Hrvatski Fokus

Odlazak keramičara svjetskog glasa Hanibala Salvara Hanija

 

Prije nekoliko dana napustio nas je iznimni umjetnik, hrvatski keramičar svjetskoga glasa Hanibal Hani Salvaro. Umro je u 88. godini doista ispunjena i aktivna života.

Studirao na Građevinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1958. oblikuje uporabnu i dekorativnu keramiku, istražuje keramičke tehnike (ciklus Torusi, 1977.) te inovacije u procesima paljenja gline i glazure (Termičke formacije Made in Yugoslavia, 1979.; Poslijeratno iscjeljenje, 2003.); oblikuje maštovite skulpture.

S Hanibalom Salvarom (Čačak, 7. V. 1935. – Zagreb, 3. XII. 2022.) imao sam istinsko zadovoljstvo surađivati povodom prezentacija niza ekskluzivnih i nesvakidašnjih umjetničkih realizacija, uspješnih nastupa u mnogim inozemnim galerijama, pa i kod oživotvorenja ideje o stalnom postavu njegovih ali i tuđih djela u galeriji u Zagrebu. Priznajem, uvijek sam čudio njegovoj neiscrpnoj energiji, neumorivosti duha i tijela, vječnoj gladi za istraživanjem raznolikih artističkih mogućnosti, od materijala posebice pa sve do motiva, oblikovanih u skulpturama, slikama ili u performansima.

Njegova je radoznalost bila neutaživa, do zadnjeg časa života, kao i njegovo istinsko uživanje u poslu s kojim se puna srca bavi mnoštvo godina, ostavljajući svojim opusom ali i organizatorskim radom duboki trag ne samo u životu grada u kojem stanovao nego i u svijetu, gdje je živio.

O kompleksnom i obimnom djelu Hanibala Hanija Salvara tek treba početi ozbiljno promišljati i pisati.

Zbogom Salvaro!

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Umro domoljub Oskar Šarunić

HF

Je li Ivan Vrdoljak dolijao?

HF

Zlatko Dalić. Krunica je uvijek uz mene

HF

Tko i zašto pokriva leđa titoiziranoj Akademiji?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više