Hrvatski Fokus
Religija

Marin Barišić: Ovo je kuća Božja!

Posveta novoizgrađene crkve Svete Obitelji u Prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu

 
 
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić služio je u subotu 5. rujna misu posvete novoizgrađene crkve Svete Obitelji u Prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu. U koncelebraciji su bili predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, nadbiskup koadjutor i generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije Dražen Kutleša, šibenski biskup Tomislav Rogić, imenovani mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj Hvarske biskupije Petar Palić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović, pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nediljko Ante Ančić, župnik Župe Gospe od Otoka don Ranko Vidović, župni vikar don Ivan Odrljin, dekani, župnici te drugi svećenici.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/09/crkva-sv-obitelji-1.JPG
Slavlje je započelo svečanim ophodom od crkve Gospe od Otoka do nove crkve Svete Obitelji na čijem su pragu gosp. Joško Galić i gosp. Dalibor Kasalo predali nadbiskupu Barišiću završno izvješće o završetku radova i uporabnu dozvolu za pastoralni centar i novu crkvu. Zatim je župnik don Ranko Vidović otvorio vrata crkve. Nakon ulaska u crkvu mons. Barišić je blagoslovio vodu u krstionici, poškropivši njom narod u znak pokore i u spomen krštenja te stijene i oltar nove crkve.
 
„Otvorimo vrata nove crkve, ovo je kuća Božja, hram u kojem Bog stanuje, a prošlo je više od 80 godina od ideje da se na ovom svetom tlu sagradi još jedna crkva. Danas je ovo mjesto prisutnosti Boga posvećenog svetoj obitelji, a svi smo na istoj lađi i putujemo prema luci spasa. I kao simbol duhovnog i narodnog zajedništva neka zazvone zvona Gospe od Otoka, a svi mi dobro pogledajmo biblijske prizore na zidovima naše nove solinske bazilike. To su najvažniji događaji u povijesti spasenja, pogledajte ih i nemojmo dopustiti „pandemiji virusa grijeha” da s roditelja prelazi na potomke. Izbacimo iz sebe viruse egoizma, zavisti, zloće, ljubomore, laži… Otvorimo put nadi i budućnosti“, istaknuo je mons. Barišić tijekom obreda posvete novog prostora za vjernike.
 
Nakon što je župni vikar don Ivan Odrljin navijestio evanđelje, nadbiskup Barišić rekao je u uvodnom dijelu homilije: „Ovo je dan što ga učini Gospodin! (Ps 118, 24). Okolnosti slavlja su posebne, ali opet smo radosni. Zvonite, zvona Gospe od Otoka…!. Ovo je dan koji smo dugo čekali. Pred više od 80 godina želja je bila da se na Gospinu Otoku, gdje je pobožna kraljica Jelena 976. godine dala podići prvu crkvu u Hrvata posvećenu Blaženoj Djevici Mariji, sagradi nova i veća crkva. Na ovom svetom tlu Lijepe naše, na tlu naše kolijevke i krstionice, formiranja nacionalnog identiteta i rađanja radosti zbog pripadnosti Katoličkoj Crkvi, mjestu gdje smo započeli proslavu trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata, konačno posvećujemo novoizgrađenu crkvu“, dodavši „da je ova crkva znak zahvalnosti za četrnaest stoljeća hrvatskog rodoslovlja te put i nada naše budućnosti”.
 
„Nova crkva za koju ćemo od Svete Stolice zatražiti naslov basilica minor, a već je tako nazivamo, nadilazi razinu Solina pa i Splitsko-makarske nadbiskupije. Sagrađena na najsvetijem tlu naše Domovine, u Prasvetištu Gospe od Otoka, simbol je nacionalnog identiteta i duhovnog zajedništva obitelji hrvatskog naroda. Kada je don Frane Bulić 1898. godine, ovdje na Gospinu Otoku, otkrio ploču kraljice Jelene i od stotinjak dijelova rekonstruirao njezin cjelovit tekst, zazvonila su sva zvona u Hrvatskoj. Uz radosni događaj posvete novoizgrađene crkve, neka i danas zazvone zvona Gospe od Otoka i sva zvona Lijepe naše”.
 
Nadbiskup je istaknuo da se s istinom o nama i našoj ljudskoj povijesti susrećemo čim stupimo na prag nove crkve, kazavši: „Pred nama se otvara pogled na cilj, smisao i konačnu viziju ostvarenosti života te povijesti ljudske obitelji. Naša bazilika bit će upravo posvećena obitelji – Svetoj Obitelji. Dakako, nazaretskoj, u kojoj se može prepoznati svaka naša obitelj, ali i onoj prema kojoj hodočastimo – obitelji nebeskog Jeruzalema: Presveta Obitelj novoga neba i nove zemlje gdje ćemo biti potpuno narod Božji, a on će biti Bog i Otac naš (Usp. Otk 21, 3). U nebeskom Jeruzalemu nema ni sunca ni mjeseca jer ga obasjava slava Božja. Sunce i mjesec na mozaiku u našoj crkvi prikazani su izvan nebeskog Jeruzalema. U Presvetoj Božjoj Obitelji: Oca, Sina i Duha Svetoga, dolazi do svoje punine dostojanstvo sinova i kćeri te svijest da smo svi braća i sestre”.
 
