Hrvatski Fokus
Uvodnik

Jadni Plenković ništa ne zna. Ni o čemu nije bio obaviješten

U trenutku dok je inflacija u eurozoni premašila 10 posto Christine Lagarde ona putem ECB-a diže kamate

 

• Christine Lagarde, predsjednica je Europske središnje banke (ECB) u Frankfurtu. Za bruxelleski Politico govorila je o kritikama europskih političara na podizanje najnovijih kamata od strane njezine banke. U vrijeme dok je inflacija u eurozoni premašila 10 posto, zahvaljujući i mjerama ECB-a, odnosno ove bešćutne Francuskinje, ona nas uvjerava da je stanje “pod nadzorom”. »Gospodarski oporavak od pandemije koronavirusa puno je brži od očekivanog. Kritike pojedinih europskih političara zbog rasta kamata ne stoje jer se one dižu kako bi se cijene držale pod kontrolom«, laže ona. Osim ovih laži i manipulacija, posebno je odjeknula njezina izjava u kojoj je ruskoga predsjednika Vladímira Putina pokušala dodatno ocrniti time rekavši da njime vladaju “sile zla”. Lagarde je doslovno rekla: »Ono što Putin pokušava učiniti je izazvati kaos i uništiti veliki dio Europe, koliko on to može. Ova energetska kriza uzrokuje visoku inflaciju koju moramo pobijediti. Svatko tko se tako ponaša pod utjecajem je sila zla. Bolesni ruski predsjednik je užasna osoba.« Ostaje pitanje na koje je mislila “sile zla”!? Osim Putina, “sile zla” vidim u Bruxellesu i u sjedištu ECB-a koji smišljenom politikom uništavaju judeo-kršćansku Europu. Više nego bilo tko, pa i sam Putin agresijom na Ukrajinu.

