Hrvatski Fokus
Kultura

Nova plovidba Tomislava Ostrmana

Sve na morima živi, sve što može ploviti i održavati se na površini na nekom je putu, plovi i diše punim plućima

 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, istaknuti akademski slikar Tomislav Ostrman, pripadnik srednje generacije  umjetnika, intenzivno nastavlja ploviti s flotilom svojih brodova, na svim pučinama svijeta, udaljenih i dalekih, teško dohvatljivih, izvedenih nadahnuto u ulju na platnu većega formata.

Motivi najčešće prezentiraju samo jedno plovilo, osamljeni brod na debelom moru, koji posve polagano klizi, ploveći prema određenom cilju ili između tajanstvenih otoka, budeći u nama promatračima pustolovne osjećaje ili je riječ o gustom prometu, na maloj površini mora plove raznoliki brodovi u svim pravcima ili pak gusto jato jedrilica jedri između nevidljivih obala.

Brodovi, stari brodovi, parobrodi plove i dimom uz nakošenih dimnjaka ukazuju na svoje postojanja, još vrijede i još nisu za otpis, za staro željezo.

Sve na morima Tomislava Ostrmana živi, sve što može ploviti i održavati se na površini na nekom je putu, plovi i diše punim plućima svojih kotlova, najavljujući zvučnim signalima i svoj odlazak ali još više svoj dolazak, nakon uspješne i uvijek opasne plovidbe.

Ostrman slika život, njegove mnogobrojne i često nedokučive za shvatiti fragmente koji mijenjaju sve, poput iznenadnih oluja i silnih vjetrova na moru, na pučini prepunoj bijesa koja guta sve svojim razjapljenim ždrijelom i stoljećima slaže potopljeno na dnu, poput muzeja nemjerljive veličine i vrijednosti.

Brod kao motiv , brod u plovidbi, ponajprije je neskriveni simbol slobode, neograničavajućeg prostora i gesti, optimističan u svakom pogledu jer ploviti se mora.

Sve što plovi i živi, gonjeno vjetrom i željom za dosezanjem nevidljivih, u magli utopljenih obala, sa svim moguće zamislivim oblicima i bojama brodova, plovi i presijeca mora i oceane, kao što svatko plovi kroz svoj život.

Tomislav Ostrman kreirao je vrlo ekspresivan ciklus s temom koja je bliska čovjeku, kroz povijest, već tisućama godina.

Veliki formati i izraziti koloristički pristup sjajno su se sjedinili u motivima brodova i mora Tomislava Ostrmana.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Pritisak iz Beograda stalno prisutan

HF

Dokle će ovako?

hrvatski-fokus

Slavna sopranistica u Lisinskom

HF

Ne osjećam se angažiranim umjetnikom

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više