Hrvatski Fokus
Povijest

Smrt Kasima Gujića

U Zagrebu je u 37. godini života nesretnim slučajem preselio na ahiret poznati hrvatski novinar i pisac Kasim Gujić, suradnik mnogih hrvatskih novina

 

„Osvit“, Sarajevo, broj 89., 14. studenog 1943.

U Zagrebu je u 37. godini života nesretnim slučajem preselio na ahiret poznati hrvatski novinar i pisac Kasim Gujić, suradnik mnogih hrvatskih novina. Kako je došlo do smrti rahmetli Kasima do sada nam nije poznato, jer nemamo obaviesti.

Rahmetli Kasim, čiju smrt iskreno oplakuju ne samo njegovi najbliži, već i mnogobrojni njegovi prijatelji i poznavatelji, rođen je u Ljubuškom, gdje je i najvećim dielom službovao. Uz svoju službu revno je surađivao u brojnim hrvatskim novinama pa tako i u „Osvitu“, u kome je objavio nekoliko svojih radova. Za vrieme Jugoslavije otvoreno je iznosio goruće probleme svojega kraja, zastupajući ih onako, kako je to najbolje odgovaralo probitcima naroda. Za svoj narodni rad bio je često izvrgavan gorkim izkušenjima. Progonjen je, kažnjavan i zatvaran, ali uprkos toga nikada nije pokolebao u svome hrvatskom uvjerenju i ni pred kim nije skrivao ono što je mislio, nego je uviek otvoreno iznosio istinu.

Rahmetli Kasim Gtrjić zaslužio je svojim radom, da se o njemu i njegovom djelovanju napiše obširnije, ali ovoga puta zadržat ćemo se samo na ovome, a čim nam bude moguće potanje iznieti njegov život i rad, to ćemo učiniti.

Neka je rahmet plemenitoj duši Kasima Gujića, a uspomena na njega ostat će medu nama, njegovim drugovima i prijateljima, vječna.

Rahmetullahi alejhi rahme-ten vasiaten! 

Iz literature:

“HRVATSKA ENCIKLOPEDIJA – Knjiga 6: 20 VELIČANSTVENIH HRVATA – KASIM GUJIĆ”, vlastita naklada t.d. – Zagreb, 2019. godine (prvih pet knjiga „Hrvatske Enciklopedije“ objavljeno je u Banovini Hrvatskoj i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“)

U „Osvitu“ (za života) –

1 – Kasim Gujić: Odnos turskih sultana prema katoličkom svećenstvu u Bosni i Hercegovini (33-12)

2 – Kasim Gujić: Vitina, najljepše mjesto zapadne Hercegovine (34-4)

3 – Kasim Gujić: Mostar i mostarska ćuprija (56-7,8)

4 – Kasim Gujić: Na području grada Mostara nije obstojao nikakav rimski grad (59-6)

Tomislav Dragun

Povezane objave

Hrvatska – Predziđe kršćanstva

HF

Vardan Mamikonjan – legendarni junak

HF

Prošlo 170 godina od srpanjskih žrtava

HF

Hrvati u Srbiji

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više