Dvolična njemačka politika

  • Od početka ruske vojne agresije na Ukrajinu, energetska politika u Europi je u središtu pozornosti. Sama Europska unija, kao i sabori i vlade svih država članica, moraju poduzeti krizne mjere za opskrbu energijom kako bi osigurali da njihova gospodarstva i građani što bolje prebrode zimu. Njemačka je, sama po sebi, u posebno teškoj situaciji – zbog velike ovisnosti o ruskom plinu, i stoga je njemačka vlada u Berlinu pod posebnim pritiskom. U takvoj situaciji opetovano se pojavljuju pozivi za povratak navodno jednostavnim rješenjima – napuštanju izlaska iz nuklearne energije ili povratku u fosilne izvore energije. To je najveći problem koji muči Nijemce. Slijediti politiku EU-a i okrenuti se ugljenu, ili i dalje surađivati s Rusima tajno, a javno proklamirati sankcije Moskvi. Ustvari, Berlin tako i radi. S figom u džepu. Nu, ima tu jedan problem. Globalizacijski. Tzv. klimatske promjene koje koštaju i koje suvremeni globalizacijski fašisti guraju i pod cijenu osiromašenja pučanstva i pod cijenu urušavanja vlastitoga gospodarstva. Ovih dana njemačka veleposlanica u Sloveniji, Natalie Kauther, koja nema nikakve kvalifikacije o gospodarskim pitanjima, fosilnim gorivima, a nije ni klimatologinja, nego najobičnija karijerna političarka, bahato izjavljuje: “Ne ćemo odustati od naših klimatskih ciljeva ni milimetra” uz dodatak globalizacijske mantre kako je “Njemačka odlučna ne zaboraviti mnogo veće i egzistencijalne probleme klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem” (https://www.delo.si/mnenja/gostujoce-pero/nemcija-se-bolj-kot-kdaj-prej-spodbuja-energetski-prehod/). Pod kratkoročnim mjerama proračunati, ali i tvrdoglavi Nijemci, i dalje pogubno zagovaraju drugu mantru kako, opet kratkoročno, moraju ulagati u proširenje infrastrukture za proizvodnju energije iz fosilnih izvora kako bi se brže osamostalili o ruskoj energiji ali i također kratkoročno produljiti rad nuklearnih elektrana u Njemačkoj do travnja 2023. godine. Nijemci očekuju da će do 2030. godine 80 posto bruto električne energije doći iz obnovljivih izvora energije u samoj Njemačkoj. Tu prije svega misle na energiju vjetra, korištenje vodika, tzv. zelenoga vodika proizvedenog iz obnovljivih izvora energije koji uvoze iz Kanade, razvoj gorivih ćelija i drugih tehnologija bez ugljika. Napuštanje nuklearne energije na Zapadu se kvalificira kao potreba jer navodno nije ni jeftina a ni čista energija što je najobičnija varka. Ove floskule na Zapadu da nuklearna energija nije ni jeftina ni čista energija rezultat su toga što svijetom vlada jedan drugi daleko opasniji lobi, onaj koji zagovara i gura opasnu i jako, jako skupu priču o potrebi veće zaštite okoliša i klime. Ali to je neka druga priča.
  • Ruski Sberbank prodao 43,4 posto udjela Agrokora, koji je Andrej Plenković preimenovao u Fortenovu. Navodno je oteti Agrokor Ivice Todorića uz pomoć Plenkovićeve famozne Grupe BORG kupio Saif Bin Markhan Alketbi, Arapin iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Već je sve dogovoreno i sljedeći tjedan Arapin iz UAE-a stiže u Hrvatsku na razgovor s Plenkovićem i vlasnicima Agrokora/Fortenove, javlja Večernji list (https://www.vecernji.hr/biznis/kako-je-investitor-iz-dubaija-na-noc-vjestica-preuzeo-fortenovu-od-rusa-unatoc-sankcijama-1630427). Jeste li ovo očekivali? Možda i niste, ali za vladavine aktualnoga predsjednika Vlade na sve morate biti spremni. Sada, u nastavku ove vijesti, saznajemo kako nije u pitanju nikakav Arapin, nego da iza svega stoji naš Hrvat koji radi s Rusima. Krešimir Filipović, predsjednik Nadzornog odbora hotelijerske tvrtke Jadranka iz Malog Lošinja, koji je ujedno i dopredsjednik ruskog Velesstroya, tvrtke povezane s ruskim državnim kapitalom (https://direktno.hr/direkt/stoji-li-on-iza-svega-je-li-poznati-hrvatski-tajkun-preko-saifa-alketbija-izveo-manevar-vrijedan-pola-milijarde-eura-293928/). Pa se ti snađi! Pokušaj se snaći tko stoji iza koga! Slično je bilo i srpnja 2003. kada je Ivica Račan prodao 25 posto udjela u Ini + jedna dionica, a time i upravljačka prava MOL-u. A tada MOL nije bio baš mađarski, tek 20 posto, dok je ostalih 80 posto bilo u vlasništvu ruskoga Surgutnjeftgasa sa sjedištem u Sibiru, a ruski Surgutnjeftgas je tada pak bio u vlasništvu Nijemaca, RWE-a (plin) i E.ON-a (energetika). Ovo što sada čujete iz Vlade kako nemaju pojma što se to događa, nova je laž A. Plenkovića.

