Hrvatski Fokus
Znanost

Nuspojave cjepiva protiv COVID-19

Usprkos najvećem broju cijepljenih osoba, Izrael je u ovom trenutku suočen s naglim povećanjem broja oboljelih

 

Vodeći „mainstream mediji“ u Hrvatskoj kojima su se pridružili pojedini ugledni novinari i publicisti i drugi, objavljuju vijesti o uspješnom planu cijepljenja protiv koronavirusne bolesti COVID-19 u Izraelu. Međutim, i u ovom slučaju prešućuje se istina. Naime, u Izraelu je do kraja siječnja 2021. bilo cijepljeno više od 30 posto populacije, a cijepljeno je čak 82 posto izraelske populacije u dobi od 60 godina na dalje. Prema ovim brojevima, Izrael je postao vodeća država u svijetu po broju cijepljenog stanovništva. Usprkos tomu, kao i strogom jednomjesečnom lockdownu (‘izolaciji’) i zatvaranju nacionalne zrakoplovne luke krajem siječnja 2021., Izrael se sada suočava sa sve većim brojem zaraženih ljudi koronavirusom, uzročnikom COVID-19 i u ovom trenutku ne nazire se kraj epidemije/pandemije kao niti mogućnost popuštanja strogih epidemioloških mjera. Usprkos najvećem broju cijepljenih osoba, Izrael je u ovom trenutku suočen s naglim povećanjem broja oboljelih od COVID-19 i REKORDNIM BROJEM PACIJENATA NA RESPIRATORU.

Premijer Benjamin Netanyahu ima namjeru do kraja ožujka 2021. cijepiti sve osobe starije od 16 godina protiv COVID-19. No, sada je izjavio kako se nadao da će „ovakav izraelski program cijepljenja stanovništva protiv COVID-19 doprinijeti povratku normalnom životu i ‘otvaranju’ ekonomije, no, sada vidimo da se val zaraze ne smanjuje.“ Yuli Edelstein, ministar zdravstva na konferenciji za tisak održanoj u četvrtak 28. siječnja također izjavljuje: „Vidimo da se val zaraze ne smanjuje, po svemu sudeći zbog mutacije virusa.“ I tako dok Europska unija nastoji dobiti potrebne doze cjepiva, SAD se istovremeno nastoji izboriti za što više doza cjepiva, situacija u Izraelu vrlo je ozbiljna i dokazuje da će borba protiv virusa koji očito ima sposobnost brze mutacije i koji će stoga biti korak ispred našeg nastojanja u suzbijanju zaraze.

U središnjoj Španjolskoj, jugozapadno od Madrida u domu za starije i nemoćne „Lagartera Residence“ 13. 1. 2021. svi štićenici doma, njih 78, kao i osoblje primili su prvu dozu cjepiva farmaceutske kompanije Pfizer/BioNTech. Šest dana nakon cijepljenja kod deset osoba pojavili su se simptomi bolesti COVID-19, a zaraženo je bilo i 12 zaposlenika Doma; 25. 1. 2021. svi cijepljeni testirani su na COVID-19 i nalazi su bili pozitivni. Nažalost, od posljedica bolesti do sada je umrlo sedam osoba.

Američka organizacija Children’s Health Defense objavila je najnovije podatke CDC-ovog VAERS-a (Vaccine Adverse Event Reporting System, VAERS; Center for Disease Control and Prevention, CDC). Naime, CDC-ov Sustav izvještavanja o neželjenim posljedicama cjepiva (VAERS) objavio je 22. 1. 2021. na svojoj internetskoj stranici slijedeći podatak:

„Od posljedica štetnih nuspojava uzrokovanih cjepivom protiv COVID-19 do sada je umrlo 329 osoba: 285 u SAD-u i 44 u drugim državama. Prosječna dob umrlih je 76,5 godina.“

Inače, do tada je ukupno bilo prijavljeno 9.845 nuspojava na cjepivo, a izvješće se odnosi na razdoblje od 14. 12. 2020. do 22. 1. 2021.; izvješće navodi nuspojave i to od „pjene u ustima“ preko „teškog srčanog udara“ do „nema oporavka.“ Svaki prijavljeni slučaj o neželjenim, štetnim nuspojavama cjepiva zahtijeva daljnje istraživanje prije nego se može potvrditi da je nastala nuspojava zaista povezana s cjepivom. Podatci o nuspojavama odnose se na cjepiva dviju farmaceutskih kompanija – Pfizer/BioNTecha i Moderne budući su u SAD-u samo njihova cjepiva odobrena za masovno cijepljenje stanovništva protiv COVID-19. Prema vlastitoj definiciji američke Uprave za hranu i lijekove (Food and Drug Administration, FDA) koja je izdala odobrenje za hitnu uporabu cjepiva u SAD-u, OBA CJEPIVA  I DALJE SE SMATRAJU EKSERIMENTALNIM SVE DOK NE DOBIJU POTPUNU DOZVOLU. Prema pisanju Washington Posta, u SAD-u je do 29. 1. 2021. cijepljeno 22 milijuna ljudi, od kojih su neki primili već i drugu dozu cjepiva.

