Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Pokretne slike Matičine Male škole

Četvrt stoljeća Male škole hrvatskoga jezika i kulture

 
 
Hrvatska matica iseljenika je 20. veljače u Klubu Matis priredila svečanu tribinu i premijeru filma Spomenak povodom obilježavanja 25 godina djelovanja Male škole hrvatskoga jezika i kulture. Uz nazočnost prijatelja Matice te uglednih gostiju, među kojima predsjednika UO Matice Milana Kovača, v.d. ravnateljice Instituta za migracije i narodnosti Marine Perić Kaselj, pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Zagrebačke županije Mirele Katalenac, pomoćnice pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba Katarine Milković, predstavnice Agencije za odgoj i obrazovanje predstavnika Crvenog križa Grada Zagreba Biljane Petljak te Slavena Kovačevića, predstavnika Crvenog križa Grada Zagreba započelo je svečano obilježavanje ove značajne obljetnice.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/02/mala-skola-3.jpg
Program je započeo pozdravnom riječju Milana Bošnjaka, izaslanika državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa, a nastavljen govorom Vesne Bedeković, izaslanice predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. Potom se nazočnoj publici i predstavljačima obratio Matičin ravnatelj Mijo Marić.
 
Prije projekcije filma riječ su preuzeli predstavljači. I to: Lidija Cvikić, prodekanica za znanost, umjetnost i međunarodnu suradnju Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i jedna od vodećih stručnjakinja za inojezični hrvatski, ravnatelj Osnovne škole Milana Langa iz Bregane Igor Matijašić – prvo pero ovoga projekta, tv -novinarka i autorica kratkometražnog dokumentarnog filma Spomenak Marina Aničić Spremo i rukovoditeljica Odjela za školstvo, znanost i šport te planetarno uspješna voditeljica Male škole Lada Kanajet Šimić. Priredbu u zagrebačkom Domu iseljenika znalački je i s puno emocija vodila rukovoditeljica Odjela za nakladništvo HMI-ja Vesna Kukavica.
 
Mala škola hrvatskoga jezika i kulture, kazala je Kukavica, jedinstveni je program u Republici Hrvatskoj čiji je temeljni cilj da djeca –  uzrasta od 9 do 16 godina koja žive i školuju se izvan Republike Hrvatske – nauče ili unaprijede svoje znanje hrvatskoga jezika te upoznaju kulturnu i prirodnu baštinu Hrvatske i kraja u kojemu borave. U ovome je programu do danas sudjelovalo 1352 polaznika iz 36 zemalja s 5 kontinenata te 82 stručna voditelja različitih profila. A da je nakon monografije u povodu 20. godišnjice, očekivani korak bio napraviti film koji će pokazati povijest, cilj i vrijednost Škole, moglo se čuti i u samom premijerno prikazanom kratkometražnom dokumentarcu.
 
Prikazane 'pokretne slike' publici su uspješno dočarale, ne samo to kako se zabavom i igrom na najbolji način uči i poučava hrvatski jezik i upoznaje identitet, već i ljepotu druženja i sklapanja prijateljstava mladih Hrvata iz cijeloga svijeta. Film Spomenak najvećim je dijelom sniman u autentičnom okruženju, u odmaralištu Crvenoga križa Zagreb u Novome Vinodolskom, tijekom odvijanja Male škole 2017., uz korištenje Matičina foto i filmskog arhiva.
 
Podsjetimo, o četvrt stoljeća Male škole u ovogodišnjem Hrvatskom iseljeničkom zborniku suvereno piše autorski dvojac Pavao Jerolimov i Lada Kanajet Šimić. Naime, ideja o pokretanju Male škole hrvatskoga jezika i kulture nastala je 1992. godine, kada je Jerolimov kao višegodišnji Matičin vanjski suradnik u programu tadašnje Ljetne škole hrvatskoga jezika i kulture to predložio rukovoditeljici Matičina Odjela za kulturno-prosvjetne djelatnosti pok. Silviji Letici. Ona je osmislila program, provela odgovarajuće organizacijske predradnje te se već 1993. programu odazvalo 13-oro djece koja su u Puntiželu kraj Pule došla uz pomoć Hrvatske kulturne zajednice iz Wiesbadena u Njemačkoj i njezine tadašnje predsjednice Maje Runje.
 
Obrazovni dio programa Male škole provodi se u radioničkome obliku te obuhvaća jezične, dramske, likovne, novinarske, lutkarske, filmske i plesne radionice. Završna predstava kruna je rada svih kreativnih radionica koje se na taj način imaju priliku i javno predstaviti. Mala škola hrvatskoga jezika i kulture kreće i dalje, a u 21. se stoljeću osmišljavaju novi oblici rada i djelovanja – poput online programa za učenja jezika i kulture te udžbenika za učenje nasljednoga hrvatskog namijenjenih ovoj dobi polaznika. I njen budući uspjeh će biti – zahvaljujući vrijednoj i stručnoj voditeljici Školice, uspješnim predavačima i zainteresiranim polaznicima – očekivano velik, zaslužen i dugovječan. Napokon, tek joj je 25 godina. Lead Rad Škole predstavili su stručnjakinja za inojezični hrvatski Lidija Cvikić, Igor Matijašić – prvo pero ovoga projekta, autorica filma Spomenak Marina Aničić Spremo i voditeljica Male škole Lada Kanajet Šimić
 

Diana Šimurina Šoufek

Povezane objave

Ištvan

hrvatski-fokus

Razorno djelovanje Bunjevaca po Hrvate

HF

Richard F. Polich – ekonomist, vojni pilot, inženjer, poduzetnik, humanitarac

hrvatski-fokus

Nova kuća

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više