Hrvatski Fokus
Uvodnik

Hrvatsko gospodarstvo tone sve niže

Tuga na Pantovčaku i Banskim dvorima zbog početka suđenja Srbiji za počinjeni genocid

 
 
• Hrvatska vlada je u srijedu usvojila rebalans proračuna za 2014., na temelju mršavog rasta od 0,2 posto, a predviđajući vraćanje deficita na 4,5 posto BDP-a kako bi se udovoljilo traženjima Europske unije. To nije dovoljno da bi zadovoljilo cenzore u Bruxellesu. Stoga ostaje pitanje kakav će biti sljedeći korak da nas još više unište, i nesposobna Vlada, i bešćutni EUnijci. No, najavljeno je i povećanje doprinosa za zdravstveno osiguranje koje će dodatno povećati ionako visoku cijenu rada.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2014/03/logo_blue_ministarstvo-650x436.jpg
• Započelo je suđenje Srbiji na počinjeni genocid u Hrvatskoj. Time je nastupilo teško razdoblje za predstavnike crvene i nenarodne vlasti. Vesna Pusić je početak haaškoga procesa gotovo dočekala u Beogradu u cjeljivanju sa četničkim vojvodama. Ante Kotromanović je isti dan primio srbijanskog kolegu Nebojšu Rodića i najavio kako ćemo ubuduće vojno surađivati s agresorskom srbijanskom vojskom. Puno je takvih protuhrvatskih radnji da bi sve to bilo slučajno.
 
• Da hrvatska jugovlast ne odustaje od bratstva i jedinstva i povlašćivanja Srbiji, pokazuje i najnoviji gaf noćnog kamerata našega predsjednika Vlade. Naime, drugoga dana početka suđenja Srbiji za izvršeni genocid nad Hrvatskom ministar obrane Ante Kotromanović nenajavljeno i tajno primio je srbijanskoga kolegu Nebojšu Rodića. Rodić je stigao u Zagreb na dva dana, što je dovoljna poruka onima koji su zagovarali neodustanak od tužbe za genocid. To je nedvosmislena poruka i svijetu kako ova hrvatska vlast više brine za agresore, nego za poginule Hrvate.
 
• Pored predsjednika Petra Tomke iz Slovačke i potpredsjednika Bernarda Sepulvede-Amora iz Meksika, o sporu Hrvatske i Srbije odlučivat će još i sudci Hisashi Ovada iz Japana, Roni Abraham iz Francuske, Kenneth Keith s Novog Zelanda i Mohamed Benuna iz Maroka.
 
• Ovako novinar Gordan Malić objašnjava najnoviji glupi izlet vladjuće klike u i oko SOA-e: „U obrazloženju dijela sigurnosne provjere na koju se poziva Novi list, mene se opisuje kao novinara koji ima 'negativne stavove o vlasti i vladajućoj stranci' (u to je vrijeme vladao HDZ), a spominju se i moji navodni kontakti sa stranim službama te citira dokument 'Prezentacija o slučaju Gotovina' kojeg je Sabor 2005. osudio zbog kršenja ljudskih prava, nakon čega je dužnosti razriješen i tadašnji ravnatelj POA-e Franjo Turek. U istom tom dokumentu aktualni ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić naveden je kao najviše rangirani suradnik britanske obavještajne službe MI6, no, to mu nije smetalo kod imenovanja na najviše funkcije u sustavu nacionalne sigurnosti – ministra unutarnjih poslova, člana Vijeća za nacionalnu sigurnost i šefa Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija. 'Prezentacija' problematizira i 'subverzivnu' aktivnost dva autora iz Novog lista, Borisa Pavelića i Denisa Romca, što aktualnu kampanju riječkog dnevnika čini sramotnijom“. Iz ovoga napisa novinara Malića i sljepcima bi trebalo biti puno toga jasnije.
 