„Potpomognuti primjerom i zagovorom svete nazaretske Obitelji, svetoga Dujma čije su relikvije ugrađene u oltar, solinskih mučenika, svih svetaca i blaženika hrvatskog naroda, osobito blaženog Alojzija Stepinca čije će relikvije također biti izložene na štovanje u ovoj crkvi, kao i svih svetaca i svetica sveopće crkve, živimo i hodimo u nadi ostvarenja sinovstva ljudske obitelji”, ustvrdio je mons. Barišić, dodavši da nova bazilika želi katehizirati i evangelizirati nove naraštaje hrvatskog naroda. Kazao je i kako je nova crkva učinkovit lijek za nadilaženje virusa individualizma, egoizma, relativizma, ravnodušnosti i podjela, poručivši: „Ozračje crkve prihvaća nas i posvješćuje nam da ne živimo samo za sebe, da nismo izgubljeni u svemiru, nego da pripadamo zemaljskoj i nebeskoj obitelji. Želi nas ohrabriti da nadvladamo sebičnost i podjele na svim razinama: braka i obitelji, društva i svijeta, jer svi na istoj lađi putujemo prema našoj nadi”.
 
„Majko Marijo, Gospe od Otoka! Ti, koja si najbolje slušala riječ Božju i vršila volju Očevu, budi nam vodič i tumač biblijske povijesti spasenja prikazane u našoj bazilici. Neka rodbinska svijest i povezanost s Isusom Kristom, tvojim Sinom, u našoj novoj crkvi Svete Obitelji, raste u osobnoj meditaciji, a osobito u nedjeljnim liturgijskim slavljima do svoje punine: obiteljskog zajedništva u kući Oca nebeskoga”, zaključio je nadbiskup Barišić.
 
Gradnja crkve započela je 4. listopada 2013. godine, kada je mons. Marin Barišić i blagoslovio novo gradilište. Jedanaest godina nakon javnog natječaja i sedam godina nakon početka radova, crkva je završena i posvećena 5. rujna 2020. godine. Gradnju ove suvremene crkve na povijesno važnom lokalitetu financirala je Splitsko-makarska nadbiskupija, koja će od Svete Stolice zatražiti da nosi naslov bazilike.
Autor je idejnog rješenja arhitekt Viktor Vrečko, a crkva je duga 45 metara, široka 34 metra te u presjeku  visoka 15 metara. Ukupna je bruto površina crkve 1100 četvornih metara, sa 650 sjedećih mjesta. Glavni  je ulaz na jugozapadu, a krasi ga portal koji je, u suradnji s gosp. Vrečkom, izradila tvrtka Vetma d.o.o. Krovna konstrukcija od lameliranih je drvenih nosača. Uz crkvu je izgrađen i pastoralni centar.
 
Za teološko-umjetničko uređenje unutrašnjosti crkve zadužen je jedan od najboljih suvremenih sakralnih umjetnika, slikar i kipar o. Marko Rupnik koji je, sa svojim timom, na dio iza oltara postavio mozaik koji predstavlja nebeski Jeruzalem, a u čijem je središtu Krist. Također, na mozaiku su i: Blažena Djevica Marija, sv. Ivan Krstitelj, sv. Josip, sv. Petar i sv. Pavao, evanđelisti Matej, Marko, Luka i Ivan, sv. Dujam, sv. Staš, sv. Lucija, sv. Cecilija, sv. Grgur Nazijanski, sv. Ivan Zlatousti, sv. Jeronim, sv. Franjo Asiški, sv. Klara Asiška, sv. Terezija Benedikta od Križa, sv. Ivan Pavao II., sv. Majka Terezija, sv. Nikola Tavelić, sv. Marko Križevčanin, sv. Leopold Mandić, bl. Ozana Kotorska, bl. Marija Propetog Isusa Petković i bl. Ivan Merz. Lik bl. Alojzija Stepinca u reljefu će biti zajedno s blaženikovim moćima. Ostali zidove crkve oslikani su najvažnijim događajima u povijesti spasenja. Na glavnom oltaru, s prednje strane, bit će križ u koji su ugrađene moći sv. Dujma.
 
Župa Gospe od Otoka okuplja oko 14 000 vjernika, a postojeća crkva ima samo 150 četvornih metara. Na vjeronauk redovito dolazi više od 1000 djece iz osnovne škole i oko 500 srednjoškolaca, studenata i mladeži, no nemaju uvjete za sve što im je za župne kateheze potrebno, pa su se često, zahvaljujući gradu Solinu, koristili drugi prostori. Izgradnja nove crkve i pastoralnog centra zadovoljit će prostorne potrebe za pastoralni rad ove velike i žive župne zajednice. Osim toga, nova crkva ovoga Prasvetišta postat će mjesto hodočašća mnogim vjernicima, a osobito obiteljima.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Duh Sveti nas pokreće da budemo bolji ljudi

HF

Iskustvo susreta s invalidnim osobama

HF

Molitve pismo

hrvatski-fokus

Katolici pozivaju ljude kako bi oslobodili Kanadu od COVID tiranije

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više