Jamie Ruskin: Rusija mora biti uništena zbog pravoslavlja i tradicije

  • Respektabilni hrvatski portal Geopolitika objavio je članak o tomu kako je američki političar, demokratski kongresnik Jamie Ruskin iz Bethesde u saveznoj državi Maryland, izjavio kako Rusija mora biti uništena zbog pravoslavlja i tradicionalnih vrijednosti (geopolitika.news/vijesti/medij-americki-kongresmen-rusija-mora-biti-unistena-zbog-pravoslavlja-i-tradicionalnih-vrijednosti/?; https://www.mediamatters.org/fox-news/tucker-carlson-accuses-america-declaring-jihad-russia-because-its-orthodox-christian). Ovu vijest, odnosno izjavu, prenio je popularni američki TV voditelj Fox Newsa Tucker Carlson (https://www.foxnews.com/opinion/tucker-carlson-thanks-bidens-religious-war-in-ukraine-us-run-out-diesel-fuel). »Rusija je pravoslavna zemlja koja ispovijeda tradicionalne vrijednosti. Zato se mora uništiti, bez obzira koju cijenu SAD platio za to. Ovo nije konvencionalni rat. Ovo je džihad«, rekao je Ruskin. Nakon ove vijesti, već po običaju, javio se američki „faktograf“ i pokušao negirati da je Ruskin rekao što je rekao, nego da je mislio nešto sasvim drugo (https://www.newsweek.com/fact-check-did-jamie-raskin-call-destroy-christian-russia-jihad-1756056). Newsweek priznaje da je Ruskin kao član Progresivnog kluba Zastupničkog doma govorio na konferenciji za medije uoči glasovanja o Zakonu o smanjenju inflacije 2022. ispred američkog Capitol Hilla 12. kolovoza 2022. u Washingtonu. Američki „faktograf“ priznaje i da je demokratski kongresnik Ruskin 25. listopada 2022. izjavio da je “Moskva trenutačno središte korumpirane tiranije, cenzure, autoritarne represije, policijskog nasilja, propagande, vladinih laži i dezinformacija te planiranja ratnih zločina… To je svjetsko središte antifeminističke, antigay, anti-trans mržnje, kao i domovina teorije zamjene za izvoz… Podupirući Ukrajinu, protivimo se tim fašističkim stajalištima i podupiremo hitna načela demokratskog pluralizma… Ukrajina, naravno, nije savršena, ali je njezino društvo organizirano na radikalno različitim načelima demokracije i slobode, zbog čega je ruski oligarhijski vođe nastoje zauvijek uništiti”, ali ne i da je rekao ono što je rekao bez obzira što priznaju da se i te riječi nalaze “ispod njegovog progresivnog podteksta”. Dakle, nije šija, nego vrat. I još nešto jako zanimljivo, američki „faktograf“ je i ovo napisao u Ruskinovu obranu: »Međutim, Ruskinova objava ne odnosi se na kršćanstvo.Ruskin kritizira ono što vidi kao rusku “antifeminističku, antifeminističku, anti-trans kulturu” i da je to “domovina teorije zamjene”. Također se ne spominje Sveti rat, džihad, niti bilo kakav poziv na uništenje Rusije. Jedini put kada se riječ koristi je s obzirom na “uništenje” uzrokovano invazijom na Ukrajinu«. Nisu ga baš ni oni obranili.
  • Očekivano, u Rusiji su jedva dočekali da se netko pojavi poput Jamiea Ruskina i da izjavi ono što je izjavio. Osim što su svojim čitateljima pojasnili što je sve Ruskin izjavio, na portalu En.topwar.ru (https://en.topwar.ru/204255-amerikanskij-kongressmen-zajavil-o-neobhodimosti-unichtozhenija-rossii-ljuboj-cenoj.html) objavili su i kratki Ruskinov životopis: »Malo o Ruskinu – 60-godišnji kongresnik predstavlja američku Demokratsku stranku. Otac mu je bio pomoćnik osoblja Johna F. Kennedyja, a sam Jamie odabrao je novinarsku karijeru, a zatim se upustio u politiku. Poznat je kao dosljedan pristaša legalizacije istospolnih brakova, marihuane i protivnik crkve. To jest, ovo je tipičan predstavnik lijevog dijela američke Demokratske stranke. U posljednje vrijeme upravo je to političko krilo prevladalo u stranci i ima ogroman utjecaj na politiku Bijele kuće.« Nakon toga uslijedio je zaključak ovoga ruskoga portala: »Ruskinovu izjavu ne treba shvatiti kao otkriće političkog čudaka. Zapravo, izrazio je razmišljanja mnogih današnjih zapadnih elita koje su odgojene na “anti-vrijednostima” i suprotstavljaju se tradicionalnim vrijednostima. Opasnost Rusije za njih leži u činjenici da se sve snage svijeta mogu konsolidirati oko naše zemlje, ne želeći dijeliti “anti-vrijednosti” koje je nametnuo Zapad. Stoga sukob između Rusije i Zapada doista postaje sve više egzistencijalan«. Iz ovoga proizlazi da je Ruskinova izjava jako dobro došla i Putinu i onima koji podržavaju rusku agresiju na Ukrajinu.
  • Mijenjanje izbornih jedinica i izbornih pravila je problem koji se nigdje nikada nije dobro proveo, niti će se u ovom slučaju dobro provesti. Uvijek će netko biti zakinut, od regija, županija, gradova do političkih stranaka. Koliko je meni poznato, zadnjih šest godina, čime se Andrej Plenković bavio – od vladanja državom do vladanja HDZ-om – sve je na kraju loše završilo, tako će biti i kod promjena izbornih pravila ako do njih ipak dođe, bit će više nezadovoljnih nego zadovoljnih. Dok oporba želi da se promijene granice izbornih jedinica tako da Slavonija, Banovina, Kordun, Lika i Dalmacija daju što manje zastupnika HDZ-u, dotle Andrej Plenković želi smanjiti broj potencijalnih saborskih zastupnika iz Slavonije koja je sve manje zadovoljna njegovom vladavinom i unutar HDZ-a kojega je kriminalnim radnjama osramotio i doslovno uništio. Oporba stalno viče da postojeća izborna pravila idu na ruku HDZ-u. Posebno koriste pad broja stanovnika nakon prošlogodišnjeg popisa. S druge strane, pad broja stanovnika u Slavoniji, za koji je Plenković najodgovorniji, upravo Plenkoviću koristi da se promjenom izbornih jedinica i brojem zastupnika na listi iz njih riješi Ivana Anušića i drugih slavonskih čelnih hadezeovaca koji ne misli kao on. Iako ne znam što se sve kuha u središnjici Plenkovićeva HDZ-a za očekivati je da će, kao i u drugim slučajevima, Plenković diktatorski provesti svoj naum, i na kraju riješiti se i Anušića i svih drugih anušića za koje smatra da su mu smetnja u totalitarističkoj vladavini i strankom i državom. A ako se Anušić i njemu slični pobune javno, tada ne će biti postavljeni na izbornu listu i stvar će biti riješena. Hrvatska je puna političkih izdajica, beskralježnjaka onih koji će se prodati za male novce i doći na njihovo mjesto.
  • Priče o smanjenju izbornih jedinica također traju već odavno. U zadnje se vrijeme govori o smanjenju na šest izbornih jedinica. To je pokrenuo GONG, a prihvatio SDP, što znači da je George Soros s njima u dosluhu. Ako je tako, a ja tvrdim da jest, onda to ne valja ni po Hrvatsku, a ni po Hrvate. Najbolja solucija je – Hrvatska jedna izborna jedinica, ali na to nijedni vladajući za vrijeme svoje vladavine nikada ne će olako pristati. Podjela Hrvatske na četiri regije, četiri izborne jedinice, povratak je na jugoslavenski model podjela Hrvatske koji se pokazao jako loš. Kao što stalno ponavljanje da imamo previše gradova i općina nije dobro i nije u interesu opstojnosti hrvatske države, isto tako svako politiziranje oko izbornih jedinica, a politizira se već godinama, donijet će više štete nego koristi.
  • Ima i onih koji se pozivaju na Ustavni sud od kojega traže aktivnije uključivanje. To bi možda bilo u redu kada bi Ustavni sud u Hrvatskoj bio neovisan i kada bi radio po pravu i pravici, ali kod je svaki sud politički sud i u službi vladajućih, pa se od njega ne treba puno očekivati.

