvojili križari 1099. god. i osnovali grofoviju (1098. – 1146.) na dijelu armenskoga područja Cilicije. Grofovija Edessa je bila križarska država sa sjedištem u Edessi. Balduin je otišao u Jeruzalem iz Edesse 1100. god.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/09/Arda2.jpg
Baštinio je titulu jeruzalemskoga kralja od svojega brata Golfrida Boillonskoga (1076. – 1096.), ali Arda mu se tada tada pridružila. Došla je u Jeruzalem morem 1101. god. Godine 1105. brak je poništen zbog tzv. bračne nevjere. Zapravo, Ardin otac Toros nije dao Balduinu kao miraz dosta novaca i osim toga Arda mu nije rodila djecu. Balduin I. je prisilio Ardu da ode u samostan sv. Ane. Kasnije je prva jeruzalemska kraljica zatražila da ju oslobode i pošalju u Carigrad gdje se je već nalazio njezin otac Toros.
 
Godine 1112. Balduin I. odlučio je oženiti se Adelaidom del Vasto (oko 1072. – 1118.), udovicom Rogera I. Sicilijskoga (1031. – 1101.). Crkva je ustala protiv toga braka jer jr Balduin I. tada još bio oženjen Ardom. Primoran je bio poslati Adelaidu natrag i pomiriti se s Ardom, ali Arda se nije vratila u Juruzalem. Balduin I. preminuo je 1118. god. Nadnevak Ardina rođenja i smrti je nepoznat. Sve u svem, prva jeruzalemska kraljica armenskoga podrijetla nije imala značajniju ulogu u političkom životu Jeruzalemskoga kraljevstva.
 

Artur Bagdasarov, HKV

Povezane objave

Dnevnik Galeazza Ciana

HF

Benjamin Zeininger – poznati zagrebački pekar

hrvatski-fokus

K srbskom pitanju

hrvatski-fokus

Nikša Vitov Gučetić o ljepoti

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više