Hrvatski Fokus
Znanost

‘Zelena’ solarna energija stvara veliki problem na odlagalištima otpada u Kaliforniji

Odlagališta diljem Kalifornije pune dotrajalim solarnim panelima koji sadrže sve vrste otrovnih metala poput olova i kadmija

 

Los Angeles Times u srpnju 2022. objavio je tekst koji bi trebao mnoge potaknuti na razmišljanje, a javnost bi morala zahtijevati stručnu i znanstvenu javnu raspravu o ozbiljnim problemima vezanim uz tzv. zelenu energiju koja, kao što brojna stručna izvješća dokazuju, zapravo i nije tako zelena kako se to u javnosti prikazuje. S problemom kojim se sada susreće Kalifornija, susreću se i druge zapadne zemlje koje su među prvima počele sa primjenom „zelene“ energije.

Kalifornija kao američka „zlatna država“ („Golden State“) bila je ponosan pionir u uvođenju krovnih solarnih panela u kasnim 1990-ima i ranim 2000-ima kada to gotovo nitko drugi nije radio, tvrdeći da će tehnologija zaustaviti „globalno zagrijavanje“ i smanjiti pritisak na postojeći elektroenergetski sustav. 

Kalifornija koja je snažno forsirala solarnu energiju na krovovima izgradila je najveće solarno tržište u SAD-u. Nakon više od 20 godina i 1,3 milijuna krovova sa solarnim panelima, račun stiže na naplatu. Naime, počevši od 2006., država je bila usredotočena na to kako ljude potaknuti da prihvate i koriste solarnu energiju – stoga je vlasnike kuća „obasula“ subvencijama za instaliranje fotonaponskih panela. No, istovremeno nije postojao opsežan plan za njihovo zbrinjavanje. Sada kada su prvi solarni paneli kupljeni u okviru ovog programa pri kraju svog uobičajenog „životnog“ ciklusa tj. vijeka trajanja između 25 i 30 godina, Kalifornija nema pojma što učiniti sa svim fotonaponskim otpadom koji se gomila.

Izlaganje Los Angeles Timesa otkriva da se odlagališta diljem Kalifornije sada pune dotrajalim solarnim panelima koji sadrže sve vrste otrovnih metala poput olova i kadmija što predstavlja ozbiljnu prijetnju kontaminacijom zaliha podzemnih voda.

Iskorišteni solarni paneli mogu se reciklirati iako njihovo recikliranje nije jednostavan proces, a Sam Vanderhoof, stručnjak za solarnu industriju i izvršni direktor tvrtke „Recycle PV Solar,“ kaže da se zapravo samo oko 10 posto reciklira, prema procjenama Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (International Renewable Energy Agency, IREA). Ostatak se baca na odlagališta (jer je to jeftinije) gdje će godinama onečišćavati ​​okoliš.

Prema National Renewable Energy Laboratory procjenjuje se da recikliranje jednog panela u prosjeku košta između 20 i 30 US dolara, dok odlaganje istog panela na odlagalište košta između 1 i 2 US dolara.

„Industrija bi trebala biti zelena“, citiran je Vanderhoof. „Ali u stvarnosti, sve je u novcu.“ (Povezano: „Sjećate li se kad je shizofrena Kalifornija kažnjavala stanovnike zbog proizvodnje previše energije pomoću solarnih ploča?“; Mike Adams: „Public believes solar panels will drain the sun’s energy,“ Natural News, 31. 5. 2014.).

Ispostavilo se da sve „zeleno“ zagađuje više od „prljavih“ tehnologija koje zamjenjuje

Kalifornija je godinama poticala krovne solarne panele nudeći popuste financirane od strane poreznih obveznika kućanstvima koja su ih iskoristila. Godine 2006. Komisija za javne komunalne usluge Kalifornije (California Public Utilities Commission, CPUC) osnovala je „California Solar Initiative“, koja je dodijelila 3,3 milijarde dolara subvencija za njihovu instalaciju.