Nakon što je Upravni sud u Osijeku, odlučujući o tužbama Sladorane i Vira tvornice šećera, poništio rješenja Ministarstva poljoprivrede iz 2012. o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer, oglasio se krivac ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Umjesto da se ispriča, on nastavlja s pričanjem gluposti. Iako je ova odluka Suda „teška“ 97 milijuna kuna Jakovina kaže da to nije ništa, a on je prije dvije godine donio odluku da se povećaju kvote za šećer za godine 2013./2014., od ukupno raspoložive kvote od 192.877 tona, Tvornici šećera Osijek, a smanje kvote Sladorani Županja i Viro tvornici šećera Virovitica. I umjesto da bez riječi podnese ostavku, ovaj nesposobni ministar nastavlja po starome. Ljudi se opravdano pitaju, dokle će!
http://icv.com.hr/wp-content/uploads/2013/07/viro800secerana-secer.jpg
• U našoj javnosti malo je poznato da vlasti u Beogradu (protu)tužbom u Den Haagu traže i da Hrvatska iz zakona o državnim praznicima ukloni „Dan pobjede i domovinske zahvalnosti” i „Dan hrvatskih branitelja”, koji se slave 5. kolovoza, „na dan trijumfa genocidne operacije Oluja“, kako tamo piše. Čisti memoricid!
 
• Nakon Slovenaca i Srbijanci nam žele oteti nazive naših proizvoda. Radi se o cekeru, proizvodu od biljke rogoz (ševar, trska…) koja najčešće raste na močvarnom zemljištu. Srbijanci ističu da je „kolijevka trskarstva“ u Srbiji Belo Blato, selu u blizini prirodnog rezervata Carska bara, gdje postoji nekoliko obiteljskih proizvodnji koje se bave preradom trske.
 
• U Mostaru i u Hercegovačko-neretljanskoj županiji istražuju one koji su 7. veljače palili po Mostaru. Već sada se zna da to nisu radili Mostarci, nego neki drugi momci koji su taj dan doved(z)eni u Mostar.
 
• O svojim "uspjesima" Franjo Topić za vrhbosanski Dnevni avaz (hrv. Dnevni glas) „sto na sat“ zbori na ovaj način: „Hrvatsko kulturno društvo 'Napredak' vrlo je aktivno. 'Napredak' je u ove 22 godine od obnove organizirao 926 koncerata, 596 izložbi, izdao 546 knjiga, ukupno 7683 manifestacije i važno je dodati da je 'Napredak' dodijelio više od 2820 stipendija i potpora. Samo smo u 2012. imali 589 manifestacija, što je i za nas iznenađenje. Imamo oko 20.000 članova. To nemaju ni mnoge velike stranke. I svi oni, naravno, nisu Hrvati. Evo i primjera – majka čuvene sarajevske porodice Ferhatović sinovima je rekla da, ako će igrati nogomet u BiH, trebaju igrati samo u 'Napretku'“. Ovo izgleda kao plaćeni oglas o radu kojega nema.  
 
• Većina medija u Hrvatskoj u vlasništvu su globalnih medijskih korporacija. Od tri velike nacionalne TV kompanije, dvije su u stranom vlasništvu, baš kao i 90 posto dnevnih novina, uključujući i najveće internetske news portale. "Dvije televizije u Hrvatskoj su u većinskom stranom vlasništvu. To su Nova TV, koja je u stopostotnom vlasništvu tvrtke iz Nizozemske, i RTL Hrvatska, čiji je 99,99 posto vlasnik tvrtka iz Kölna. Ni jedan nakladnik nije u većinskom stranom vlasništvu. Radio 101 je u 100-postotnom vlasništvu hrvatske tvrtke. Nadalje, izdavači najvećeg broja tiskanih medija u Hrvatskoj su njemački WAZ (Westdeutche Allgemeine Zeitung) i domaći EPH, u kojem je udio WAZ-a 50 posto. Procjenjuje se da pokrivaju oko 60 posto ukupnog medijskog prostora u Hrvatskoj, a tu su Jutarnji list, Slobodna Dalmacija, Sportske novosti, Slavonski dom, Dubrovački vjesnik, Šibenski list, zatim tjednici Globus, Arena, Auto klub, Gloria, Playboy. U vlasništvu austrijske Styrije nalaze se dva najtiražnija dnevnika: 24 sata i Večernji list. Ostaje pitanje što je hrvatsko? Nema ga.
http://static.nacional.hr/img/3e2729c5b3bf7eaae361960819bdb3cf_700x550.jpg
• Bivši svjetski šahovski šampion, koji je postao aktivist za ljudska prava, Gari Kasparov, dobio je hrvatsko državljanstvo nakon što mu je postalo sve teže živjeti u Rusiji gdje je vodio kampanju za demokraciju. Ovaj 50-godišnji polu-Armenac i polu-Židov proveo je pet dana u ruskom zatvoru nakon što je predvodio oporbeni marš protiv Putina u Moskvi 2007. Pokušao je Kasparov pronaći dom i u Letoniji, ali ga je vlast u Rigi, rodnom gradu velikoga Mihaila Talja, odbila u studenome prošle godine i nije mu dala državljanstvo. Kao razlog je navela „zbog proceduralnih pitanja“. Istina je da Letonci ne žele novo izazivanje sve bjesnijega ruskog mede. Što se tiče Hrvatske, ovo je najgore vrijeme za davanje državljanstva Kasparovu. Milanović i Josipović očito nisu nimalo svjesni što su time loše Hrvatskoj učinili.
 
