Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Fiktivni stečajevi – novi naziv za ‘zakonitu’ pljačku!

Napokon je ipak javno potvrđeno da su postojali ‘fiktivni’  (pljačkaški) stečajevi

 

U velikoj akciji policije i USKOK-a uhićeni su Mihael Kovačić stečajni sudac s još 12 osoba zbog sumnje da su u stečajnim postupcima počinili više kaznenih djela. Pri čemu su navodno stečajni sudac i stečajni upravitelji 30. miliona od vjerovnika prebacili sebi na račune! Da su većina „privatizacijskih pretvorbi“ i brojni stečajni postupci zapravo bili ‘ozakonjena’ pljačka, među građanima se o tome razgovaralo i znalo puno toga, ali institucije su bile tihe i neprimjetne, valjda da ne bi ometale procese pljački, koje su vođene uz ‘blagoslov’ politike.

Plenković čak i danas tvrdi da ga „ne interesira što rade USKOK, DORH i policija“, da „ne bi ometao“ i utjecao na rad tih institucija. I zato je pravo čudo da se danas uhićuje Mihael Kovačić i njegovo plačkaško društvo. Je li to predizborni trik HDZ-a i Plenkovića, ili samostalni ‘uradak’ USKOK-a i policije, ne ćemo nikada saznati, ali dobro je da se bar nešto pokrenulo u svezi vođenja stečajnih postupaka u nas, na način kako je to radio sudac Kovačić i ekipa stečajnih upravitelja s kojima je vodio stečajne postupke. I dobro je da se prvi puta pojavila sumnja da su neki stečajevi bili ‘fiktivni’. No znakovito je to da su hrvatski mediji u ovom slučaju počeli sve češće govoriti o ‘korupciji’, mada se radi o očitoj i nesumnjivoj kriminalnoj pljački, pod okriljem vladajuće politike. A znakovito je i to da se istraga u svezi kriminala u svezi započinjanja i tijekom provođenja stečajnih postupaka, provodi baš sada u vrijeme ‘preizborne’ turneje Andreja Plenkovića po Dalmaciji, vjerojatno da bi ‘dokazao’ da nema nedodirljivih?! Neki mediji procjenjuju neposrednu štetu nanesenu državi i društvu u posljednjih 30-ak godina, na oko 50 milijardi kuna, dok se posredna šteta nanesene uništavanjem gospodarskih subjekta može procijeniti i na blizu 10 puta veću vrijednost, to jest na blizu 500 milijardi kuna! U ovim brojkama se krije i objašnjenje za pojavu hrvatskih tajkuna i tajkunčića, koji su se pojavili ‘niotkuda’, da bi na brzinu i na kriminalni način stečenu imovinu, uz blagoslov politike, uništili ili transferirali na razne tajne račune po svijetu.

Posebno je zanimljivo da institucije hrvatske države konačno i iznenađujuće naglo upravo sada otvaraju slučaj Mihaela Kovačića, sa vjerojatnim epilogom – „pojeo vuk magarca“, ali se još nitko od institucija ‘pravne’ države nije sjetio, i ne će sjetiti, da ispita tko su ti u Hrvatskoj koji imaju štedne depozite u bankama u visini preko 200 milijardi kuna? To nisu vjerojatno ni stotine tisuće umirovljenika sa prosječnim mirovinama manjim od 3000 kn/mj. ni stotine tisuće ‘prekarnih’ zaposlenika sa ispodprosječnim plaćama! Pa tko su onda te štediše? Radi se vjerojatno o stotinama „mihaela kovačića“ i njima sličnih tipova, koji su uglavnom pod okriljem HDZ-a i SDP-a, od 1990. do danas, na lukrativnim funkcijama bili u poziciji da lukrativno „štede“, poput na primjer Nadana Vidoševića komu sudski vještaci „ne znaju“ izračunati odakle mu novac za imovinu koju posjeduje!

No bilo kako bilo, konačno je ipak javno potvrđeno da su postojali ‘fiktivni’  (pljačkaški) stečajevi, pa sukladno tome i pljačkaška privatizacija, što se sve do sada uporno negiralo od strane vladajućih struktura! No mala je to utjeha, kada je pljačka obavljena, a politika ne misli da se u to „miješa“, jer je organsko i strukturno povezana sa akterima koji su profitirali od takvog načina vođenja politike, stečajeva, i same države!

Laslo Torma

Povezane objave

Inoviranje primarni i dominantni faktor uspješnosti

HF

Staza Kruškovac – Zir – Kruškovac

HF

Otvorenost proračuna središnje države: Hrvatska zabilježila blagi pad u odnosu na prethodni krug istraživanja

hrvatski-fokus

Trebali smo reindustrijalizirati Zagreb

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više