Hrvatski Fokus
Uvodnik

Za mrzitelje Hrvatske sve je – “ustaško”!

F. Tuđman 28. II. 1989.: »Svako hrvatsko gledište na kraju bude žigosano kao nacionalističko i separatističko, dapače kao ustaško«

 
 
• Karnevalske lutke s likovima političara pale po cijelome svijetu u katoličkim državama. To je ustaljeni dio folklora, šala, zafrkancija. Možda nije naumjesnije, ali u vrijeme karnevala uzavrije krv, pjeva, se, pleše, igra, zabavlja…, pa to tzv. spaljivanje mesopusta, krnje i slično treba ipak uzeti kao – šalu. Ove godine lutku s likom Milorada Pupovca u Kaštel Sućurcu također su spalili, što je naljutilo narciosoidnoga srpskog etnobiznismena i glavnoga koalicijskog partnera uzurpatora Andreja Plenkovića. »To je manifestacija nacionalističke priče i poticanje na nasilje u atmosferi mržnje koju dopušta državni vrh«, ljuti se Pupovac i pokušava zabraniti maškare i hrvatske višestoljetne pokladno-fašničke običaje. Odbrao je pravi čas u vrijeme Plenkovićeve vladavine i nije isključeno da uskoro iz Vlade krene inicijativa za zabranom maškara i maskenbala. Osim lutke s Pupovčevim likom u Kaštel Sućurcu u Čapljini su zapalili lutku s likom Željka Komšića. Kako Bošnjak Komšić nema pojma o kršćanstvu, a kamoli o događaju iz Čapljine, ne očekuje se pobuna. Zato je i Pupovac trebao ostati gospodin i ne oglašavati se. Ali nije… Nije i pogriješio je. Poznato je da pripadnici pravoslevne vjere ne prakticiraju vjeru, pa ni krštenjem. Nisu kršteni, ali kažu da su kršćani, što je njihov problem. Pupovac nije kršten i ne razumije paljenje lutke. Možemo reći i drukčije, da razumije onoliko koliko mu treba, a sada je pokušao iskoristiti trenutak za ucjenu Plenkovića. I to nije isključeno. Pravoslavno nepoznavanje kršćanskih i katoličkih višestoljetnih običaja moglo se vidjeti i u utorak u emisiji Drugoga programa Hrvatskoga radija urednice Dubravke Družinec-Ricijaš. Negdje na autocesti Zagreb – Rijeka urednica Dubravka je zaustvila jednoga vozača iz Srbije i podarila ga s krafnama iako on još uvijek ne zna što je to bilo u utorak 5. veljače 2019. I tu bi njegovo neznanje završilo da ga voditeljica Družinec-Ricijaš nije priupitala kakvi su običaju na fašnik u njegovu kraju. Čovjek nije razumio pitanje. Dubravka je ustrajavala na pitanju i nije dobila odgovor. Srbijanac nema pojma o fašniku ili pokladama. A Pupovac ima pojma o tomu što su fašnik ili poklade. Ne da ima pojma, on i zna da je običaj duboko ukorijenjen u bilo velike većine normalnih Hrvata i zato je na barbarski način pokušao nas zbog šale ponovno optužiti za – ustaštvo! Da, za ustaštvo.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/03/1989.jpg
• O kojem se "ustaštvu" radi vidimo i iz govora Franje Tuđmana prije tri desetljeća. Naime, u Uvodnoj riječi na povijesnoj tribini Društva hrvatskih književnika 28. veljače 1989. dr. Franjo Tuđman je govorio o lošoj strani ondašnjih hrvatskih medija, ondašnjih hrvatskih jugopolitičara, njihovome podilaženju jugoslavenskoj politici i velikosrpskim lažima protiv Hrvata. I kada danas čitamo ove Tuđmanove opaske, na žalost, imamo osjećaj kao da se ništa nije promijenilo u proteklih 30 godina. Tuđman govori o "čudnoj logici" i "ustrajnim mjerilima". O Hrvatima, koji se u to vrijeme izjašnjavaju o nužnosti demokratizacije i pluralizma u raspadajućoj državi on piše da su »oni opsjednuti potrebom da se ograđuju, pače napadaju izvorna hrvatska stajališta, zazirući od njihove pojavnosti čak i na posve znanstvenim i stručnim pa i umjetničkim područjima. Oni provode politiku "čistih ruku" naspram hegemonizmu i unitarizmu. A sveukupno povijesno iskustvo upućuje na njenu nedjelotvornost. Imao sam, na žalost, tu sreću da sam već prije tri desetljeća, pa nadalje, bio među onima koji su ukazivali na tu činjenicu da je upravo takva politika vodila tome da svako hrvatsko gledište – bez obzira koliko bilo objektivno i znanstveno, ili marksističko – bude žigosano kao nacionalističko i separatističko, dapače kao ustaško. A svi oni što su se "dokazivali" provedbom takve politike "čistih ruku" nisu izbjegli sudbu da na kraju budu ozloglašivani čak i gore od onih koji su se zauzimali za principijelno otvoreno razmatranje spornih pitanja, mjesto ideološkog zamagljivanja i samozavaravanja. Budući da nas je takva ne-politika skupo stajala – kao znanstveni i kulturni djelatnici – imamo ne samo pravo nego i dužnost da skrećemo pozornost na njenu pogubnost i neodrživost. I na osobnu odgovornost svakoga, javnog, kulturnog i političkog djelatnika za svoja gledišta i postupke u današnjim previranjima«. Tako je Franjo Tuđman ukazivao prije tri desetljeća. Zahvaljujuću njemu sljedećih deset godina nije bilo zamagljivanja i pranja "čistih ruku". Njegovom smrću sve se vratilo na vrijeme u doba bivše države. Dapače, iz godine u godinu stanje je sve gore. Kalkulantska politika Ive Sanadera i Andreja Plenkovića i njihovo političko šurovanje s Miloradom Pupovcem i drugim nenaklonjenim nam manjinskim vođama – izuzimajući vladavinu nasljednika zloglasne protuhrvatske Komunističke partije – sve je vratila na početak. I zato smo danas svjedoci otvorenoga revizionizma najgore vrste koja veliča totalitarni jugokomunistički režim i na sve načine (sudski i verbalno) brani Hrvatima da se izjašnjavaju Hrvatima i katolicima. Uništavaju nam hrvatsko školstvo, prekrajaju povijest, veličaju partizanske, jugoslavenske i četničke zločince, vrše neviđeni pritisak na sudstvo i medije da progone svakoga tko govori istinu i misli svojom glavom.
 
