Hrvatski Fokus
Kultura

Beethoven i prijatelji uz Svárovskog i Shourgota

Zagrebačkom filharmonijom ravnat će češki dirigent, flautist i pedagog Leoš Svárovský, glavni gostujući dirigent Središnjeg simfonijskog orkestra prefekture Aichi u Nagoyi u Japanu

 

U petak, 3. veljače s početkom u 19:30 sati, Zagrebačkom filharmonijom ravnat će češki dirigent, flautist i pedagog Leoš Svárovský, glavni gostujući dirigent Središnjeg simfonijskog orkestra prefekture Aichi u Nagoyi u Japanu. Uz solista Oresta Shourgota, violinista, pedagoga, dirigenta, komornog glazbenika te profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu izvest će skladbe Ludwiga van Beethovena i Bedřicha Smetane.

Koncert za violinu i orkestar u D-duru je jedino Beethovenovo koncertantno djelo napisano za violinu solo, djelo je skladao u kratkome vremenskom razdoblju od studenoga do prosinca 1806. godine. Taj po svemu sudeći jedinstveni trenutak nadahnuća nije došao nimalo slučajno, budući da se skladatelj do tada već prilično ”izvještio” u pisanju za taj instrument.

“Promatrana u cjelini, Moja domovina se pokazuje kao opsežna epopeja narodne slave i veličine, apoteoza češke prošlosti, legendarnog blaga i prirodne ljepote. Svu snagu svoga rodoljublja, svu ljubav za svoju zemlju ulio je Smetana u strane tih genijalnih partitura”, zabilježio je Josip Andreis. Ciklus čini šest simfonijskih pjesama od kojih će Zagrebačka filharmonija izvesti „Vltava“, „Iz čeških lugova i gajeva“ te „Šárka“.

I ovog petka, s početkom u 19:00 sati u predvorju Velike dvorane ne propustite pretkoncertne razgovore na kojem će ugledni gosti podijeliti s vama svoj umjetnički doživljaj ovotjednog koncerta Zagrebačke filharmonije.

Anđelka Felja

Povezane objave

KAMENITA VRATA – Procesi protiv Vilija

HF

Putujuće kazalište Zorana Ferića 

hrvatski-fokus

Don Quijote na Petoj aveniji

hrvatski-fokus

Hommage gradu Varaždinu

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više