U ovom trenutku u SAD-u i u Europi istražuju se smrtni slučajevi kao i mnogostruke teške i ozbiljne alergijske reakcije na cjepiva protiv COVID-19. U SAD-u najveći broj smrtnih slučajeva prijavile su države: Kalifornija 22, Florida 16, Ohio 18, New York 15 i Kentucky 13. Većina izvještaja odnosi se na prvu dozu cjepiva, a od ukupnog broj prijavljenih slučajeva, otprilike polovica se odnosi na cjepivo Pfizer/BioNTecha a druga polovica na Modernu. Međutim, sve osobe koje su teško oštećene ozbiljnim nuspojavama cjepiva ne će moći ostvariti nikakvu odštetu niti pravnu zaštitu jer se žrtve teških nuspojava cjepiva upućuju na tzv. Program naknade štete protumjerama (Countermeasures Injury Compensation Program, CICP) koji je u posljednjem desetljeću odbio čak 90 posto svih prijavljenih slučajeva. Jednako tako farmaceutske kompanije kao proizvođači cjepiva pravno su zaštićene od svake odgovornosti pa ne mogu niti pravno odgovarati u slučajevima ozbiljnih i teških nuspojava s dugotrajnim ili čak doživotnim posljedicama uzrokovanih cjepivom – te rizike preuzimaju države a plaćaju porezni obveznici.

Izvješća o smrtnim slučajevima nakon cijepljenja cjepivom Pfizer/BioNTecha do sada su podnijele države Izrael, Norveška, Portugal, Švedska i Švicarska, iako bi prema objavljenim i dostupnim podatcima lista trebala biti znatno duža. Norveška je pokrenula istragu o cjepivima nakon što je Norveška agencija za lijekove zaprimila izvješće o 33 smrtna slučaja u domu za starije i nemoćne nakon cijepljenja štićenika Pfizer/BioNTechovim cjepivom. Međutim, farmaceutska kompanija kao i savezne agencije većinu smrtnih slučajeva nakon cijepljenja proglašavaju KOINCIDENCIJOM, tj. slučajnošću.

Robert F. Kennedy, američki odvjetnik i predsjednik organizacije Children’s Health Defense stoga je izjavio: „Koincidencija se pokazuje posve smrtonosnom za primatelja cjepiva protiv COVID-19“ te dodao: „Ako su klinička ispitivanja dobri predkazatelji, tada će stopa koincidencije biti znatno povećana nakon druge doze cjepiva.“ Naime, klinička ispitivanja ukazuju da golema većina nuspojava nakon cijepljenja je povezana s drugom dozom cjepiva. Prema studiji američkog Ministarstva zdravstva i socijalnih usluga, stvarni broj nuspojava cjepiva protiv COVID-19 znatno je veći. Naime, VAERS je samo pasivni nadzorni sustav koji se oslanja na spremnost pojedinaca i profesionalaca da dobrovoljno podnose izvješća.

U prosincu 2020. CHD i Robert F. Kennedy pisali su bivšem direktoru američke Uprave za hranu i lijekove dr. Davidu Kessleru, a sada supredsjedatelju Savjetodavnog odbora za COVID-19 i verzije/inačice „Operation Warp Speed“ novoizabranog predsjednika Bidena. U pismu, Kennedy je napisao Kessleru da je VAERS pravi neuspjeh, s manje od 1 posto svih ikad prijavljenih neželjenih nuspojava cjepiva.

Jedan kritičar, osobno upoznat s nedostatcima VAERS-a, otvoreno je osudio taj kompenzacijski program u poznatom i uglednom medicinskom časopisu British Medical Journal, BMJ „kao ništa više od pokrivanja prozora i kao dio sustavnog napora američkih vlasti da nas uvjeri / prevari u pogledu sigurnosti cjepiva.“ (Više: „US government website for collecting adverse events after vaccination is inaccessible to most users,“ British Medical Journal 357:j2449; 19. 5. 2017.; www.bmj.com).

Children’s Health Defense/CHD poziva na potpunu transparentnost i traži od Kesslera i savezne vlade da objave sve podatke iz kliničkih ispitivanja te da zaustave cijepljenje cjepivom protiv COVID-19 u bilo kojoj skupini koja nije bila odgovarajuće zastupljena u kliničkim ispitivanjima, uključujući starije i nemoćne kao i osobe s postojećim oboljenjima.

CHD također traži potpunu transparentnost u postmarketinškim podatcima koji izvještavaju o svim zdravstvenim ishodima, uključujući nove dijagnoze autoimunih poremećaja, neželjenih nuspojava i smrtnih slučajeva zbog cjepiva protiv COVID-a.

Izvor:

  1. Gwen Ackerman: „World’s Most Vaccinated Nation Struggles With Virus Variants“ & „World’s Most Vaccinated Country Reaches Record Ventilator Use;“ MSN, 29. 1. 2021.; www.msn.com
  2. RT: „7 die in Spanish care home after getting Pfizer COVID-19 jab as ALL residents test positive for virus, second doses still to come,“ 1. 2. 2021.; www.rt.com/news/
  3. Children’s Health Defense: „329 Deaths + 9.516 Other Injuries Reported Following COVID Vaccine, Latest CDC Data Show“ 1. 2. 2021.

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Genetski modificirani komarci i Zika virus (3)

HF

Farmagedon – prava cijena jeftinog mesa

HF

Dogovor o kaosu postignut je u Davosu

HF

Pčele i elektromagnetsko zračenje

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više