• Izbori u najraseljenijoj hrvatskoj županiji, Ličko-senjskoj, za Andreja Plenkovića je biti ili ne biti. Postavlja se pitanje zašto je pristao da na izborima uoči puno važnijih svibanjskih izbora za Europski Parlament testira svoj (ne)rad i bezglavo udaljavanje od hrvatskih suverenističkih interesa i slijepo slijeđenje globalizacijskih pravaca u okviru vodstva protukršćanske Europske unije? I u takvoj situaciji sve se čini kako bi se prikupilo nekoliko tisuća glasova i pobijedilo Darka Milinovića. U HDZ-u pristupilo se čak i lažnim anketama u kojima novi HDZ-ov spin-doctor i voditelj Odjela za analitiku i članstvo stranke, obavještajac i "sigurnjak" Robert Kopal, izjavljuje da će za HDZ glasovati 45,5 posto glasova, a za Dadu Milinoviću tek 14,8! Druga agencija, Promocijaplus, je provela stvarnu anketu i prema njoj Plenkovićev Marijan Kustić dobit će 28,1 posto glasova, a Milinović 24,2 posto. Porazi li Milinović HDZ, a to nije nemoguće, bit će to težak poraz Plenkovićeve nasilne politike u HDZ-u i Hrvatskoj općenito. Posebice nakon spoznaje da je u kampanju u toj županiji s malo ljudi potrošio 119 tisuća kuna, za razliku od Milinovića koji nije ništa trošio.
 