To je pomoglo da se drastično i umjetno snizi cijena krovnih solarnih panela, potaknuvši milijune stanovnika da ih kupe. Sada je problem što su mnoge od tih rano postavljenih solarnih ploča došle do kraja svog životnog vijeka i ne postoji način da ih se sigurno zbrine. Kao što to obično biva u Kaliforniji, političari sada pozivaju na novi solarni porez kako bi riješili problem. No, kao što to uvijek biva, taj porez, kao i svi drugi porezi, neće učiniti ništa drugo nego napuniti džepove ljudima koji su ga predložili. „Ovaj otpad će vjerojatno stići prije nego što smo očekivali i bit će to golema količina otpada“, rekao je Serasu Duran, docent na Poslovnoj školi Haskayne Sveučilišta u Calgaryju u Kanadi.

„No, dok je sav fokus bio na izgradnji ovog obnovljivog kapaciteta, nije se mnogo razmišljalo o kraju životnog vijeka ovih tehnologija.“

Duran je sudjelovao u pisanju članka za Harvard Business Review u kojem se ističe da je industrija solarnih panela „žalosno nespremna za poplavu otpada koja će vjerojatno doći.“

Svakih 60 sekundi u 2021. novi solarni projekt instaliran je negdje u zemlji. Od ranih 2000-ih, solarna energija se proširila daleko izvan granica Kalifornije u sve države diljem zemlje (SAD-a), a količina budućeg otpada koja se gomila je nesaglediva.

„Nema sumnje da će u sljedećih desetak godina doći do povećanja broja solarnih panela koji ulaze u tok otpada“, upozorava AJ Orben, potpredsjednik We Recycle Solar, tvrtke sa sjedištem u Phoenixu koja razgrađuje solarne panele i izvlači njihove vrijedne metale dok zbrinjava preostale otrovne elemente. „To nikad nije bilo pitanje“.

Ironično, We Recycle Solar nema nijedan centar za recikliranje u Kaliforniji, unatoč tome što velika većina poslovanja dolazi iz države, jer Kalifornija ima stroge zakone o dopuštanju otrovnih materijala. Umjesto toga, sav solarni otpad iz Kalifornije kamionima se vozi na lokaciju u Yumi, Arizona, na obradu.

U Europskoj uniji, nedavno donesena uredba pod nazivom Direktiva Europske unije o otpadu električne i elektroničke opreme (European Union Waste of Electrical and Electronic Equipment Directive, WEEE) stavlja odgovornost na proizvođače za podršku njihovim proizvodima kroz odgovorno zbrinjavanje na kraju vijeka trajanja. Zahtijeva od svih proizvođača koji proizvode solarne ploče za zemlje u EU da financiraju prikupljanje i recikliranje na kraju njihovog životnog vijeka.

Slično zakonodavstvo pokušali su donijeti u nekoliko američkih država, uključujući Washington, gdje bi Program nadzora i povrata fotonaponskih modula trebao zahtijevati od proizvođača solarnih panela financiranje recikliranja na kraju vijeka trajanja. Inicijativa je donesena 2017., a počet će se primjenjivati ​​2025. To je jedini zakon o odgovornosti proizvođača u SAD-u.

To je dio veće strategije u industriji recikliranja koja se zove proširena odgovornost proizvođača, u kojoj je cijena recikliranja ugrađena u cijenu proizvoda pri njegovoj početnoj kupnji. Poslovni subjekti u proizvodnom lancu — a ne šira javnost — postaju odgovorni za troškove na kraju vijeka trajanja, uključujući troškove recikliranja.

Više vezanih vijesti možete pronaći na: https://solarpanels.news

Izvor: Rachel Kisela: „California went big on rooftop solar. Now that’s a problem for landfills“, Los Angeles Times, 14. 7. 2022.; www.latimes.com/business/story/2022-07-14/

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Lista od 195 država i 29 najčešćih karcinoma

HF

Robert De Niro u borbi protiv farmaceutske mafije

HF

Počast Nikoli Šubiću Zrinskom

HF

Trump, Rundek, zalogajnica i plastika

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više