Hrvatski Fokus
Kultura

Kompozicije Željka Čurčića u Galeriji Boyd u Voloskom

Sve opazivo na slikama naginje htijenju za promjenom, za pokretom koji će ih odvesti u neki drugi, novi prihvatljiviji volumen

 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Željko Čurčić, petnaestog veljača predstavlja se u Voloskom, u Galeriji Boyd s novom samostalnom izložbom Kompozicije. Izloženi radovi moći će se vidjeti do sredine ožujka.

„Recentni radovi Kompozicije nastale su iz potrebe da iz svog svjesnog a najviše podsvjesnog habitusa izbacim sve one silnice koje imaju potrebu da neobuzdano, nekontrolirano izađu na vidjelo, Naglašena gestualnost, intenzitet boja odraz je unutrašnjeg slikareva svijeta. Srazovi uskovitlanih poteza kadkad završavaju u lirrskim smirajima. To je život…, “kaže autor.

Ciklus Kompozicije Željka Čurčića nabijen je, premrežen slojevitom energijom koja prožima sustav motiva koji teže oslobođenju ili samooslobođenju, prekidanju svih vidljivih i nevidljivih spona koje ih vezuju za zajedničku stvarnost imaginarnog svijeta boja i oblika.

Sve opazivo na slikama Željka Čurčića naginje htijenju za promjenom, za pokretom koji će ih odvesti u neki drugi, novi prihvatljiviji volumen.

Sanjaju li boje nezaustavljivost kretnje autorovog poteza kistom u procesu tvorbe izrazite kolorističke dominacije ili je to tek tlapnja?

Ne sanjaju ali očekuju žustrinu, silnost, čvrstu namjeru od koje se ne odstupa, s nekoliko rezolutnih zamaha poništiti bjelinu papiru i kreirati novo, ono drugo, sanjano i žuđeno.

Ciklus Kompozicija Željka Čurčića vrlo je dojmljiv dokaz autorskog nadahnuća i uspješnosti vlastitog pročišćenja u traženju, u traganju za čistim, pravim, istinskim, obećavajućim motivima.

Na svakoj slici ovoga ciklusa vidimo ali i naslućujemo uzbudljive kolorističke obrate, moguća zbivanja.

Ciklus Kompozicije Željka Čurčića osebujni je autorski doprinos visokih dosega aktualnom hrvatskom likovnom stvaralaštvu.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Osjetio sam silni ponos

HF

Kroz pejsaž uranjam u svoj rad i preispitujem ga

HF

Lastavica Giacoma Puccinija u HNK

hrvatski-fokus

Otkada svijet posta

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više