Hrvatski Fokus
Društvo

Umjetnom maternicom roditeljima bi se omogućilo da odaberu gene koje će prenijeti svojim unucima

Znanstvenik otkriva jezivi konceptualni video ljudskih farmi sa stotinama prozirnih umjetnih maternica koje kopiraju majčinu maternicu

 

Rađaonica koja može uzgajati do 30.000 novorođenčadi godišnje unutar umjetnih maternica mogla bi riješiti problem niske stope nataliteta u svijetu, za koju Elon Musk vjeruje da je najveća prijetnja ljudskoj civilizaciji. Novi konceptualni video vodi gledatelje na turneju kroz EctoLife Artificial Womb Facility, gdje stotine fetusa sjede u prozirnim kapsulama koje imaju kontroliranu temperaturu i imaju pupčanu vrpcu za primanje kisika i hranjivih tvari.

Hashem Al-Ghaili, filmski producent i biotehnolog, osmislio je realističan film kako bi započeo razgovor o takvim tehnologijama koje bi ženama koje su imale uklonjenu maternicu omogućile rađanje, smanjile broj prijevremenih poroda i borile se protiv pada populacije.

Proces bi koristio in vitro oplodnju, dopuštajući roditeljima da odaberu ‘najodrživiji i genetski superiorniji embrij,’ koji se također može genetski modificirati da prilagodi osobine, uključujući fizičku snagu i eliminaciju nasljednih bolesti. Iako je video koncept, Al-Ghaili je rekao da se temelji na ’50 godina revolucionarnog znanstvenog istraživanja koje su proveli istraživači širom svijeta’, a takve porodne kapsule mogle bi biti raširene za ‘samo desetljeća’ od sada. 

Video je poput reklame za EctoLife, koji ‘neplodnim parovima omogućuje začeće djeteta’. Postrojenje ima 75 laboratorija, svaki s do 400 kapsula za rast dizajniranih da repliciraju stvarne uvjete u majčinoj utrobi i uključuje senzore koji prate vitalne funkcije novorođenčadi. To uključuje otkucaje srca, temperaturu i zasićenost kisikom.

Kapsule su također opremljene kamerom koju pokreće umjetna inteligencija koja kontinuirano skenira fetus u potrazi za potencijalnim genetskim abnormalnostima i prati cjelokupni proces rasta.

Roditelji dobivaju aplikaciju koja uživo reproducira snimke njihove bebe unutar kapsule, zajedno s prikazom vitalnih podataka.

Video također navodi da roditelji mogu snimati poruke koje će se puštati unutar umjetne maternice i kreirati glazbene playliste za svoje novorođenčadi. Iako je video usredotočen na poboljšanje stope nataliteta, također se napominje da je farma za rađanje namijenjena ženama koje se boje trudnoće zbog boli i oporavka potrebnog nakon poroda.

‘Recite zbogom porođajnoj boli i kontrakcijama mišića’, kaže narator videa. ‘EctoLife pruža sigurnu, bezbolnu alternativu koja vam pomaže da porodite svoje dijete bez stresa.’ Proces isporuke zahtijeva od roditelja da pritisnu gumb na kapsuli. Amnionska tekućina istječe iznutra i otvara se umjetna maternica, omogućujući roditeljima da po prvi put drže svoje dijete. Video koji izgleda kao scena iz filma Matrix iz 1999. zasad je samo koncept, no mogao bi se koristiti u budućnosti jer se svijet suočava s padom stanovništva.

Musk je tijekom događaja Wall Street Journala u prosincu 2021. rekao da će se ‘civilizacija urušiti’ ako se pad nataliteta nastavi. Iako je komentar izrečen kada je globalna populacija iznosila 7,9 milijardi – nedavno je dostigla osam milijardi – tehnološki mogul upozorio je da su svijetu prijeko potrebni ljudi. Postrojenje ima 75 laboratorija, svaki s do 400 kapsula za rast. Kapsule bi bile organizirane u redove, omogućujući istraživačima da prate svaku dok dijete raste.

