Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Lažne Plenkovićeve poruke iz Ludine

Sve što je predsjednik HDZ-a izrekao u Velikoj Ludini velika je laž!

 
 
Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković je u Velikoj Ludini svečano pustio u rad prvu kompresorsku stanicu (KS-1) na hrvatskom plinskom transportnom sustavu . Tom je prigodom na upite novinara odbacio tumačenja da je HDZ pod njegovim vodstvom otišao previše "lijevo" te ustvrdio da je njegova Vlada odgovornom politikom osigurala političku stabilnost i gospodarski rast. Podsjetio je da je usvajanje Istanbulske konvencije bilo i dijelom programa predsjedničke kampanje Kolinde Grabar-Kitarović 2014. godine te da je u programu HDZ-a bilo i prije nego je on postao predsjednik.
"Bit konvencije je zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji, dakle, nema nikakvog učinka te konvencije,  da se u naš pravni poredak uvodi treći spol, da se priznaju istospolni brakovi, da naš obrazovni sustav morate primjerice u programima nastavnim imati homoseksualni sadržaj i slično. To su sve netočnosti. Nema nikakve pravne obveze koji bi Hrvatska u vezi toga preuzimala" tako je govorio Premijer Plenković u vrijeme kampanje za usvajanje Istanbulske konvencije", rekao je on u Ludini.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/01/logo-jabuka-crvenika.jpg
Ovom prigodom  naglasio je da "Interpretativna izjava kao dio zakona o potvrđivanju konvencije, koju je Hrvatski sabor izglasao, i koja time obvezuje sve hrvatske institucije, dobila  tako pohvalne ocjene da se čak na stručnoj razini govori o tome kako bi se takva izjava mogla koristiti kao model koji bi pomogao i drugim državama prilikom potvrđivanja ratifikacije, kako bi izbjegle i otklonile ideološke i svjetonazorske teme, a u kontekstu izrazitog negativnog fenomena koji je prisutan diljem Europe". Rekao i ostao živ, jer su Austrija, Finska, Nizozemska, Norveška, Švedska i Švicarska istaknule interpretativnu izjavu kao nevažeću nakon što ju je dala bivša lijeva poljska vlada, stoga je upitno komu će ona u Europskoj uniji predstavljati uzor u načinu rješavanja fenomena zvanog Istanbulska konvencija.
 
"Prema našem zakonu inerpretativna izjava je izjava kojom Republika Hrvatska izražava svoje tumačenje. To govorim zato što u javnom prostoru postoje mnogi koji pretendiraju biti politički akteri pa kažu da su interpretativne izjave bezvrijedne. To pokazuje njihovo veliko neznanje", nastavlja Plenković s obmanjivanjem javnosti. Tako on govori o Interpretativnoj izjavi, pa sam se potrudila pročitati Istanbusku konvenciju u kojoj se po članku 78 IK ratificira u cijelosti, bez rezervi!
Pa evo citiram članak 78. – Rezerve.
»Članak 78. – Rezerve
1. Nikakve rezerve ne mogu se staviti u pogledu bilo koje odredbe ove Konvencije, osim iznimaka predviđenih u stavcima 2. i 3.
2. Svaka država ili Europska unija može, u vrijeme potpisivanja ili prilikom polaganja svoje isprave o ratifikaciji, prihvatu, odobrenju ili pristupu, izjavom upućenom glavnom tajniku Vijeća Europe, izjaviti da zadržava pravo ne primjenjivati ili primjenjivati samo u posebnim slučajevima ili pod posebnim uvjetima.
3. Svaka država ili Europska unija može, u vrijeme potpisivanja ili prilikom polaganja svoje isprave o ratifikaciji, prihvatu, odobrenju ili pristupu, izjavom upućenom glavnom tajniku Vijeća Europe, izjaviti da zadržava pravo osigurati nekaznene sankcije umjesto kaznenih sankcija, za ponašanja iz članaka 33. i 34.
4. Svaka stranka može u cijelosti ili djelomično povući svoju rezervu izjavom upućenom glavnom tajniku Vijeća Europe. Ova izjava ima učinak od datuma kad ju primi glavni tajnik.« http://www.forum.tm/vijesti/za-one-koji-se-prave-blesavi-forumtm-donosi-tekst-istanbulske-konvencije-6493
 
Interpretativna izjava
 
"Republika Hrvatska smatra da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja te sprječavanje, progon i eliminacija nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Republika Hrvatska smatra da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije braka.
Republika Hrvatska smatra da je Konvencija u skladu s odredbama Ustava republike Hrvatske, posebno s odredbama o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda te će Konvenciju primjenjivati uzimajući u obzir navedene odredbe, načela i vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske."
Usprkos Interpretativnoj izjavi i tvrdnji Plenkovića da "Nema nikakve pravne obveze koji bi Hrvatska u vezi toga preuzimala" u sve zakone RH ugrađena je rodna ideologija. Time Plenković i dalje obmanjuje javnost i proglašava nas neznalicama.
 
