Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Huey Louis Kostanick (Kostanić) – sveučilišni profesor, geograf

Rođen je u mjestancu Horning u zapadnoj Pennsylvaniji od oca iz Drvenika u Makarskom primorju i majka Podravke iz Pitomače

 

Hrvati, u prvom redu oni koji su živjeli ili žive u svijetu, dobro znaju razlikovati poznate od zaslužnih Hrvata koji su među njima živjeli (ili žive). Prvi su relativno malobrojniji i nisu bili uvijek od velike koristi mjesnim hrvatskim zajednicama i/ili Hrvatskoj. Ipak, ponosni smo na njih jer možemo reći da smo kao narod dali svijetu lijep broj uspješnih pojedinaca i talenata svjetskoga glasa.

Na drugoj strani, u svijetu je bilo (i danas ima) nebrojno zaslužnih Hrvata. Oni su svojim radom i žrtvama mnogo pridonijeli uspjesima zajednica u kojima su živjeli; neki su i cijeli život posvetili radu za Hrvatsku, a poneki i život položili za slobodu svojega naroda. Većini onih zaslužnih ne ćemo nikad ni imena doznati. Ali se oni i nisu se žrtvovali radi slave, nego iz ljubavi za svoju zajednicu i svoj hrvatski narod. Naravno, imamo i one koji su i poznati i zaslužni. Takve možemo svrstati u kategoriju znamenitih!

U ovom kratkom prilogu upoznat ću vas s jednim poznatim Hrvatom, odnosno Amerikancem hrvatskih korijena, za kojega su rijetki čuli, ne samo u Hrvatskoj nego i među Hrvatima u Americi, asvojim je profesionalnim uspjesima zaslužio da se i za njega čuje.

Sin juga i sjevera Hrvatske

Huey Louis Kostanick (Kostanić) (1918. – 2000.), poznat jednostavno kao Louie, rođen je u mjestancu Horning u zapadnoj Pennsylvaniji 7. travnja 1918. godine. Otac mu je bio iz Drvenika u Makarskom primorju, a majka iz Pitomače u Podravini. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom kraju, a sveučilišnu diplomu iz političkih znanosti dobio je (1940.) na sveučilištu u Pittsburghu (University of Pittsburgh). Magistrirao je geografiju na Sveučilištu Clark (Clark University) 1942. godine.

Bila su to ratna vremena i Louie je (1942. – 1943.) služio kao civilni djelatnik Ureda strateških služba (Office of Strategic Services – OSS). Tijekom tog vremena stupio je u vojsku i postao djelatnikom američke tajne službe. Posljednjih godina rata proveo je na više „istočnoeuropskih zadataka”. Službovao je jedno vrijeme u Egiptu i Italiji, potom je bio u američkom izaslanstvu Savezničke kontrolne komisije u Bugarskoj. Nakon rata (1946.) radio je kraće vrijeme kao analitičar za „Istočnu Europu” u Državnom uredu (State Department) u Washingtonu.

Iste godine (1946.) Louie se vratio na poslijediplomske studije na Sveučilište Clark i 1948. postigao doktorat iz geografije. Ali i prije dobivenoga doktorskoga naslova otpočeo je predavati geografiju na kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu (University of California, Los Angeles – UCLA). Zvanje profesora postigao je 1962., a u mirovinu je pošao 1983. godine.

Profesionalni uspjesi

Po svojim znanstvenim radovima Louie Kostanić je bio poznat ne samo u Americi nego i mnogo šire. Posebno se isticao u demografskim proučavanjima takozvane „Istočne Europe”, uključujući Balkan i Jugoslaviju toga vremena. Hrvatski jezik znao je još od djetinjstva, a poslije je naučio ostale slavenske i druge jezike, pa je bio poznat i kao vrstan poliglot.

Osim što je bio poznat kao znanstvenik, bio je i vrlo popularan profesor geopolitike i predmeta koji su se ticali bivšega Sovjetskoga Saveza i drugih europskih zemalja pod komunističkom vlašću. Studenti su ga nagrađivali izborom „Profesorom godine” na UCLA-u , bio je mentor nekoliko doktoranada, a služio je i kao predsjednik Društva geografa na obalama Tihoga oceana. Povrh svega, krasila ga je dobroćudnost i trajan osmijeh na licu.

Hrvatima uglavnom nepoznat, ali poznat u američkim znanstvenim krugovima, posebice geografima, Louie Kostanić, čiji korijeni sežu do obala Jadrana i ravne Podravine, preselio se u vječnost 21. srpnja 2000. u dalekoj Kaliforniji. Iza njega je ostala supruga Celeste (umrla 2012.) i sin Christopher.

Dr. Ante Čuvalo

Povezane objave

Hrvatski književnik Matija Poljaković

HF

Bunjevci izvor svega zla po Hrvate

HF

Hrvatska puna poslovnih potencijala

HF

Književni klub HKUPD Stanislav Preprek

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više