Hrvatski Fokus

Direktor srbijanske filijale Sberbanke je Mlađan Dinkić

 
 
U Hrvatskoj odavno caruje geopolitički stereotip kako je Velika Britanija stoljetni srbijanski prijatelj, a istodobno, blago rečeno, neprijateljski naklonjena prema Hrvatima. Posebno, recimo, to se odnosi na razdoblje devedesetih godina prošlog stoljeća, Domovinskog rata, rata u BiH, itd.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/LSEG-Slideshow_98.jpg
Ni danas nije bitno drugačije, barem među autorima, publicistima…, poglavito među onima, uvjetno rečeno, hrvatsko suverenističkog i identiteskog usmjerenja. Nemam namjeru s ovim stereotipom polemizirati niti ga pokušati opovrgavati. Na pameti mi je nešto drugo. Ako je naime stanje stvari tako onda bi srbijanski analitičari, povjesničari, pa i političari trebali hvaliti Britaniju i Britance, zahvaljivati im se… No nije tako, već među mnogima od njih, koje ne ću navoditi poimenično u ovoj crtici već samo konstatirati pojavu, stvari stoje potpuno drugačije: britanska se politika odavno ponaša suprotno srpskim interesima, antisrbijanski, najmanje još od predzorja Prvog svjetskog rata. Poslije su bili za očuvanje Austro-Ugarske, a Srbiju su skoro silom „utjerali“ u – Jugoslaviju. Za prve Jugoslavije Srbijanci („Jugoslaveni“) su se oslanjali najviše na Francusku, a čak je, s njenim slabljenjem, i ta podrška slabila. Posebno su ogorčeni na britansku ulogu u rušenju vlade Cvetković-Maček, računaju da bi se inače Jugoslavija nekako „provukla“, neokrnjena i kao kraljevina kroz Drugi svjetski rat. Tek nakon njega slijedi britansko antisrpsko djelovanje jer da je Tito bio britanski čovjek itd.
 
Uloga Velike Britanije u odnosu na Srbiju od 1999., zatim u rušenju Miloševića, dovođenje na vlast tzv. drugosrbijanaca posebno im se čini negativnom. Pri tome je većina ovih britanskih intervencija išla na ruku – Hrvatima. Navodim ovo kao zanimljivost, kao neku vrstu nove povijesti, nešto poput kriptopovijesti. Možda ovo ne bih zasad tematizirao, ali potaknula me jedna aktualna zanimljivost: afera Agrokor i uloga Sberbanke u njoj. Dio srbijanskih publicista, analitičara, i to ne baš bezveznjaka, po njenom izbijanju „nadigo je dreku“ kako će sada Todorićevo vlasništvo u Srbiji »Idea, Mercator, ne znam u kakvoj su sada vlasničkoj vezi, Tvornica ulja Diamant, Pekabela, a ima toga još, i govore, oko petsto tisuća hektara vojvođanske zemlje(?)« pasti u ruke Sberbanke. Činilo mi se to čudnim, naime da se „mali Rusi“ plaše velikih Rusa. Dobro, neki od njih tvrde kako su ih Rusi u privatizaciji NIS-a (Naftna industrija Srbije) u suradnji s domaćim političarima („bitange“ i „lopovi“) bezočno izvarali, pa koga su grizle zmije, ma i kao kućni ljubimci, svejedno, i guštera se boji. A i „lova“ je lova, nevažno je li te opelješi i brat.
 
Međutim, odmah se pojavila i jedna zanimljiva priča, koju ja dakako ne mogu provjeriti, naime kako je Sberbank više, po vlasništvu, „britanska nego ruska“. U prilog tome navodilo se kako je jedan (ili više) Karađorđevića, potomaka kralja Aleksandra, koji žive u Velikoj Britaniji, važan njezin dioničar. Suvremeni Srbijanci baš ne ljube tu svoju dinastiju. Pokušaji da se vrate u Srbiju, te onda postane kraljevina, završavali su čak i ruganjem (recimo Šešelja), ali i nitko joj, od važnijih političkih stranaka i medija, nije poboljšavao ugled u srbijanskoj javnosti i utirao put prema povratku na tron. Znakovit je ujedno i podatak kako je direktor srbijanske filijale Sberbanke Mlađan Dinkić, čovjek koji je stigao u političku, poglavito financijsku elitu s „petooktobarskom revolucijom“ dvije tisućite koju mnogi u Srbiji računaju kao puč, s važnom opet ulogom Britanaca, te, dakako, (i) našega dragoga Montyja (veleposlanik u Hrvatskoj), pa naš sugrađanin, turistički djelatnik…, sad je navodno stanovnik Beograda. Eto malo kriptohistorije i aktualnih „zavjera“(?) i za našega čitatelja. Ako za ništa, onda za zabavu.
 

Tomislav Gradišak

Povezane objave

Pupi, Srbija je agresor na Hrvatsku!

HF

Vladavina kakistokratske nomenklature

HF

Početkom srpske agresije imao je lijepe godine da pođe braniti Hrvatsku

hrvatski-fokus

Stradali i od fašista i od nacista

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više