Hrvatski Fokus
Kultura

Sramne i nepismene ploče oko KBC-a Rebro

Hrvatski jezik je prevažan da ga ostavimo nepismenim pismoslikarima

 

Tri ploče s pogrješnim natpisima stoje oko KBC-a Rebro. Na jednoj piše: AUTOMATSKO OTVARANJE RAMPE OBAVEZO USPORITI! Na drugoj ploči isto piše s dodatkom TIRAŽNI PUNKTOVI KBC ZAGREB, dok na trećoj ploči piše isti tekst s desne strane kod rampe: 

Ove ploče s ovim natpisima oko bolnice Rebro stoje ovakve kakve jesu već nekoliko godina. I nikoga nije briga! Stoje i dalje. Svakodnevno pored njih prolaze tisuće ljudi i nitko ne reagira, što znači da smo svi nepismeni i(li) nemarni prema hrvatskomu jeziku. A da se ne vidi riječ OBAVEZO, teško je povjerovati. Znam da većina Hrvata ne zna da se piše OBVEZNO, ali da i kod te krivo napisane riječi – kod koje nedostaje slovo N (OBAVEZ(N)O – to nikomu ne smeta teško je i pomisliti. I zato kada idete u bolnice u posjet svojim najmilijima i na ulazu vas lupe riječi i riječne konstrukcije poput POSJETI (hrv. posjet) SU OD… ili PRIJEM (hrv. prihvat ili kroatozirana češka riječ prijem u prijam) PACIJENATA te jezične grješke smatrate nebitnima, onim čime se nije potrebno ni baviti. A znamo da nije baš tako. Hrvatski jezik je prevažan da ga ostavimo nepismenim pismoslikarima. (m.ć.)

Povezane objave

Ciklus mixed media na platnu Duška Šibla

hrvatski-fokus

U potrazi za magičnim krugom

HF

Povijesni korijeni hrvatskoga jezika

HF

Mozaik u bubnju perilice

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više