Hrvatski Fokus

Prije tri godine točno sam detektirao stanje kazavši: “Vidjet ćete na što će ovo sve doći“. Danas se, nažalost, vidi da sam bio u pravu

 

Na tiskovnoj konferenciji predsjednika Vlade RH ponovno smo čuli laži i obmane o Agrokoru i njegovom navodnom “spasu” (naravno navodnom jer Agrokor nije trebalo spašavati) za što je, kako je naglasio Plenković, zaslužna njegova vlada. Čudno da je spomenuo Agrokor jer se ime moje otete kompanije nije usudio javno izustiti već mjesecima. Upravo zbog iznesenih laži imam potrebu obratiti se javnosti te u narednim danima iscrpno dokumentirati istinu o otimanju privatnog vlasništva u glavnoj regionalnoj kompaniji. Iako mjesecima nisam objavljivao dokumente i činjenice vezane uz #Agrokor, njegovo otimanje i rastakanje desetljećima stvaranih vrijednosti, današnje opetovane laži Andreja Plenkovića, iznesene u već više puta viđenoj frazeologiji, motivirale su me da javnosti podastrem sva saznanja o ovoj neviđenoj pljački i pokrenem dodatne mehanizme kako bi zaštitio sebe, svoju obitelj i vlasništvo.

U nastavku se, kao što sam obećao 4. 2. 2021. u mojoj Facebook objavi, osvrćem na izrečene tvrdnje Andreja Plenkovića s press konferencije istog dana, a dat ću i svoje komentare u nekoliko objava na nekoliko tema koje je Plenković otvorio govoreći o aferi Agrokor.

TEMA 1. – DUG JEDNE VELIKE KOMPANIJE

Plenković na svojoj tiskovnoj konferenciji spominje dugove “jedne velike kompanije”, ne usudi se izreći – Agrokora. Ne želim relativizirati, te ću iz tog razloga ponoviti onima koji ne razumiju ili ne žele razumjeti, i podastrijeti jednostavne primjere i neoborive dokaze. Upravljanje dugom jedna je od najvažnijih vještina poduzetništva, a ovladati ostalim vještinama iz koje izrasta uspješan poduzetnički pothvat ne može se dogoditi ako vješto ne upravljaš dugom.

E sad, najlakše je kazati da „netko ima veliki dug“. I nađe se eto Plenković pa priča o nekakvom dugu, on, osoba koja u životu nije vodila a kamoli izgradila bilo kakav sustav, čovjek koji je cijeli svoj život birokrat, koji s poduzetništvom nema baš nikakve veze. Uvjeravam Vas s ovog mjesta da ne postoje najsposobnije osobe za upravljanje ovom državom, njezinom ekonomijom, novcem i dugom od Plenkovića, Dalićke ,Vujčića i Z. Marića.

Uzmimo za primjer baš našu državu Republiku Hrvatsku koja ima vrlo značajan i velik DUG. Međutim, za razliku od tada Agrokora, Republika Hrvatska više nema niti ekonomskog niti društveno-političkog potencijala da kvalitetno servisira taj DUG i upravo zato dramatično tonemo. Zašto nema potencijala? Zato jer iza RH više ne stoji snažna industrija, proizvodnja, konkurentni proizvodi niti snažan izvoz. To je sva mudrolija.

Vidite, Agrokor je bio u potpuno drugačijem položaju (iako je zbog katastrofalnog rejtinga same RH u kojoj mu je sjedište i sam imao dosta loš rejting godinama, a što je rezultirao većim troškovima od konkurencije).

Prvo, apsolutno je jasno da je Agrokor imao nominalno ozbiljan DUG, ali drugo, Agrokor je izgradio takvu industriju, proizvodnju, proizvode, tržište, i tržišnu vrijednost kompanije (najkonkurentniju kompaniju u ovome djelu EU-a) da je taj dug servisirao bez ikakvog problema (naglašavam!). Agrokor je naime već bio lansiran u sam vrh industrijske i poslovne elite EU-a i svijeta. Upravo zato je Agrokor i neprijateljski otet, znali su da nas nakon IPO-a u Londonu više nikada ne će moći dohvatiti.

Sada primjer drugih. Dana 17. 2. 2018. prezentirao sam rezultate poslovanja kompanija Tesla, Teva i nekih drugih, kao i njihove negativne operativnim marže i veliki dug. (poveznica na youtubeu: https://www.youtube.com/watch?v=qqvw_hs__KQ). Nakon tri godine Teva je znatno poboljšala svoju poziciji u odnosu na 2016. godinu, a Tesla je u međuvremenu postala svjetska poslovna, inovacijska i financijska zvijezda, a njezin vlasnik najbogatiji čovjek svijeta. E, vidite, to je kvalitetan poduzetnički pothvat! Ove kompanije ne samo da dalje uspješno posluju nego su postale svjetska industrijska elita (unatoč ogromnom dugu i negativnoj operativnoj marži u određenom dijelu poduzetničkog ciklusa).

Tom prilikom, dakle prije tri godine, jasno sam iznio i podatke koji su ukazivali na dramatično loše društveno-političko i ekonomsko stanje u Republici Hrvatskoj. Nakon što sam napravio analizu rada Vlade u godinu dana, kazao sam „Nije čudno da su nas ovakvi ljudi napali i da nas je ovakva Vlada napala i da u ovakvom (lošem) smjeru idemo i vidjet ćete na što će ovo sve doći.“

Je li nakon ovih podataka Plenković i njegove horde zla i dalje mogu iznašati gluposti koje nam pričaju tri godine? Ponovno imam dokaz da sam prije tri godine točno detektirao stanje kazavši: „…vidjet ćete na što će ovo sve doći.“ Danas se, nažalost, vidi da sam bio u pravu, jer sve relevantne statistike jasno ukazuju – razoreni smo do temelja!

Ivica Todorić

Povezane objave

Dario Špelić zatajio Ljudevita Juraka kojega su Titini jugokomunisti ubili jer je govorio istinu

hrvatski-fokus

Sprega lokalne i državne politike

HF

Treba li obnoviti tužbu od početka svibnja 1992.?

HF

Marketinški upriličeni predizborni rat sa Srbijom

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više