Hrvatski Fokus
Kultura

Prvi koncert u sjećanje na maestra Pavla Dešpalja, preminuloga počasnog šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije!

Koncertom će ravnati priznati violončelist i dirigent Pavle Zajcev, a solist koji će upotpuniti ovu večer je prvi fagotist Zagrebačke filharmonije Matko Smolčić

 

Zagrebačka filharmonija će ovog petka, 16. prosinca, održati koncert u čast pokojnom maestru Pavlu Dešpalju u Koncertnoj Dvorani Vatroslav Lisinski. Dirigentu svjetske klase, skladatelju raznovrsnog i bogatog opusa velike umjetničke vrijednosti, profesora dirigiranja koji je predano i s ljubavlju nizu naraštaja mladih dirigenata na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Tokijskom nacionalnom sveučilištu prenosio svoje ogromno glazbeno znanje i vještinu, a svi oni koji su ga osobno poznavali izgubili su posebnog, dragog čovjeka punog topline koji je uvijek bio spreman pomoći i izaći svakome u susret. Koncertom će ravnati priznati violončelist i dirigent Pavle Zajcev, a solist koji će upotpuniti ovu večer je prvi fagotist Zagrebačke filharmonije Matko Smolčić. Na programu vas očekuje skladba Pavla Dešpalja: Varijacije na Krežminu temu koju je 2017. godine napisao po narudžbi Zagrebačke filharmonije, potom Koncert za fagot i orkestar u B duru Wolfganga Amadeusa Mozarta te 7. simfonija u d-molu Antonína Dvořáka.

I ovog petka, s početkom u 19:00 sati u predvorju Velike dvorane ne propustite predkoncertni razgovor na kojem će ugledni gosti podijeliti s vama svoj umjetnički doživljaj ovotjednog koncerta Zagrebačke filharmonije.

Pavle Dešpalj bio je dirigent svjetske klase, skladatelj raznovrsnog i bogatog opusa velike umjetničke vrijednosti, profesor dirigiranja koji je predano i s ljubavlju nizu naraštaja mladih dirigenata na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Tokijskom nacionalnom sveučilištu prenosio svoje ogromno glazbeno znanje i vještinu, ističu iz Zagrebačke filharmonije.

Svi oni koji su ga osobno poznavali izgubili su posebnog, dragog čovjeka punog topline koji je uvijek bio spreman pomoći i izaći svakome u susret, dodaju.

Anđelka Felja

Povezane objave

Najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman

hrvatski-fokus

Ciklus “Odnosi uzajamnosti” Ane Vivoda

HF

Odjek moga krika

hrvatski-fokus

Kroz moje oči

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više