Hrvatski Fokus
Kultura

Slikar mora

Dorotićevo more je sasvim prozirno, čisto, mirno i prostodušno

 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar (i akademski glazbenik) Mihovil Dorotić u posljednje se vrijeme dosta posvećuje jednom iznimnom i vrlo kompleksnom motivu, motivu koji mnogi artisti posebno vole, a to je more. Dorotić slika obale i otoke Jadrana, koji su mu itekako dobro poznati, posebice otok Brač, nastojeći u svojim uljima i akvarelima zabilježiti onu silnu privlačnost prozirno plavih valova i priobalnih krajobraza, sačuvanu jedinstvenu prirodu, odbljesak ili sjaj sunčanih zraka.

Dorotić vrlo vješto i suvereno slika stvarnu neodoljivost mora, koja ponegdje može izgledati idilično ili blisko idealiziranom prostoru, ali prizori koje vidimo, doista ostavljaju samo takav dojam, dojam magične ljepote. U ovome uspješnom ciklusu može se često i zamijetiti motiv privezanih, većinom posve bijele boje brodica, koje se lijeno i jedva vidljivo ljuljaju, dok se kuće u nizu na obali ogledaju u more, vjerojatno se prisjećajući raznih događaja iz svoga dugog života ali i narogušenih i neprepoznatljivih lica mora.

Dorotićevo more je sasvim prozirno, čisto, mirno i prostodušno, to je more u koje se čovjek može pouzdati, to nije more koje će čovjeka prevariti. Ciklus morskih motiva Mihovila Dorotića s prepoznatljivim vizurama uz nazočnost atmosfere arkadijskog, pruža iznimno zadovoljstvo gledatelju i budi uzvišene osjećaje.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Moć Oluje

hrvatski-fokus

Posao IHJJ-a nije prodavati kišobrane

HF

Dvanaesti Međunarodni festival komorne glazbe MAGfestival

hrvatski-fokus

Guske u magli političkih hijena

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više