Ivica Račan je prodao Inu Mađarima!

  • Promjena izbornoga zakona i izbornih pravila je važno, ali je sada daleko važnije sankcioniranje sviju onih koji su sudjelovali u aferi INA. Pa i sam priča o izbornih pravilima i izbornim jedinicama je namjerno ubačena u medijski prostor od strane A. Plenkovića kako bi se zamaglila situacija oko kriminala u Ini, zatvorene Rafinerije Sisak i zatvaranja i rafinerije u Rijeci. Nakon što je potvrđeno da su milijarde kuna pokrali svi oni Inini čelnici koje je amenovao upravo Plenković sada prebacivati fokus javnosti na izbore koji tek slijede je najobičnije zamagljivanje kriminala bez premca u hrvatskoj povijesti. Pa Plenković je nedavno imenovao za ministra gospodarstva Davora Filipovića koji je do jučer bio član Nadzornog odbora Ine i svakako je suodgovoran za ovaj kriminal koji se odvijao upravo u tom razdoblju. Jedno od važnih pitanja je i što će se napraviti s Inom i hoće li se upravljanje Inom vratiti u hrvatske ruke. Ne moramo se sada previše baviti sa činjenicom da je u srpnju 2003. Ivica Račan prodao Inu Mađarima, istina prodao je 25 posto udjela u Ini, ali je kod prodaje zapisano i famozna “+ jedna dionica”, koja je odmah omogućila Mađarima da imaju upravljanje Inom – 3 hrvatska člana Uprave + 3 mađarska člana Uprave, a sedmi član je predsjednik Uprave (uvijek Mađar), koji je od Račana dobio pravo veta, dakle 4 : 3 u korist MOL-a. Ne moramo se sada previše baviti sa činjenicom da je Ivo Sanader 2009. samo potvrdio ta upravljačka prava Mađarima koja im je tijekom prodaje 2003. dao Račan, ali se moramo boriti da se već danas promijeni način upravljanja Inom.

