Hrvatski Fokus

Erdogan: "To nije ništa drugo nego čisti fašizam"

 
 
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ne trpi kritiku. Čak ni od umjetnika omiljenih u konzervativnim krugovima. Mnogi misle da će novi sudski procesi protiv umjetnika i glumaca zastrašiti ostale.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/01/metin-akpinar.jpg
Metin Akpinar
 
Najnoviji verbalni ispadi zvuče zabavno. 72-godišnja filmska zvijezda Turske Rutkay Aziz preporučio je Erdoganu sljedeće: „Predsjednik bi trebao malo poslušati Beethovena i Mozarta. Možda bi mu godilo."
A s obzirom da je predsjednik protiv konzumiranja alkohola, novinar Yilmaz Özdil je u svojoj kolumni u kemalističko-nacionalističkim novinama "Sözcü" napisao: „Da je Tayyip Erdogan jednom popio pivce, danas bi Turskoj bilo bolje." Na obje izjave Erdogan je u utorak pred zastupnicima njegove stranke AKP reagirao bez imalo humora: „Prisiljavati predsjednika, čiji je stav poznat, da pije pivo ili da sluša Mozarta nije ništa drugo do oličenje fašizma", rekao je Erdogan.
 
Rutkay Aziz je reagirao preko televizije koja program emitira iz inozemstva, iz njemačkog Kölna. On kaže da Erdoganu uopće nije dao savjet. „Rečeno mi je da će Erdogan posjetiti koncert svjetski poznatog pijanista Fazila Saya. I pitali su me, što ja o tome mislim. Rekao sam da bi to bilo dobro. Jer, tamo će čuti Mozarta i Beethovena. To će mu goditi."
Aziz ne može shvatiti da ga je Erdogan nazvao fašistom. „Ne mogu baš shvatiti što se u ovom slučaju mislilo s fašizmom. Jesam li ja fašist ili Mozart?"
 
Istraga zbog „uvrjede" i „huškanja"
 
Glumica Deniz Cakir postala je meta Erdoganovog bijesa, nakon verbalnog sukoba sa ženama koje nose maramu. List blizak vladi je o tome izvještavao: „Predsjednik je rekao da je Cakir zahtijevala od žena koje nose maramu da „idu u Saudijsku Arabiju". I onda je Erdogan još jednom naglasio da „to nije ništa drugo nego čisti fašizam". Protiv Deniz Cakir istragu vodi Državno odvjetništvo zbog „uvrede". Međutim, sve je bilo možda puno drugačije nego što to tvrdi Erdogan i njegovi državni odvjetnici. Cakir je na Twitteru napisala: „Ono što se priča u javnosti ne odgovara istini!". Ovaj slučaj potresao je kulturnu scenu Turske. 76-godišnji Müjdat Gezen i 78-godišnji Metin Akpinar su glumačke legende i cijene ih kako konzervativci tako i ljevičari. No, sadašnja vlada se distancirala od dvojice stariji ljudi. Oni su se kritički izjašnjavali o predsjedniku na oporbenoj televiziji TV Halk. Erdogan ih je pak nazvao „umjetnicima koji bi to rado bili, ali ne znaju kako se to radi".
Glumci zahtijevaju više demokracije.No, Müjdat Gezen i Metin Akpinar nisu samo meta Erdoganovog prozivanja. Protiv njih je pokrenuta istraga. Optužba glasi: „Uvreda predsjednika, prijetnje pučem i ubojstvom".
Nakon saslušanja ova dvojica umjetnika su ipak puštena na slobodu, ali vlasti su im zadržale putovnice i ne mogu napuštati Tursku. Također se moraju jednom tjedno javljati policiji. Državno odvjetništvo je ovoga tjedna predstavilo izvještaj o istrazi protiv njih za „poticanje na oružani ustanak protiv vlade Republike Turske".
 
Metin Akpinar: put iz kaosa je demokracija
 
Poticanje na oružani ustanak? Što su to rekle ove filmske zvijezde? „Jedini način da nadvladamo polarizaciju i kaos jest demokracija", kazao je Akpinar u emisiji „Narodna arena". „Ako nam to ne pođe za rukom, kod nas će se možda dogoditi kao kod svakog fašizma. Ili se držite čvrsto uz skute vođe ili vas otruju u tamnici." I njegov kolega Gezen ne poziva na revolt već kritizira. „On (Erdogan) se svađa sa svakim i svakom prijeti prstom i govori kako bi trebalo da zna svoje granice. Kažem ti, Recepe Tayyipe Erdogane, ne možeš na kušnju staviti našu ljubav prema domovini. Spoznaj svoje granice." Erdogan je reagirao agresivnije. Zašto toliko žestoko napada kulturne djelatnike dok se zemlja nalazi u nemirnom vremenu, kako politički tako i ekonomski, što je zapravo mnogo važnije od kritike s kulturne scene?
 
Gülfem Saydan Sanver je dobitnica nagrade Pollie udruge američkih političkih analitičara (American Association of Political Consultants). Odgovor na ovo pitanje za nju leži u lokalnim izborima koji se trebaju održati krajem ožujka.
 
Erdogan koristi polarizaciju
 
U svim predizbornim kampanjama u prošlosti Erdogan je pokušavao sebe staviti u središte svake rasprave, objašnjava Sanver. „Ako pogledamo rezultate najnovijih izbora, vidimo da polarizacija društva koristi Erdoganu. Javno žigosanje umjetnika je dio te strategije."
 
Erdogan pokušava ostaviti dojam da su konzervativni krugovi društva ugroženi. On pokušava zbiti redove vlastitih birača i spriječiti da do naroda dopru poruke oporbe. Pored toga, Erdogan želi prikriti posljedice ekonomske krize", kaže Sanver. „On je također svjestan da klima straha ide na ruku postojećoj vladi. Jer, društvo koje je u strahu uvijek podržava aktualni sustav. Žestoke riječi i istrage protiv umjetnika odašilju poruku: kritika vlade će nas skupo stajati."
 
Umjetnici kao glas društva
 
Kazališni kritičar Atilla Dorsay tvrdi za DW da u svim demokratskim zemljama vlade i samo društvo posebno poštuju umjetnike. Samo diktatorski režimi pokušavaju praviti pritisak na umjetnike. „Umjetnici koji samo malo kritiziraju vladu završavaju u zatvoru. To je tužna realnost Turske."
Umjetnici koji kritiziraju vladajući AKP ne zastupaju samo oporbena stajališta već izražavaju i zabrinutost društva. „Mudra vlada bi ovakve umjetnike pridobila na svoju stranu kako bi ubirala bodove kod naroda. Ali, u Turskoj ovi umjetnici idu na sud. Ja se tomu odlučno protivim."
 

https://www.dw.com/hr/turska-erdogan-protiv-umjetnika/a-47044422

Povezane objave

Mlađahni i kočoperni Srbin

HF

Od prijatelja do neprijatelja

HF

Graham Hancock: Drevna apokalipsa – najopasnija emisija na Netflixu

hrvatski-fokus

Incidenti u Južnokineskom moru

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više