Hrvatski Fokus
Kultura

Veličanstvena baletna izvedba najpoznatije ljubavne priče na pozornici Lisinskog

U subotu, 17. veljače ne propustite spektakularnu izvedbu tragedije Williama Shakespearea „Romeo i Julija“, ispisanu notama Sergeja Prokofjeva i pokretima Valentine Turcu u izvedbi solista i ansambla Baleta Slovenskoga narodnog kazališta Maribor

 

U subotu, 17. veljače ne propustite spektakularnu izvedbu tragedije Williama Shakespearea „Romeo i Julija“, ispisanu notama Sergeja Prokofjeva i pokretima Valentine Turcu u izvedbi solista i ansambla Baleta Slovenskoga narodnog kazališta Maribor.

Izuzetno dramatičan baletni klasik o odlučnoj predanosti ljubavi mladih veronskih ljubavnika i opiranju pravilima u neumoljivo doba ponosa, časti i smrtnih neprijatelja hvaljena koreografkinja Valentina Turcu ispričala je originalnim plesom u odvažnim, strastvenim i šokantnim prizorima koji gledatelje ostavljaju bez daha.

Koreografkinja, baletna umjetnica i redateljica Valentina Turcu učenica je legendarnog Mauricea Béjarta i kći poznatih baletnih umjetnika, pedagoga i koreografa Maje Srbljenović i Marina Turcua, a u glazbi Sergeja Sergejeviča Prokofjeva pronašla je idealnog suputnika za ostvarenje vizije usredotočene na cjelovitost suštine same priče o Romeu i Juliji.

Iako naslonjena na ikonografsko renesansno slikarstvo i arhitekturu, njezina dinamična i intenzivna interpretacija istovremeno naglašava uvijek aktualnu čežnju za ljubavlju. Životna glad za ljubavi, posebice iskazivanjem senzualnosti, sirovosti i strasti kroz estetsku savršenost ekspresivnih pokreta vrhunskih solista poput Catarine de Meneses, Yuye Omakija i Ionuta Dinite, kao i cijelog ansambla Baleta Slovenskoga narodnog kazališta Maribor, oplemenjuje ovo umjetničko remek-djelo suvremenim koreografskim izričajem. 

Uspjesi i virtuoznost nacionalnoga mariborskog Baleta nadaleko su prepoznati te je Ansambl samo prošle godine uz brojne izvedbe i premijere u matičnom kazalištu imao turneje po Italiji, Njemačkoj i Mađarskoj, a pripala mu je čast i nastupiti na otvorenju glasovitog Arts Festivala u Hong Kongu. 

Za baletnu predstavu Romeo i Julija, koju je Ansambl premijerno izveo 2012., Valentina Turcu nagrađena je državnom nagradom za iznimna redateljska i koreografska ostvarenja Republike Slovenije, a balet se otada s fantastičnim uspjehom izvodi diljem Europe i svijeta.

U tjednu posvećenom ljubavi i zaljubljenima, 17. veljače očekuje vas uzbudljiva i nezaboravna večer prekrasne glazbe i jedinstvenog plesnog stila o sukobu i mržnji između dviju obitelji koje je naposljetku tek uspjela ujediniti neizmjerna ljubav tragičnih žrtava: Romea i Julije.

Ulaznice za balet, po cijenama od 26 do 50 eura, dostupne su na blagajnama Lisinskog te online OVDJE.

Anđelka Felja

Povezane objave

Mogle bi mi pjesme pobjeći

HF

Izvanredan uspjeh dubrovačkog umjetnika u Parizu!

hrvatski-fokus

Jugo edukacija u školi

HF

Ciklus Drops Darije Majdak

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više