Osamdesetogošnji Srbin iz Pokuplja tuče Hrvate

  • Kako se zadnjih šest godina u Hrvatskoj – zbog Plenkovićeve srpsko-hrvatske koalicije s Pupavcem – prešućuju srbovanja nakon Oluje preostalih Srba u Hrvatskoj, Dnevno je tek 16. listopada 2022. objavio događaj koji se odvio koncem srpnja u Sjeničaku Lasinjskom sjeverno od Gvozda i južno od Kupe kada je tamošnji 80-godišnji Srbin djelatnicima Hitne pomoći koji su mu pomagali psovao ustašku mater i prijetio da će im prerezati vrat (dnevno.hr/vijesti/crna-kronika/jem-vam-mater-ustasku-djedica-nakon-mlakih-gemista-podemonio-pa-mlatio-ekipu-hitne-2038407). Još ih je udarao rukama i nogama. Netko tko ne poznaje potomke Vlasa koje je austrijska vlast naselila u ove pitome krajeve Pokuplja u XVII. stoljeću teško da može povjerovati da jedan takav starac koji je bio pijan i kojemu je pozlilo, da nakon što mu liječnici Hitne pomoći daju terapiju kisikom i glukozom, on ih tuče i psuje im „ustašku mater“. To su ostaci i primitivizma, i pravoslavlja i dviju Jugoslavija u kojima su ovi novovjeki Srbi uvijek bili povlašteni i zato nikada – do zadnjega Srbina u Hrvatskoj – ne će prihvatiti hrvatsku državu kao svoju.

Nada Al Issa i ljubav prema muslimanima

  • Hrvatska novinarka Nada Starijaš udajom za muslimana Al Issu postala je Nada Al Issa. Bilo je to još prije desetljeće i pol, ali ovih dana Nada Starijaš Al Issa ponovno je došla u žarište događanja. Kao muslimanska nevjesta piše za bošnjačke militantne medije, a prije je pisala i za portal Business.hr. Prema pisanju Večernjakova bulevarskog 24 sata 18. VI. 2008. Nada je dobila otkaz na portalu Business.hr jer se navodno slizala s Ivo Sanaderom i HDZ-om (24sata.hr/news/novinarka-je-dobila-otkaz-je-je-bliska-sa-sanaderom-67595). Sedam i pol godina kasnije, 18. XII. 2015., Nada Starijaš Al Issa ponovno je u medijima. Novinar Davor Ivanković povezao ju je s zapovjednikom V. korpusa Armije BiH Atifom Dudakovićem, što je napisano i u knjizi „Vrana – Oko istine“ (https://www.dnevno.hr/vijesti/regija/hoce-li-atif-dudakovic-odgovarati-za-zlocine-u-hrvatskoj-871624/). Navodno je u Nadu bio zaljubljen i Dudaković. Ovih se dana Nada Starijaš Al Issa pojavila na portalu Bošnjaci.net i optužila Andreja Plenkovića da je u Bruxellesu crtao „podjelu Bosne“. „Brže od Tuđmana“, napisala je Nada (bosnjaci.net/prilog.php?pid=77116). “Plenković na briselskim sastancima izvadi iz džepa papir, nacrta kartu BiH i sve je gotovo, za 10, 15 minuta.” Navodno joj je to rekao David James McAllister (Zapadni Berlin, 12. I. 1971.), njemački eurozastupnik, sin oca Engleza i majke Njemice. Ovako Nada završava ovaj kratki svoj pamflet: »Oluja je trebala biti uvod u podjelu BiH, prema skici koju je Tuđman nacrtao u londonskom hotelu. Sada bi svima trebalo biti jasno zašto se u Hrvatskoj umanjuju vojni uspjesi 5. korpusa Armije BiH u obrani ne samo BiH, nego i dijelova Hrvatske, bez čega ne bi bilo ni “Oluje” čiju je pravu svrhu – podjelu BiH (P. Ashdown) spriječio upravo 5. korpus. I tako od Karađorđeva, preko Tuđmanove londonske salvete, Radmanovih “non-papera”, stigosmo do Plenkovićevih briselskih papira iz džepa na kojima išara Bosnu “za samo 10 minuta.” Ali, bože moj, mlađi je pa i brži od Tuđmana. Sve u svemu, došlo je novo vrijeme u Hrvatskoj politici prema BiH – novi Tuđman(i).« Dakako nije Nada zaboravila braniti Peti korpus Armije BiH i njegova zapovjednika A. Dudakovića. Stara ljubav…