• Pogledajmo tri snimke koje dokazuju kako u Srbiji nikada nije prestala težnja za ostvarivanje Velike Srbije svim sredstvima. Prvi film prikazuje „maloga Slobu“, Ivicu Dačića, kako veliča Slobodana Miloševića i promiče velikosrpsku politiku: (http://www.youtube.com/watch?v=qDTV-U1I2j4&feature=youtu.be).Srbijanski bezbednjak Jovica Stanišić: Tomislav Nikolić je pobio desetak baba (B92):http://www.youtube.com/watch?v=UfMijGa1GNs i Aleksandar Vučić o Velikoj Srbiji: http://www.youtube.com/watch?v=Mhq5VVEUVeM
 
• U Hrvatskome fokusu godinama podastiremo podatke o raznim radnjama predsjednika Ive Josipovića. U HDZ-u za to nisu puno marili. No, sada, kada su i njih napali s brda Pantovčaka, i oni su počeli nabrajati brojne Ivine „marifetluke“. Prigovorili su mu kako ni on nikada ne bi prošao sigurnosnu provjeru radi: „nezakonitog izvlačenja novca iz Komercijalne banke, radi afera ZAMP, Emporium, Adriatica net i Štedionice 'Zlatica'…“, kako je izjavio novinarima član Predsjedništva HDZ-a Andrija Mikulić.
 
• U Tuzli su Bošnjaci odlučili da izvjesna Svetlana Cenić bude predsjednica vlade Tuzlanske županije. Kao razlog naveli su da je ona "ekonomski stručnjak" budući da je završila ekonomiju u Americi. Da nije žalosno, bilo bi i smješno.
 
• Ovako o „spontanim protestima“ u Bosanskom glasniku piše Emir Suljagić, koordinator Koalicije nevladinih organizacija Prvi mart: „Bio sam na protestima svaki dan dok su imali smisla… Prestao sam, međutim, ići kada sam shvatio da su prvo proteste, a onda i tzv. plenume kidnapirali lažni ljevičari kojima je Bosna samo još jedna fronta u globalnoj borbi protiv tržišnog kapitalizma i znači im toliko da su u to ime spremni marširati pod istom zastavom s globalno najpoznatijim negatorima genocida u Srebrenici i BiH, kao što su Noam Chomsky, Tariq Ali i Arundhati Roy. Fale im samo Diane Johnstone i Stevan Karganović pa da ugođaj bude potpun. Meni je Bosna sve i kada sam bio i na ulici radio sam to zato što mislim da je narod bio u pravu i da je uvijek u pravu. Ali, mislim da organizatori plenuma moraju reći ljudima koji tamo dolaze koji su njihovi pravi ciljevi i prave vrijednosti, umjesto što im nastavljaju lagati. I neka poslije toga formiraju radničku samoupravljačku partiju i izađu na izbore“. Sve je potrebno Emir rekao.
 