• Hrvatska televizija je gora nego u vrijeme Jugoslavije. Još je gore stanje na Hrvatskom radiju. Kao što nad nama Hrvatima u politici vladaju nehrvatski političari poput Andreja Plenkovića, Blaženke Divjak, Milorada Pupovca, Milorada Batinića, Ivana Vrdoljaka…, u javnim, državnim medijima nad nama vladaju Mirjana Popović, Mira Barić, Aleksandar Stanković, Dario Špelić iJanós Römer… Na radiju Jasmina Popović vodi sve političke emisije. Neki je dan u jednu od tih brojnih emisija pozvala Senadu Šelo Šabić, Sinišu Tatalovića i Davora Božinovića da razgovaraju o migrantima. Bože, ima li u ovoj nesretnoj Hrvatskoj uopće Hrvata? Znam da su tu Jasmininu raspravu i emisiju organizirali Hrvatski radio i Europski Parlament, ali ju nije trebalo izravno prenositi preko radija. Mogla je taj događaj svojim riječima prepričati Mira Barić i nitko ne bi ni znao o čemu se razgovaralo. Nadam se da ste zapazili kako je Janós Römer ukinuo emisiju Govorimo hrvatski! i umjesto nje uveo iritantnu emisiju koja nema veze s hrvatskim jezikom. Bila im je odveć hrvatska. Ne znam tko, ali je ukinuta i emisija na Hrvatskom radiju o hrvatskom narodnoj baštini, koja je godinama bila emitirana od 17:30 do 18 sati. I ona im je bila previše hrvatska pa je više nema… Također ne znam koji je pametnjaković izmislio kratku radio emisiju na Prvome programu Hrvatskoga radija iza vijesti u 18 sati u kojoj se emitiraju takve gluposti da žurno gasim prijamnik ili ga prebacujem na Hrvatski katolički radio, koji još jedini emitira pjesme Marka Perkovića Thompsona.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/03/maxresdefault.jpg
• U povodu socijalističko-komunističkoga Međunarodnog dana žena glavni tajnik Vijeća Europe Norvežanin Thorbjørn Jagland (Drammen, 5. XI. 1950.) pohvalio je Andreja Plenkovića da je jako puno učinio „u pogledu okončanje nasilja nad ženama“ i poručio mu „da je potrebno učiniti još i više“. Posebno je pohvalio Hrvatsku za ratifikaciju zlokobne Istanbulske konvencije. U nastavku je Norvežanin krenuo u otvorenu demagogiju i pohvalio Istanbuslku konvenciju i podsjetio naše sudstvo da konvencija „zahtijeva kriminalizaciju i zakonsko sankcioniranje različitih oblika nasilja nad ženama, uključujući nasilje u obitelji, uhođenje, spolno uznemiravanje i psihičko nasilje“. Srećom, još uvijek ima u Europi država koje nisu ratificirale ovu konvenciju. Prije svih to je Bugarska. Prema Jaglandu zbog „pogrješnog shvaćanja pojma 'rod'.“ Također Azerbajdžan i Rusija nisu potpisale Istanbulsku konvenciju. Jedanaest država članica Vijeća Europe – Armenija, Bugarska, Češka, Letonija, Lihtenštajn, Litva, Mađarska, Moldavija, Slovačka, Ukrajina i Velika Britanija – potpisale su dokument, ali ga još nisu ratificirale. I što na kraju reći, jadan je onaj koga Skandinavac hvali.
 
• Kako Vam se čini izjava: "Hrvatska ima izgleda biti moderna, napredna, tolerantna, civilizirana europska država u koju se useljava, a ne iz koje se samo iseljava"? Nije loša! Dobra je. Ali je važno tko ju je izjavio, a izjavio ju je Krešo Beljak. Čelnik nekada respektabilne Hrvatske seljačke stranke. Onaj koji sve radi suprotno. Nazadno, netolerantno, necivilizirano i primitivno.
 
• Za novinara Josipa Jovića sramotan višednevni skup u Vatikanu – u kojem se pokušava izravno, iznutra, razoriti Katoličku Crkvu – bio je to bizarni (neobični, čudni, nastrani) flagelantski (srednjovjekovno ritualno samokažnjavanje bičevanjem) skup biskupa iz cijelog svijeta, nakon kojega dogma o nepogrješivosti pape više ne postoji. Zato Jović zaključuje: »Pod motom sekularizacije vodi se na Zapadu sustavna kampanja protiv Katoličke crkve. U upotrebi su perfidne metode kompromitacije, kao što je to fama o pedofiliji. Pedofilija se već prezentira kao opće stanje, otkrivaju se afere stare sedamdeset i više godina, i to sinkronizirano od Amerike preko Europe do Australije. Nasuprot modernim, „progresivnim vrijednostima“ profita, egoizma, hedonizma, pobačaja, eutanazije, pornografije, prostitucije, homoseksualnosti, nastranosti i promiskuiteta stoji Katolička crkva i zato ona smeta« (https://www.slobodnadalmacija.hr/misljenja/ad-hoc/clanak/id/591574/pedofilija-nije-opce-stanje-crkve).
 
