Hrvatski Fokus
Hrvatska

Teror srpskih žandara nad Hrvatima

Kako je u Kaštel Novom ubijen seljak Stjepan Svetina

 
 
Pokušavam prikupiti te objaviti (meni dostupne) onovremene novinske izvještaje o žandarskom teroru nad hrvatskim ljudima za vrijeme prve Jugoslavije. Evo jednog od prije 90 godina objavljena u splitskom dnevnom listu Novo Doba.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/skola_povijest.jpg
 
»O ubijstvu seljaka u Kaštel Novome.
O žalosnom događaju koji se desio u noći između subote i nedjelje u K. Novome, kojom prilikom je ubijen seljak Stjepan Svetina, od 28 godina vlasti vode istragu. O postupku žandarma Kostića koji je ubio Svetina, vodi izvide zastupnik komandira trogirskog voda, pod čiju nadležnost potpada komisija koja je bila u K. Novome poslije ubijstva, izvršila Je obdukciju na Iješu pok. Svetina. Poslije ubijstva  bio je u K. Novome i poglavar g. Aničin, te komandant žandarmerijske čete kapetan Bankerović. Pok. Svetinu pogodio je metak vojničke puške iz neposredne blizine u lijevu stranu vrata. Istraga je, kako nas obaviještavaju sa nadležne strane, do sada utvrdila ovo: U subotu u noći žan-darske patrola koja se sastojala od vođe kaplara Krnete i pripremnog žandara Kostića, susrela se sa društvom u kome je bio pok. Svetina, prvi put u 1,30 sati. Žandari kažu da su mladići galamili i pjevali, te da su ih oni upozorili. Mladići da se nisu  htjeli pokoriti nego da su i dalje galamili i pucali iz revolvera, Vođa patrole Krneta priznaje da je tada on prema grupi opalio iz puške dva hica. Drugi put iste noći sastala se patrola sa društvom Svetine u 3 sata u jutro. Žandari kažu da je došlo do sukoba, jer da mladići nisu ponovo htjeli da se pokore, nego da su počeli bacati kamenje na njih i pucati iz revolvera. Suviše Kostić kaže, da je pok. Svetina povukao na njega revolver i dobacio mu:
 
"Oteo si mi jednoga na Ružaricu, ne ćeš drugoga!"
Žandar je na to. iza ugla. uperio pušku na Svetinu i iz neposredne blizine opalio. Pri ispitivanju žandar kaže, da je ciljao baš na Svetinu, u obranu svoga života, jer da je masa bacala na njega kamenje i da se pucalo iz revolvera. Neki iz društva pok. Svetine koji su bili Ispitani, izjavljuju da je sukobu kriv kaplar Krneta, koji da provodi nad njima najgori teror, još od vremena Obznane. Istraga o ubistvu vodi se i dalje. Pred jednu godinu radi pjevanja, i to političkih pjesama, došlo je do krvavog sukoba u K. Sućurcu. Poglavarstvo je, da izbjegne dalnje tučnjave i incidente. bilo zabranilo svako pjevanje po danu i  noći na javnim mjestima i u lokalima.« (Novo doba, 31. III. 1926., stranica 5.)
 

Frano Baras

Povezane objave

Životopisi naših političara

HF

Problem je u izbornom zakonu

HF

AFORIZMI – Netko joj je oduzeo nevinost

HF

AFORIZMI – Ogoljeli do kože

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više