Hrvatski Fokus
Kultura

Apstraktni ciklus Ferdinanda Pađena

Ciklus je prepun energetskog naboja, njegove slike, motivi, jednostavno žive, dišu…

 

Slikar Ferdinand Pađen suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor je opsežnog i zanimljivog opusa niza ciklusa ulja i akrila posvećenih poznatim i tradicionalnim motivima Zagreba i Hrvatske, izvedenih na njemu svojstven i specifičan način uz odmjereni i emotivni koloristički pristup, pritom zadržavajući sve ključne elemente figuracije. Prije nekoliko godina pojavile su se prve rijetke apstrakcije Ferdinanda Pađena, ulja na platnu, srednjeg formata, da bi danas one predstavljale nadmoćnu većinu u aktualnoj produkciji, vidljivoj u autorovom atelijeru.

Nefigurativni ciklus žestoko svjedoči o posve oslobođenoj ruci, potezu, gesti slikara u tretmanu raznolikih motiva, od crta i debljih tragova linije, do mrlja i oblaka lelujavih točkica, u plovidbi misli uz pomoć raznovrsnih simbola koji prekrivaju cijelu površinu, samo dio ili se tek naslućuju u raščlanjivanju zbivanja boja i formi. Pađen slika na različitim formatima, koristi i akril i ulje, dajući svakoj slici poseban,zaseban biljeg označen dominantnom bojom ili gibanjem oblika.

Novi apstraktni ciklus Ferdinanda Pađena prepun je energetskog naboja, njegove slike, motivi, jednostavno žive, oni dišu. Slike nastaju u brzom slikarskom djelovanju,boje i oblici se miješaju i nastaju nove tvorbe, poput lave koja juri iz grotla vulkana,ostavljajući svoj surovi trag na licu zemlje, kao i slikar na površini platna. Ostaje nam samo pričekati trenutak prelaska slikara na znatno veće formate platna, koji omogućuju autoru još veću oslobođenost, gotovo dosizanje osjećaja potpune ili sasvim bliske blizine slobode.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Najznačajniji skladatelj glazbenog baroka Dalmacije

HF

Nikada me nije zanimalo ’15 minuta slave’

HF

Ciklus tempera Bojana Doleneca

HF

Novi ciklus akrila, kombiniranih tehnika

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...