• Dok na Radio Sljemenu slušam pjesmu Srbina Bajage, na Prvom programu Hrvatskog radija u emisiji Dogodilo se na današnji dan »Hrvati« Darijo Špelić i Tihomir Ponoš veličaju jugopartizanski režim. Šire laži o tzv. drugom Avnoju, a ne spominju da je to bila teroristička pobuna u tadašnjoj hrvatskoj državi. S jugo-pričom idu do konca studenoga 1945. i spominju 11. XI. te godine i lažne izbore za tzv. ustavotvornu skupštinu. Raspredaju o „listi narodne fronte“ da je dobila 90 posto glasova, a ne spominju da su ti prvi izbori, kao i svi ostali do 1990. bili lažni. Cijelo vrijeme priloga o tim izborima i makinacijama ističu „zajednicu slobodnih naroda“. Strašno!
Andrej Plenković je za predsjedanja drugom sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute, 28. II. 2019. (https://vlada.gov.hr/vijesti/plenkovic-uvodjenje-eura-osnazit-ce-nase-gospodarstvo-i-povecati-financijsku-sigurnost-gradjana/25419), između ostaloga rekao i ovo: »Kada smo u jesen 2017. predstavili ovu Strategiju, najavili smo da će 2020. godine, kada Hrvatska predsjeda Vijećem, biti i godina kada će Hrvatska, prema našem planu, biti vrlo blizu ostvarenja naše ambicije da budemo dio Europskog tečajnog mehanizma. Stoga želimo da provedba ove Strategije bude realizirana u mjesecima koji su pred nama. Država koja je nekoliko koraka ispred nas u ovom procesu je Bugarska. Mi smo detaljno proučili njen put i njeno iskustvo i stoga u ovom trenutku svi nadležni resori rade na pripremi pisma namjere za ulazak u Europski tečajni mehanizam, koje će se uputiti Europskoj komisiji, europskupini i Europskoj središnjoj banci«. Mogu prihvatiti demagogiju koja nešto znači, ali prihvatiti Plenkovićevu priču da nam je u ovom procesu desuverenizacije hrvatske države, kroz ukidanje svoje hrvatske kune i prihvaćanje tuđe, strane valute pod imenom euro, uzor Bugarska, ravno je ludilu. Ako je u nečemu Bugarska ispred nas, onda je to sramota svih političara, pa tako i njegova.
 
• Mađarska odrađuje posao za slobodoljubivi i normalni svijet. Na primjeru pritisaka od strane Györgyja Szorosa i njegovih pulena u Bruxellesu i Strasbourgu pratimo kako se brani Viktor Orbán i njegova domoljubna vlada. Mađarski predsjednik Vlade Orbán prozvan je o Bavarca Manfreda Webera, čelnika Europske pučke stranke u EU-u, koji od njega traži da se ispriča zbog svojih kritika na račun Europske unije ili će njegov Fidesz biti izbačen iz stranke pučana. Glasnogovornik Fidesza Balasz Hidveghi poručio je Weberu da su za "Fidesz zaštita europskih kršćanskih vrijednosti i zaustavljanje migranata važniji od stranačke discipline. Oko toga nema popuštanja". Mađarska se ne ispričava, naprotiv, ona otvoreno brani europske vrijednosti, za razliku od Webera i drugih. "Spremni smo za raspravu i za predstavljanje našeg stava. Fidesz ne želi napustiti EPP, naš je cilj da se oni koji se protive migraciji osnaže unutar te grupacije", dodaje se u odgovoru. Orbán je još dodao kako su oni koji traže isključenje Fidesza "korisni idioti" koji idu na ruku ljevičarskih protivnika EPP-a. I u pravu je. Samo je pitanje koliko su u pravu ljevičari europski – tzv. pučani.
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Glas za HDZ je glas za Hrvatsko-srpsku koaliciju, globalizacijski fašizam i nastavak urušavanja hrvatske državnosti

hrvatski-fokus

DVOSTRUKA MJERILA – I dalje Srbi povlašteni!

HF

Medijski totalitarizam i postrožavanje mjera

hrvatski-fokus

Kaos u Hrvatskoj

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više