Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Odjeknule Nebeske vibracije Peje Šimića

Nisam pisao ovu knjigu za jedan narod i jednu vjeroispovijest, nego za zahtjevno digitalno vrijeme

 

U prostorijama zagrebačke Udruge “Kulturno društvena platforma za Bosansku Posavinu”, u Novom Zagrebu, održana je promocija knjige “Nebeske vibracije” autora Peje Šimića, predsjednika Posavskog književnog kluba. Ilija Guberac, predsjednik bosanskoposavske udruge, pozdravio je nazočne i poželio im ugodne nadolazeće blagdane. Kazao je kako Pejo Šimić, višestruko nagrađivani pjesnik u Hrvatskoj i BiH, uskoro bi se mogao okušati i u Europskoj književnoj ligi.

Prof. dr. Srećko Tomas, uime nakladnika knjige, Matice Hrvatske Osijek, pozdravio je nazočne i uime Filozofskog fakulteta Osijek, gdje je Šimić već imao promociju svoje knjige. On je govorio o radu Peje Šimića, naglasio kako je nedavno nagrađen Književnim perom u Rijeci, te u na festivalu u Vukovaru.

“U ovoj zbirci je stotinu i jedna pjesma Peje Šimića. Središnja misao je čovjekoljublje, nadopunjeno duhovnom i zavičajnom tematikom. Svaka pjesma je i poruka ljudima da budu hrabri, ali ima i straha. Poruke knjige su. Čovječe budi to što jesi, dobro se dobrim naplati, a Majka priroda će se za sve nedaće jednom osvetiti, kazala je dr. Ivana Prgomet Šustek iz Osijeka.

Kako je rekao mr. theol Anto Pranjkić, recenzent knjige, on će govoriti gromkim posavskim glasom, kakve su i pjesme Peje Šimića. Naglasio je kako je s “Nebeskim vibracijama” Šimić pogodio u sridu. Jer, pošto je hercegovačkih korijena, Šimićev daleki predak je Antun Branko Šimić, a stric mu je fra Domagoj Šimić, franjevac, pjesnik i govornik.

“Šimić pjesmama grebe ispod površine stvarnosti, a ondje je čovjek s vrlinama i manama, no Bog nam je dao više vrlina. Šimić je iz rodne Foče u Posavini u duši ponio svoje iskonske vrijednosti. Domoljublje, Čovjekoljublje i Bogoljublje. To ističe u svojim pjesmama, kao i ljubav. I drugi kritičari se slažu kako pjesma “Molitva” odjekuje u hrvatskoj književnosti, kazao je Pranjkić.

“Nisam pisao ovu knjigu za jedan narod i jednu vjeroispovijest, nego za zahtjevno digitalno vrijeme u kojem se čovjek iz dana u dan bori da kao biće opstane, a da čovjek ostane. Bojim se da se na skliskoj stazi današnjice strmoglavimo i pregazimo čovjeka, te ostanemo bez samih sebe. Od “Nebeskih vibracija” počinje moj zahtjevniji put u inozemstvo. Idem izvan granica svoje dvije domovine BiH i Hrvatske, nadam se da ću uz vašu pomoć uspjeti, kazao je Pejo Šimić, autor, te zahvalio čitateljima koji ga tri desetljeća prate.

Zahvaljujući nakladniku, Matici Hrvatskoj Osijek, Šimić je rekao kako pljesak koji su nazočni namijenili njemu upute mladoj voditeljici promocije Luciji Barišić. Studentica novinarstva je uspješno debitirala, a pljesak za poticaj.

Boris Ćavar

Povezane objave

Islamizacija beha Predsjedništva

HF

Brojni grijesi svjetske zajednice

HF

Natalitet u BiH u značajnom je padu

hrvatski-fokus

Višak Bošnjaka useljavanjem muslimana

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više