Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Dok je srca, bit će i Croatije!

Proslavljeno pedeset zlatnih godina Croatije Zürich

 
 
Dok je srca, bit će i Croatije!Tom krilaticom obilježila se 27. rujna 2019. u Birmensdorfu  pedeseta obljetnicanajstarijeg hrvatskog kluba u Švicarskoj. Večer je počela pozdravom i dobrodošlicom koju je uzvanicima u ime kluba i organizacijskog odbora uputio predsjednik Croatije, Stjepan Špehar. Nakon intoniranja himne Republike Hrvatske, minutom šutnje odala se počast svim preminulim članovima kluba i hrvatskim braniteljima.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/10/71883192_10217748481536063_926383909845860352_o-1030x559.jpg
U svom govoru koji je slijedio, predsjednik je posebno pozdravio uzvanike koji su se odazvali pozivu i nazočili ovoj večeri: veleposlanicu RH u Švicarskoj dr. sc. Andreu Bekić i supruga dr. Darka Bekića, gđu Croatianu Orešković i g. Daria Magdića iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, generalnog konzula RH u Zürichu g. Slobodana Mikca, predstavnicu Hrvata iz Švicarske i dopredsjednica za Europu pri Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan RH gđu Ružu Studer Babić, predsjednika Hrvatskog svjetskog kongresa g. Vinka Sablju, predstavnika HKM Zürich fra Antonija Šakotu. Uz njih, večeri su nazočili i Švicarci – predstavnik nogometnog saveza regije Zürich (FVRZ) g. Werner Jandl te predstavnici Saveza sudaca, g. Peter Hüni i g. Daniele Santangelo.
 
Uzvanici su se obratili okupljenima, čestitavši Croatiji obljetnicu. Uz srdačne riječi i čestitke, najviše je iznenadio g. Werner Jandl koji je predsjedniku uručio diplomu nogometnog saveza, prikladne poklone i tisuću franaka. U razgovoru su nam rekli da se Croatija ubraja u izuzetno disciplinirane momčadi s kojima sudci nemaju poteškoća i problema.
 
Pozivu da nazoče svečanoj večeri odazvali su se predstavnici hrvatskih udruga u Švicarskoj – g. Luka Rakitić, NK Pajde Möhlin, g. Željko Mikulić, NK Posavina Basel, g. Krešimir Stanić, NK Hajduk Zürich, gđa Ivana Vidaković, NK Dinamo Schaffhausen, g. Stjepan Klopotan, NK Ban SG te predstavnicaHKUD-a Fala Željka Walker Gido. Predsjednik je pozdravio i dugogodišnjeg urednika portala Croatia.ch g. Zvonimira Mitra i suprugu Jasminu koji je dugi niz godina pratio Croatiju, te predstavnicu medijskog pokrovitelja ove večeri, portala Moja Domovina Božicu Tonković.
 
Zahvalio je na podršci i mnogobrojnim sponzorima koji su nazočili, a posebnu zahvalu uputio članovima Upravnog odbora NK Croatia – g. Ivanu Barišiću, g. Stjepanu Jankoviću, g. Robertu Ćuriću, g. Damiru Rudeliću, g. Davoru Crnkoviću, g. Ivanu Dukiću, g. Dariju Perkoviću i g. Stanislavu Blažanoviću.
U kratkim crtama predsjednik je predstavio povijest NK Croatije koja se može pročitati i na našim stranicama Povijest NK Croatia
– Usprkos financijskim problemima koje često imamo i nedostatku igrača te osipanju članstva radi povratka u domovinu, odlučni smo i dalje raditi. Želimo ustrajati i dalje čuvati tradiciju NK Croatie i braniti boje našeg kluba. Svjesni smo da vremena koja su pred nama zasigurno neće biti laka. Ali kad znamo da čuvamo instituciju hrvatskog nogometa u Švicarskoj, hrvatsku kulturu i hrvatski jezik ustrajat ćemo u našem radu, kazao je između ostalog u svom govoru Špehar.
Kako to i priliči jednom velikom jubileju, uručene su zahvalnice i priznanja dugogodišnjim i istaknutim članovima kluba te sponzorima koji klub financijski podržavaju.
Večer je nastavljena uz ukusno pripremljenu večeru i tamburaški sastav Alkari. Zajedno s Vladom Bašićem pjevalo se, plesalo i zabavljalo do kasnih sati.

Božica Tonković, https://moja-domovina.net/2019/10/01/proslavljeno-pedeset-zlatnih-godina-croatije-zurich

Povezane objave

Predstavljen novi broj glasila Susreti

HF

Novi zakon o državljanstvu puno predvidio

HF

Sjećanje na Tihomila Rađu

HF

ACAP povezuje iseljenike i maticu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više