Stope nataliteta u razvijenim zemljama godinama su padale, što je utjecalo na ukupnu stopu. Prosječna žena imala je dvoje djece do 2020., u usporedbi s petero prije 50 godina. Stope su još niže u Velikoj Britaniji (1,74) i SAD-u (1,77). Smatra se da iza zabrinjavajućih trendova stoje visoko obrazovanje i kontracepcija te više žena koje rade. Kapsule za rađanje bile bi alternativa za parove s neplodnošću i one koji razmišljaju o tome da sami nose dijete. A novi bi se video mogao činiti kao otkriće, o umjetnim maternicama priča se u znanstvenoj zajednici od 1923. godine, kada ih je prvi put predstavio na predavanju jednog engleskog biologa. Zatim su 1955. godine znanstvenici predstavili spremnik koji će uzgajati fetus. Ovaj dizajn sadržavao je amnionsku tekućinu, uređaj za spajanje na pupčanu vrpcu, krvne pumpe, umjetni bubreg i grijač vode. Roditelji dobivaju aplikaciju koja uživo reproducira snimke njihovu djecu unutar kapsule i prikazuje vitalne podatke.  Međutim, tehnologija napreduje i znanstvenici razmišljaju o više opcija koje se mogu proširiti iz kapsule ili spremnika.

Istraživači su 2020. godine uspjeli stvoriti održivu umjetnu maternicu kod zečeva. Anthony Atala s Instituta za regenerativnu medicinu Wake Forest i kolege napravili su tkivo maternice uzgojeno iz stanica maternice zečeva, koje su posijali na biorazgradivu skelu. Ovaj široki pristup, koji je uveo tim, prethodno je korišten kod ljudi za vraćanje funkcije cjevastih organa poput uretre i specifičnih šupljih organa, uključujući mjehur i vaginu. Implantirajući bio-inženjerske skele u 14 zečeva, istraživači su pokazali da umjetne maternice mogu stvoriti izvorne strukture nalik tkivu potrebne za podržavanje normalne reprodukcije. Šest mjeseci nakon što su ženkama zečeva ugrađene skele, životinjama je dopušteno da se prirodno pare s plodnim mužjacima. ‘Zečevi s konstruktima zasađenim stanicama imali su normalne trudnoće u rekonstruiranim segmentima maternice’, rekla je autorica rada Renata Magalhaes s Instituta za regenerativnu medicinu Wake Forest. ‘Ovo istraživanje uvodi nove načine za potencijalno stvaranje zamjena za tkivo izvedenih iz pacijentičinih stanica za liječenje defekata maternice. Kapsule su također opremljene kamerom koju pokreće umjetna inteligencija koja kontinuirano skenira fetus u potrazi za potencijalnim genetskim abnormalnostima i prati cjelokupni proces rasta Proces poroda zahtijeva od roditelja da pritisnu gumb na kapsuli, koja otvara staklenu strukturu i omogućuje roditeljima da odnesu svoje dijete kući

Dizajnirana djeca također nisu stvar znanstvene fantastike, jer stručnjaci neumorno rade na usavršavanju postupka. Kineski znanstvenici priznali su da su prvi put promijenili gene ljudskih embrija 2015. godine, kada su podesili gen odgovoran za β-talasemiju, potencijalno smrtonosni poremećaj krvi, koristeći tehniku uređivanja germinativne linije poznatu kao CRISPR/Cas9. CRISPR tehnologija precizno mijenja ciljne dijelove genetskog koda. No istraživači su rekli da njihovi rezultati otkrivaju ‘ozbiljne prepreke’ u korištenju tehnike na ljudskim embrijima. Objava je potvrdila glasine da su neki istraživači proveli etički upitne genetske eksperimente. Neki su znanstvenici s užasom reagirali na tu ideju, jer su se bojali da bi se mogla zloupotrijebiti kako bi se roditeljima omogućilo da ‘odaberu’ gene koje će prenijeti svojim unucima.

logicno.com/hrana-zdravlje/jezivi-koncept-farmi-s-bebama-s-umjetnim-maternicama-ostvarajuju-se-sve-teorije-zavjere.html

Povezane objave

AFORIZMI – Kada je brak mrak

HF

Nijemci izbacuju Nijemce iz stanova i daju ih islamskim migrantima

hrvatski-fokus

AFORIZMI – Transparenti i transparentnost

HF

Čiope u Dubrovniku od početka XX. stoljeća do danas

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više