Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Sinovi Posavine branili i Vukovar i Hrvatsku

U Zagrebu održan skup Bosanska Posavina Vukovaru

 

U organizaciji Udruge „Društveno kulturna platforma za Bosansku Posavinu“ u Zagrebu je održan skup BOSANSKA POSAVINA VUKOVARU. To je već tradicionalni skup udruge koja okuplja Hrvate iz Bosanske Posavine. Uz suradnju sa Središnjim uredom za Hrvate izvan RH te Hrvatskim generalskim zborom. Nazočili su vukovarski branitelji te visoki časnici, umirovljeni i djelatni HV i HVO. Posebno je pozdravljen fra Anto Tomas, gvardijan Franjevačkog samostana Plehan. Uz njega su bili izaslanici Posavske  županije iz Orašja i predstavnici hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i Središnjeg ureda Vlade RH za Hrvate izvan RH.

Program je vodio Anto Pranjkić. Nazočne je pozdravio Ilija Guberac, predsjednik udruge Posavljaka. On je kazao kako nijedan hrvatski branitelj sa obje obale Save ne smije biti zaboravljen.

General Marinko Krešić, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, kazao je kako je njegov otac doselio iz Hercegovine u Gornje Kolibe. On je branio svoj zavičaj no Bosanska Posavina nije dostatno predstavljena hrvatskoj javnosti. Kao što na kamenu u Crkvi Sveta Mati Slobode piše 15.840 imena poginulih branitelja iz RH i BiH, treba nam hrvatsko jedinstvo, ali i obnova Posavine, naglasio je general Marinko Krešić.

Pukovnik HVO-a Ivan Ćorluka pozdravio je branitelje koji su branili i rodnu Posavinu i Slavoniju. Dio njih je ratovao i u Vukovaru, kao brigadir Ivan Rašić.

Zvonko Milas bio je vukovarski topnik, kazao je kada se spomene Vukovar pomisao je samo šutnja. Posavljaci su branili obje obale Save, ondje je danas granica, ali zbog budućnosti mlađima treba sve to prenijeti.

 -Počeo sam svoj ratni put kao hrvatski policajac 25. srpnja 1990. i svjedočio sam kako su mnogi Sinovi Posavine branili Hrvatsku i kasnije svoju Posavinu. U Vukovaru sam bio sa satnijom TIGROVA. Vukovar je viša razina za nas, od stradanja i zajedništva do istine, kazao je Ivan Rašić, brigadir HV rođen u Posavini. On je kazao kako je dosta nepoznatih junaka iz Posavine palo u Vukovaru. Kao Luka Andrijanić, koji je kao protuzrakoplovac 24. kolovoza 1991. srušio prva dva neprijateljska zrakoplova u Vukovaru. Potom je srušio još dva zrakoplova jugoarmije da bi poginuo 20. rujna 1991. uoči svog dvadesetog rođendana. Zato je vukovarski branitelj i invalid Dragan Milićević, također rođen u BiH, kroz sjećanje u obrani Vukovara i kasnije Bosanske Posavine zahvalio svim suborcima, kroz emotivan govor.

Pukovnik HVO-a HB-a Ivan Ćorluka, bio je ratni zapovjednik 103. brigade HVO Derventa, kazao je kako je žalosno da danas na ranama Vukovara i Škabrnje neki hoće lovorike. Založio se za hrvatsko zajedništvo i ideju dr. Franje Tuđmana. Poručio je kako je  krunica dobivena od posavskih fratara simbol tog zajedništva i u miru, jer smo narod vjere. Niko Brnjić Zeko bio je dozapovjednik bojne u 108. brigadi HVO Brčko Ravne. Nastavio je ratni put do hrvatske OLUJE. Nakon pjesničkog natječaja POSAVINO VOLIM TE KAO MAJKU negdašnji ratnik dobio je prvu nagradu za pjesmu na tom natječaju Posavske udruge. Otpjevao je svoju pobjedničku pjesmu…

Boris Ćavar

Povezane objave

Prije 730 godina franjevci su došli u Bosnu

hrvatski-fokus

Bošnjački spomen turskog vakta u okupiranoj fratarskoj Bosni

hrvatski-fokus

Muslimansko novinstvo na narodnom hrvatskom jeziku

hrvatski-fokus

Gdje prestaje logika, tu počinje Bosna

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više