Hrvatski Fokus
Kultura

Osjet Mediterana

Kličinović slika ljepotu i radost življenja, prirodu nenadmašne ljepote sa sačuvanim tragovima povijesti ljudskih muka i napora, želja i ljubavi, nade i svanuća

 

Akademski slikar Ivo Kličinović, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor niza zapaženih ciklusa u tehnici ulja na platnu posvećenih motivima otoka na kojem živi, Braču, Dalmaciji, povijesnim, tragovima priobalja, pobornik strastvenog kolorizma, sklon figurativnom izričaju ali ponekad i apstraktnom.

Slikar iskreno bilježi osobne dojmove promatrajući svoju bližu ili dalju okolicu, upijajući mirise i zvukove, u danu kada blistaju sunčane zrake i sve se čini tako skladnim i lijepim, promatrajući naše gradove na obali izrasle kao naslijeđe proteklih burnih vremena ili hodajući do stoljetnih maslinika ili tiho se približavajući drevnoj crkvici koja je u teškim vremenima preživjela sve i danas je ovdje, živa ili osluškujući glasove iz kamenog grada, na strmoj padini do mora.

Da, Kličinović slika ljepotu i radost življenja, prirodu nenadmašne ljepote sa sačuvanim tragovima povijesti ljudskih muka i napora, želja i ljubavi, nade i svanuća.

Na njegovim platnima prepunih emocija diše more i obala i kopno i gradovi i zidine i zvonici i brodovi i galebovi i jata riba.

Kličinovićeva slike donose nam vreli dašak Mediterana, osjet mora i vjetra koji se spušta s planine prema pučini, podižući valove, napinjući jedra, čarobnu tišinu raslinja i kamenja, maslina koje dugo pamte.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Juraj Plančić: Pariški opus u Galeriji umjetnina Split

hrvatski-fokus

Pliva obilježava 95 godina postojanja

HF

Opus oživotvorenih skulptura u kamenu Ivana Jakšića

hrvatski-fokus

Hrvatska je živa

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više