Hrvatski Fokus
Feljtoni

Dalmaciju Talijanima prodao je dr. Ante Trumbić 1915., a ne dr. Ante Pavelić 1941. (2)

Sin zubara Ante Pavelića, Ante Smith Pavelić, bio je krvni mrzitelj stvaratelja NDH Poglavnika dr. Ante Pavelića

 

Kako sam već najavio da ću u nastavcima iznijeti neke podatke o “prodaji Dalmacije” iz knjige “DR. ANTE TRUMBIĆ – PROBLEMI SRPSKO-HRVATSKIH ODNOSA” koju je napisao dr. Ante Smith Pavelić, sin zubara dra. Ante Pavelića (1869.-1938.) koji je bio s dr. Antom Trumbićem (1864.-1938.), Franjom Supilo (1870.-1917.) i Ivanom Meštrovićem (1883.-1962.) u stvaranju Jugoslavenskog Narodnog Odbora, a povijestno je poznato da je taj odbor zagovarao stvaranje jugoslavenske države. U ovim mojim nastavcima ću se isključivo služiti izvorima, citatima, prilozima i dokumentima kojima se je služio pisac ove spomenute knjige dr. Ante Smith Pavelić, koji je sam sebi nadodao svoje supruge Amerikanke djevojačko prezime Smith, kako bi se razlikovao i što dalje udaljio od Poglavnika dra. Ante Pavelića. Ovu knjigu je tiskala Hrvatska Revija, München, 1959. godine.

Pisac spomenute knjige Dr. Ante Smith Pavelić je bio krvni mrzitelj stvaratelja NDH Poglavnika dra. Ante Pavelića, pa je našao potrebu da napiše ovu knjigu o predsjedniku Jugoslavenskog Narodnog Odbora dru. Anti Trumbiću, kako bi ga rehabilitirao svih odgovornosti o potpisima Rapallskog ugovora i Krfske Deklaracije koji su krivi “ZA PRODAJU DALMACIJE” Trebam priznati da je pisac ove knjige vrlo briljantno, stručno i donekle dokumentirano napisao ovu knjigu, koju, moglo bi se reći, da mnogi Hrvati nisu imali priliku ju čitati.

Nadati se je za interes istine i sveopće hrvatske povijesti da će netko u Hrvatskoj tiskati ova knjigu kao posebno i nadopunjeno izdanje. Nadati se je također da će se naći jedno hrvatsko pero, tj. jedan hrvatski pisac poput dra. Ante Smith-a Pavelića koji će također brljantno napisati knjigu o Poglavniku dru Anti Paveliću i rehabilitirati ga svih odgovornosti rimskih ugovora “I PRODAJE DALMACIJE TALIJANIMA”. Ako se za sada i nevi pronašao netko too bi napisao jednu takovu istinitu knjigu o stvaratelju NDH Poglavniku dru. Anti Pavelići, za sigurno će to naša hrvatska povijest učiniti.

Pisac gore spomenute knjige je također zamolio hrvatskog kipara Ivana Meštrovića da baš on bude taj koji bi trebao napisati predgovor ove knjige, jer je upravo on, Ivan Meštrović, bio četvrta (4) osoba pri i kod stvaranja tog jugoslavenskog odbora. Po potrebi ću se u ovim mojim nastavcima služiti i drugim izvorima i po ukazivanju nužde dati ću moje neke nadopune za današnje bolje razumijevanje odraza onoga vremena u kojem se je stvarao taj za Hrvate prokleti Jugoslavenski Narodni Odbor. Otporaš.)

Iz ove knjige dr. Ante Pavelića čitatelji će dobiti sliku o karakteru i značenju Ante Trumbića kao čovjeka i rodoljuba a ja ću, zamoljen od pisca za jedan kratak predgovor, iznijeti samo par momenata iz njegove borne za ostvarenje južnoslavenskog jedinstva i obrane hrvatske jadranske obale.

Kad je riječ o stvaranju Jugoslavije u njezinim današnjim granicama, onda se ne može poreći da se njezini tvorci u prvom redu bili dvojica Hrvata, a to su Trumbić i Frano Supilo, dva čovjeka po nečem različita, ali koji su se sretno popunjavali. Prvi, neobično fin i vrlo osjetljiv, ali pored toga suzdržljiv i taktičan, a drug ponekad nagao i elementarno prodoran. Međutim, obojica nesebični i čista karaktera kao kristal i nepopustljivi u some uvjerenju, da je najbolja politika ono što je pošteno i pravedno. To su bili njihovi principi za obični njihov život i vladanje, a tih su se principa držali i u svom radu i postupku u narodnoj politici i vjerovali da će se na tome putu konačno pobijediti…

(Nastavak slijedi)

Mile Boban

Povezane objave

HRVATSKE AUTOCESTE I KONCESIJA (14)

HF

MOJ KRIŽNI PUT – Jednako su nas ubijali i Hrvati i Srbi (9)

HF

Praznine u Meštrovićevoj strategiji (2)

HF

Rječnik pojmova Miroslava Krleže (5)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više