Zakon o radu, Obiteljski zakon, Zakon o obrazovanju, Zakon o lovu
 
Zakon o obrtu, Zakon o autorskim pravima
Ovih nekoliko primjera pokazuje da je rodna ideologija ušla u sve djelatnosti, od obitelji, rada, obrazovanja, obrta pa čak i lovstva.
Jasno je vidljivo da nas još i dan danas Plenković i dalje obmanjuje i drži da pokazujemo veliko neznanje.
Pojam roda u hrvatskom zakonodavstvu nije postojao prije izglasavanja Istanbulske konvencije. Poznato je da je Sabor već donio niz zakona upravo na temu zaštite obitelji i diskriminacije, ali bez pojma roda.
• Od 2003 godine (NN 116/03)  postoji Zakon o istospolnim zajednicama u kojem nema pojma roda,
• Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji ( NN 70/17)  koji izričito štiti žene i djecu od oblika fizičkog, psihičkog, psihološkog i oblika egzistencijalno ugrožavajućeg nasilja u kojem također nema pojma roda,
• Zakon o suzbijanju diskriminacije iz 2008. godine ( NN 85/2008 ) u kojem isto nema pojma roda, te da su u Hrvatskoj na snazi i brojni  međunarodni propisi i konvencije, koji su u Hrvatskoj ratificirani, a odnose se na zaštitu djece i žena od svih oblika nasilja i diskriminacije kao što su:
1. Konvencija o pravima djeteta (UN)
2. Konvencija o ukidanju svih oblika diskriminacije žena (UN)
3. Deklaracija o uklanjanju nasilja nad ženama (UN)
4. Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (VE)
Istanbulska konvencija dakle nije  donijela  ništa novo što Hrvatska nije već imala u svojim aktima o zaštiti žena i obitelji. I nemoguće je da Vladi i Premijeru Plenkoviću to nije bilo poznato! Pa koja je onda svrha donošenja i ratifikacije te Istanbulske konvencije? https://hrvatskepraviceblog.wordpress.com/2018/04/15/jeli-doista-bilo-nuzno-ratificirati-istanbulsku-konvenciju/
 
»Ratifikacija Istanbulske konvencije može se smatrati najvećom Plenkovićevom ideološkom reformom«
 
Upravo to je razlog, a Plenković tvrdi da nije HDZ odvukao u lijevo, da je HDZ demokršćanska stranka? S ovakvim zakonima nakon izglasavanja Istanbulske konvencije predsjednik HDZ-a i Vlade Plenković direktno se suprotstavio hrvatskom narodu kojemu je ideološki neprihvatljiva, protivna njegovom katoličkom identitetu!
Jer IK pojam roda promatra kao društveni konstrukt i razlikuje pojmove 'rodnog identiteta', 'roda' i 'spola' (čl. 4. st. 3.). Prema Konvenciji (čl. 3. c), 'rod' označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce. Iz  Konvencije jasno proizlazi da njezin cilj nadilazi borbu nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, što se jasno ističe i čl. 12. (1), prema kojem je cilj Konvencije promicanje promjena u društvu i kulturnim obrascima ponašanja žena i muškaraca. Takvom definicijom unosi se podjela između čovjekova spola kao spola i društvene dimenzije spola, nazivajući je 'rodom', jer pretpostavlja da su spol i njegova društvena dimenzija dvije odvojene i nepovezane stvarnosti, za što nema utemeljenja u realnosti ni u znanosti, već proizlazi iz ideologije – rodne ideologije.
 
Izjava HBK o ratifikaciji 'Istanbulske konvencije'
 
"Protivimo se ratifikaciji Konvencije i smatramo da Republika Hrvatska svojim zakonskim okvirom i provedbom može sama – i učinkovitije od mjera i načina predviđenih Konvencijom – urediti pitanja suzbijanja nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Dužni smo izravno i jasno napomenuti ponajprije svim članovima Katoličke Crkve, bez obzira kojoj političkoj stranci ili opciji pripadali, koji trebaju dati svoj glas ZA ili PROTIV ratifikacije Konvencije da u njoj postoje ideološki elementi sukladni ‘rodnoj teoriji’ odražavajući rodnu ideologiju na temelju koje se gradi takozvana ‘gender kultura’, strana kršćanskim i općeljudskim vrjednotama te protivna nauku Crkve. Dati svoj glas ZA ratifikaciju Konvencije značilo bi, između ostaloga, otvoriti vrata nečemu što je u suprotnosti s ljudskom stvorenošću, s naravnim zakonom i s temeljnim vrijednostima kršćanske vjere i kulture, a što smatramo pogubnim za obitelji, za demografsku obnovu naroda i za odgoj novih naraštaja. Stoga, pozivamo da se narodni zastupnici u Hrvatskom saboru izjasne protiv ratifikacije Konvencije". Ali nažalost "narodnim "zastupnicima je važnija poslušnost predsjedniku stranke, a time i očuvanje funkcija i pozicija, od Božje riječi i volje naroda koji ih je izabrao!
 

Lili Benčik

Povezani članci

Hrvatska je pobijedila srpski fašizam

HF

Sraman Milanovićev skup na praznom “Trgu republike”

HF

Malo su se zabunile samoprozvane ikone ljevice

HF

Svi političari snose odgovornost

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...