Emir Nemanja Kusturica je u Višegradu izgradio tzv. Andrićgrad na otetoj zemlji, koja pripada nasljednicima višegradskog zemljoposjednika Pašana Mustafe Hadžića. Pred općinskim sudom u Višegradu pokrenuo je sudski postupak unuk Pašane Hadžića, Muhamed Pršeša preko odvjetničkog tima odvjetnika Esada Hrvačića. Traži povrat svoje zemlje. Musliman tuži muslimana. A mali Hrvačić jednu stranku u sporu – brani!
http://www.oslobodjenje.ba/portal/images/articles/protiv-rsa-vec-97-kolektivnih-tuzbi.jpg
Esad Hrvačić
 
Novi list je objavio popis novinara koji su u vrijeme Nadana Vidoševića dobro prolazili. Novinarka HRT-a, voditeljica Potrošačkog koda, Sanja Smiljanić dobila je honorar od 40 tisuća kuna. Savjetnik i predstojnik ureda Stjepana Mesića u vrijeme dok je bio predsjednik, stručnjak za energetiku Igor Dekanić dobio je u 2010. i 2011. godini nešto više od 188 tisuća kuna. Nekadašnji voditelj središnjeg Dnevnika Danko Družijanić kroz sve četiri godine je primao honorare te ukupno dobio preko 67 tisuća kuna. Zoran Šprajc je dobio preko 35 tisuća kuna. Osam tisuća kuna dobila je Kristina Validžić. Nevena Rendelli dobila je 3.500 kuna. Đuro Tomljenović je također dobio novac od HGK, isto kao i Dijana Čuljak (14.870). Novac su još dobili Jasna Babić, Seada Alić, Antun Masle, Mislav Šimatović… Ovo je samo dokaz da je Nadan znao i s novinarima.
 
• Prije aneksije Krim je posjetilo izaslanstvo Državne Dume iz Moskve u sastavu: Irina Rodnjina (slavna klizačica u paru s Aleksandrom Zajcevim), Nikolaj Valujev (boksač teške kategorije), Valentina Terješkova (astronautkinja), Mihail Markelov, Dmitrij Savjeljev, Dmitrij Vjatkin i vođa frakcije Ujedinjene Rusije Vladimir Vasiljev. Ovo je dokaz kako u Moskvi sve više polažu na politički marketing.
 
• Iako je prilikom osvajanja Krima, krajem XVIII. stoljeća, udio ruskoga stanovništva iznosio tek 4,3 posto, no to je nakon deportacije krimskih Tatara, 1944. godine poraslo na 75 posto, a danas iznosi 58,5 posto. Osim toga, tu je stacionirana i ruska Crnomorska flota, a Sevastopol gradom ruske slave nisu učinili postotci.
 
Sudac Ustavnoga suda BiH Mato Tadić izjavio je da su gotovo sve ustavne promjene u Federaciji BiH, uključujući i one koje su nametali visoki međunarodni predstavnici, u zadnjih osamnaest godina bile na štetu Hrvata čime je znatno oslabljena njegova pozicija. Tadić je napisao knjigu “Ustavni položaj Hrvata u BiH od Washingtonskog sporazuma do danas” u kojoj je naveo sve ustavne promjene i reforme koje su obespravile Hrvate.Prema Tadiću Washingtonski sporazum iz 1994. Zaustavio je hrvatsko-bošnjački rat, koji je kasnije promijenjen u brojnim dijelovima protivno interesima Hrvata. „Prava za koje su se Hrvati u BiH izborili kroz ovaj sporazum oduzimana su im naknadno. Na Ustav Federacije BiH dosad je podneseno 109 amandmana, njih 70 nametnuo je visoki predstavnik, a 90 posto svih amandmana je na štetu Hrvata”, istaknuo je ustavni sudac Tadić.
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

S Mađarima je trebalo pregovarati

HF

Hrvatima spremaju obvezno cijepljenje i koncentracijske logore

hrvatski-fokus

Plenković je u Kninu poništio Domovinski rat

HF

Tajani je u Rijeci 2016. pomogao Plenkoviću

HF

Leave a Comment

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više