Hrvatski Fokus

Zašto se DORH ne raspita gdje je nestalo 24 milijuna dolara?

 
 
Prodao ju je Račan, glavni ovlašteni prekupac bio mu je  Ljubo Jurčić, a pripomagali su direktor u tada još našoj „štali“, Tomislav Dragičević, a s brda Pantovčaka asistirao je „najglavni“, predsjednik Stipa, koji se inače nikada i u ništa „ne miješa“, čak ni u čekove koje trpa u džep, već čeka da „institucije odrade svoje“. Ovdje je na djelu bila „institucija“ natječaja. Tu negdje u blizini se morao „motati“ i Slavko Linić, bivši „inaš“, tada potpredsjednik Vlade. Sitni prekupci su bili još jedno dva tri HSLS-a, koji se tada dijelio poput ameba, i onaj Tomčić koji je HSS nabio pod zemlju. I ode naša krava.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2014/03/ina.jpg
Za početak prodali su joj jednu od četiri sise i još jednu „dlaku“,  zvanu „plus jedna dionica“, zbog koje „dlake“ vlasničkog viška su ju odmah premjestili u „štalu“ kod  MOL-a pri čemu je šef te nove, Molove „štale“, ostao ovdašnji „kadar“ Tomislav Dragičević, u javnosti najpoznatiji kao „Savkin zet“. Kad je kravu prodavao prekupac Ljubo Jurčić kaže kako su nakupci u nekom „rumu“, bit će sobi, proučavali i prekapali svekolika dokumenta o kravi. On, koji je kravu doveo na vašar, nije znao kako ona ima i neko važno „polje“ za ispašu u Siriji. Do njega nije dopro taj glas, kao ni do direktora  Dragičevića, oni su nalik onim „indolentnim mužekima“ koji „zadnji doznaju“, kao recimo „muž“ od Komore Nadan. Ode onda i krava a s njom pod račun i njezino milijardsko sirijsko polje. Imala je još jedno polje, daleko u sjeverozapadnom Sibiru, zvano Bijele noći koje joj je kupio prethodni direktor Davor Štern kojega su pak račanovci i mesićevci dvije tisućite potjerali od Ine jer je bio hadezeovac. Prema nedavnim Šternovim istupima u javnosti dotično „polje“ kupljeno je za 18 milijuna dolara, a već za godinu dana zaradilo je 250 milijuna. Dragičević ga je po dolasku na čelo Inine „štale“ ubrzo prodao, ako sam zapamtio, za 74 milijuna dolara. Pri tome Štern tvrdi kako 24 milijuna dolara od te prodaje ni dan danas nije „sjelo“ na Inin račun. Ne zna se gdje su, navodno je potpisan „loš“ ugovor pa je kupac mogao ustegnuti, ne platiti ciglih dvadeset milijunčića i svejedno preuzeti Bijele noći?!  
 
Ne znam što bih u vezi toga napisao, osim kako je to za državu veća šteta nego li, po nepravomoćnoj presudi i tamo utvrđenim iznosima, od one u aferi Fimi medija. Je li se DORH svih ovih godina zanimao gdje je nestalo 24 milijuna dolara, pa puta sedam kuna koje su trebale „sjesti“ na račun ipak većinski državne tvrtke? Ili bi u suprotnom netko trebao pozvati Davora Sterna na odgovornost zbog širenja lažnih vijesti, klevete, čega li? Posebno mi je to zanimljivo u svjetlu činjenice da je Tomislav Dragičević prijavio boravište u nekoj selendri gdje se ne plaća prirez, boraveći pritom u Zagrebu, pa tako onako kokošarski oštetio grad Zagreb i svoje sugrađane za stotinjak tisuća kuna.
 
Kao slijedeći Inin „prekupac“ dolazi Ivo Sanader. Na Farmi je ostao isti gazda, u Ini isti direktor, no sad Ivo prodaje, a oni opet ne znaju ništa. Sanader ustvari ne prodaje, on navodno za „sitiniš“ od nekoliko milijuna eura, koje izgleda još nije primio već su samo kod nekoga za njega „zbrinuti“, ugovorno  daje Molu, navodno uz asistenciju Damira Polančeca, presudna upravljačka prava. I zbog toga nepravomoćno sjedi u Remetincu. Važni igrači u Ini su bili još Franjo Gregurić, Nikica Valentić, Jasenko Umićević… Tko će znati jesu li i oni imali ikakvu ulogu u tim prodajama naše „krave“ Ine.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2014/03/hrina.gifhttps://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSW6nI14K-6mQkxo_wwNKCQ_l1pS_v7Sx70Jd7yMd1RhvmKbvNahttp://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2014/03/hrina.gif
Ako je mutno i nejasno tko je  sve prodavao i tko je glavni prodavač Ine, potpuno je razvidno kako ona u međuvremenu nazaduje. MOL se ne pridržava ugovora pa ne modernizira rafinerije u Rijeci i Sisku. Umjesto obnove, zatvara na desetine benzinskih crpki u manjim mjestima. Mjesecima izokola prijeti kako će prodati svoj vlasnički udio. Navodno su za kupnju zainteresirani Rusi, ali kako sada stvari stoje Ameri i EU to ne će Mađarima dopustiti – to se inače zove „slobodno  tržište“ – pa eto zapleta oko sada ni polovice naše „krave“. Sve u svemu neki izgube gusku u magli, a ovdje se u magluštini zagubila „krava“ Ina. Možda čitatelji znaju,možda imaju predodžbu o tomu tko je bio glavni prodavač naše krave?
1. Ivica Račan i Ljubo Jurčić
2. Ivo Sanader i Damir Polančec
3. Stjepan Mesić i Tomislav Dragičević
4. Neki drugi „dvojac“
5. Stari „inaši“
 

Mato Dretvić Filakov

Povezane objave

Manolić je i 1991. bio na strani Udbe i KOS-a

HF

Kapetan Zoran, kapetan najniže klase

HF

Nesposoban NATO, a još nesposobnija hrvatska vlast

hrvatski-fokus

Negiranje hrvatskog identiteta Istre je temeljna politika IDS-a

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više