Nilüfer Gündoğan ne zna ništa osim da zna mrziti Hrvate

  • U prošlom Uvodniku u 642. broju Hrvatskoga fokusa pisao sam o Turkinji Nilüfer Gündoğan koja živi u Nizozemskoj i kao tamošnja saborska zastupnica podržava muslimane-Bošnjake, a sotonizira Hrvate u BiH (https://www.hrvatski-fokus.hr/2022/10/43894/). U međuvremenu sam saznao neke pojedinosti iz njezine biografije. Godine 1996. stigla u Amsterdam kako bi studirala medicinu, ali je 2003. napustila bez diplome. Navodno je za to krivac njezin nasilni otac koji joj je zabranjivao školovanje. U rujnu 2001. navodno pokušao ju je otac i ubiti pa je pala u depresiju. Nakon toga studirala je političke znanosti u Leidenu, ali ponovno neuspješno, pa se zaposlila u amsterdamskoj općini. Radila je kao konzultant, upravitelj računa i privremeni upravitelj u nekoliko drugih organizacija, piše na wikipediji. U međuvremenu se udala, dobila sina Mikaila, a muž je umro eutanazijom! Za sebe kaže da je ateistica. Što nakon svega reći? Da je u Nizozemskoj sve moguće. Ne treba nikakve škole, samo reci da su „ateist“ i sva su vrata otvorena. Kao i Nilüfer, ne trebaš se razumjeti niti u pravo, niti u medicinu, ali se zato jako razumije u klimatske promjene, sigurnost računala, liberalnu demokraciju, eutanaziju, a posebice u stanje u Bosni i Hercegovini.

Papa Franjo podržava Noć vještica

  • Poznato je da je Noć vještica ili Halloween poganski blagdan izravno suprotstavljen katoličkom blagdanu Svih svetih. Obilježava se u mnogim državama svake godine 31. listopada, dan uoči Svih svetih kako bi naudio slavljenju Svih svetih. Dakle, radi se o poganskom blagdanu koji je izravno suprotstavljen katoličkoj tradiciji. Sveta Stolica je još 2009. godine odlučila stati na kraj rastućoj popularnosti tzv. Noći vještica, označivši ju protukršćanskom i opasnom. Papa u miru Benedikt XVI., oštro je kritizirao ovaj protukršćanski festival, nazvavši ga opasnim. Sadašnji papa Franjo, očekivano, nije protiv Noći vještica. Naprotiv, on je nakon stradanja mladih Južnokorejaca u glavnom gradu Seulu, koji su poginuli u slavljenju ovoga protukršćanskoga pokreta, u nedjelju, 30. listopada, molio za poginule i pritom spomenuo da su preminuli “zbog tragičnih posljedica iznenadne gužve koju je stvorilo golemo mnoštvo”. Nije spomenuo što je to “golemo mnoštvo” slavilo.
  • Napokon smo dočekali da se Noć vještica slavi i kod muslimana. I ne kod bilo kojih muslimana, nego kod najtradicionalnijih u Saudijskoj Arabiji. To je potvrda kako su muslimani napokon shvatili da je ta manifestacija protiv kršćanstva, što znači u korist muslimana, i zato ne trebaju se čuditi bošnjački muslimani što je proslava Noći vještica legalno održana u Rijadu koju su podržali tamošnji režimski mediji jer drugih niti nema. Militantni sarajevski islamski portal Saff nazvao je slavljenje Noći vještica u Rijadu “odvratnom manifestacijom” koja se u Saudijskoj Arabiji obilježava od 2019. godine. (http://saff.ba/horor-vikend-u-rijadu-noc-vjestica-obiljezena-i-u-saudijskoj-arabiji/). Jedan od sudionika nosio je kostim sjevernoameričkog mitološkog stvorenja Wendiga, mitološkog bića koje potječe iz folklora američkih domorodaca. Prema legendi ovaj zli duh opsjeda ljudska bića, izaziva osjećaje pohlepe i gladi te kanibalizira ljude hraneći se njihovim mesom. Jedan drugi sudionik manifestacije u Rijadu je ovako objasnio svoju nazočnost na njoj: »Sjajno je slavlje, iskreno, i postoji duh radosti. Što se tiče harama (duševno ili religijski “nečisto” kod muslimana) ili halala (duševno ili religijski čisto kod muslimana), ne znam za to. Slavimo ga samo iz zabave i ništa drugo. Ne vjerujemo ni u što«.

Marijan Majstorović

Povezane objave

U prvom krugu za Škoru, u drugom za Kolindu

HF

Hrvatska vlada s juga!

HF

Slučajevima Vlade Zorana Milanovića nema kraja

HF

Beogradski incident koji nitko nije vidio!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više