Hrvatski Fokus
Društvo

Arboretum i ljetnikovac Trsteno

Obnova i revitalizacija petstogodišnje ladanjske cjeline

 
 
U četvrtak 5. listopada u Banskim je dvorima održana svečanost potpisivanja 35 ugovora  o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Među njima je i projekt Arboretum i ljetnikovac Trsteno – obnova i revitalizacija petstogodišnje ladanjske cjeline, prvi strukturni projekt Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Ugovor o financiranju tog projekta potpisali su predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i provedbu projekata EU Tomislav Petric.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/10/2009_10_17_croatia_dubrovnik_trsteno_arboretum_23a.jpg
Projektni prijedlog Arboretum i ljetnikovac Trsteno – obnova i revitalizacija petstogodišnje ladanjske cjeline prijavljen je i prihvaćen na pozivu Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine.
Samim tim postao je prvi strukturni projekt Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Cjelokupna vrijednost projekta iznosi 2,296.249 kuna a odobrena bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz financijskog razdoblja 2014.–2020. iznose 1,118.050 kuna. Projekt počinje 1. listopada 2017. i traje do 1. prosinca 2019.
 
Predviđena investicijska potpora u kulturu i očuvanje baštine dijeli se na: pripremnu dokumentaciju, tehničku dokumentaciju, dokumentaciju za promociju lokaliteta te dokumentaciju potrebnu za prezentaciju kulturne baštine (sve u iznosu od 80 posto). Predviđena potpora za ulaganje u lokalne infrastrukture odnosi se na dokumentaciju potrebnu za pristup lokalitetu (s 85 posto). Projektom Arboretum i ljetnikovac Trsteno predviđena je obnova i revitalizacija povijesnih građevina i pejsažnog sklopa na području Arboretuma Trsteno u svrhu promocije lokaliteta te njegove prilagodbe prihvatu posjetitelja. Kao turistički lokalitet osigurat će se obnovljeni ljetnikovac Gučetić Gozze (zaštićen kao nepokretno kulturno dobro s Arboretumom s pripadajućom zbirkom umjetnina), a popratna infrastruktura bit će smještena u povijesne građevine. Ovim projektom predviđena je izrada projektne dokumentacije, dok će se radovi obnove i dalje prijavljivati na strukturne fondove.
 
U suradnji s Rezervatom Lokrum i Turističkom zajednicom grada Dubrovnika te Udrugom DART, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti prijavila je još jedan strukturni projekt za obnovu Arboretuma Trsteno na poziv Promicanje održivog razvoja prirodne baštine.
 

Marijan Lipovac

Povezani članci

Mijenjam svijet kistom

HF

Užasi sjevernokorejskih logora

HF

AFORIZMI – Od suknje važnija je – čipka

hrvatski-fokus

Laboratorijska djeca

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...