Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Novi praznik Hrvata u Srbiji

DSHV i HNV prešutjeli 15. siječnja, Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske!

 

Osim na portalu „Hrvatskih novina“ iz Subotice niti jedan „hrvatski“ medij u Srbiji nije spomenuo jedan od najznačaknijih datuma u novijoj povijesti Hrvatske, 15. siječnja, Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske!

Takozvana „Hrvatska riječ“ iz Subotice (na 52 stranice) niti u br. 1030 od 13. siječnja, niti u br. 1031. od 20. siječnja 2023. godine ne govori o ovom datumu već veliča pravoslavno božićno slavlje Srpskog nacionalnog vijeća u Zagrebu na kojem je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić bila sudomaćica (?!), a predsjednik Demokratskog saveza Hrvata iz Vojvodine (srećom ne svih Hrvata u Srbiji) i ministar u srbijanskoj vladi Tomislav Žigmanov suorganizator!

Indikativno je da HNV i DSHV nisu organizirali slavlje za katolički Božić! Naslovna stranica „Hrvatske riječi“ br. 1030. od 13. siječnja 2023. godine također bez te prigodne vijesti. No, zato Hrvati u Srbiji dobijaju nove značajne datume. Jedan takav je 20. siječnja, klanje svinja u Đurđinu ili „službeno“: „Risarski disnotor“, kao novi početak „Dužijance“! Pa nam u „Dnevniku na hrvatskom jeziku“ RTV2 od 21. siječnja 2023. godine lijepa kći glavnog risarskog đurđinskog disnotora objašnjava o čemu se radi: Ovogodišnja subotička „Dužijanca“ već je počela. Istoimena udruga bunjevačkih Hrvata jučer je u Đurđinu organizirala „risarski disnotor“. Službeni je to naziv za svinjokolju na kojoj se priprema hrana za predstojeću manifestaciju žetvenih svečanosi bačkih Hrvata. Sjekla se bijela slanina, punile kobasice, pekli čvarci. Radilo se na starinski način kako bi i ovaj važan segment života predaka današnjih bunevačkih Hrvata bio sačuvan od zaborava.

U tom „dnevniku“, koji je trajao 10 i pol minuta (uz uvodni dio o sadržaju emisije, važne političke vijesti koje možemo slušati i gledati na 100 kanala svakih pol sata, kao i vremensku prognozu), reportaža sa klanja svinja u Đurđinu zauzela je puna 4 minuta!

Detaljno su opisana umijeća koja znaju jedino Bunjevci iz donjotavankutskog trokuta (Subotica i okolica) i imenom i prezimenom su predstavljeni akteri ovih umijeća, pravi junaci i junakinje čuvanja ovog segmenta života predaka Bunjevaca!

Iako svi narodi, prije svega Europe, za svinjokolj rade sve sasvim isto, nisu znali da to proglase manifestacijom značajnom za očuvanje baštine svog naroda!  

I sve bi to bilo jako lijepo da se ne radi o napadnom forsiranju među sve Hrvate u Srbiji (i šire) svega onoga što je bunjevačko, a iza čega se zapravo krije biznis organiziran u „hrvatskim“ krovnim institucijama u Subotici u kojem se vrti veliki novac!

„Hrvatska“ kulturna udruga „Dužijanca“ tražit će novac od poreskih obveznika Republike Srbije i Republike Hrvatske za još jednu „manifestaciju Hrvata  u Srbiji“, a Hrvatsko nacionalno vijeće iz Subotiće (čitaj Jasna Vojnić) hvalit će se sa 300 manifestacija Hrvata u Srbiji (od kojih je skoro 100 vezano za „Dužijancu“)!

„Dužijanca“, isključivo običaj bunjevačkih salašara iz okolice Subotice, nameće se kao najveća (kulturna, tradicijska i još svakakva) manifestacija svih Hrvata u Republici Srbiji iako nema nikakvih hrvatskih obilježja!

Danas je to turistička atrakcija Grada Subotice (i onih Bunjevaca koji kažu da s Hrvatima nemaju nikakve veze), a uskoro će postati kulturna bašina Republike Srbije!  Iz toga, osim pojedinih Bunjevaca (jednih i drugih), Hrvati nemaju nikakvu korist! 

Miroslav Cakić 

Povezane objave

Podržavamo Tomislava Žigmanova

hrvatski-fokus

ISELJAVANJE – Nekoć i danas!

HF

Pregršt jako zanimljivih dogodovština

HF

Pet stoljeća pjesništva Hrvata u Crnoj Gori

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više