Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Laž je da Plenković ništa ne zna

Sve on zna, sve on kontrolira

 

Nema nikakve sumnje da su korupcija i HDZ sinonimi. Politička stranka koja je optužena, osuđena i kažnjena radi korupcije, u kojoj korupcija svakim danom uzima sve više maha, se bez ikakvih ograničenja i razmišljanja može izjednačiti sa samom korupcijom, u njenom pravom i punom obliku.

Borba protiv korupcije ili micanje HDZ-a s vlasti mogao bi i trebao bi biti jedini cilj udružene oporbe, s lijeva i s desna. Tu bi svaka ideologija morala ustuknuti. Da bi takvu borbu mogao početi i voditi je moraš sam biti imun i čist od korupcije, svakog oblika. Malo je takvih u nas, ali ih ima. Sve što je i što je bilo trebalo bi se staviti u stranu i pokoriti tom jedinom i jedinstvenom, nužno potrebnom cilju za ostanak i opstanak države, naroda i svih nas. Tako ujedinjena oporba bi morala iznjedriti vođu koji će povesti i voditi tu borbu, protiv najvećeg zla koje nas je zadesilo, koje nama vlada i upravlja. Ništa, baš ništa, u svakom području i segmentu rada, djelovanja i života se ne radi, ne događa, ne planira, ne programira i ne živi, u čemu nema korupcije, na svim razinama, a najviše na onoj najvišoj razini, u vlasti. Aktualna vlast iako se zaklinje u borbu protiv korupcije, ne čini apsolutno ništa da tu korupciju smanji, a kamoli dokine. Raste i razvija se svojevrsna kultura zataškavanja. Afera do afere se danomice nižu, ali rejting HDZ-a ostaje uvijek tu negdje oko 30 %, s negativnim odstupanjem manjim od statističke pogrješke. To nam govori kako je biračko tijelo HDZ čvrsto i stabilno, što nije nikakvo čudo, imajući u vidu da su to upravo oni koji su na državnim jaslama, na bilo koji način, koje je HDZ uhljebio, koji od HDZ-a imaju ikakve koristi ili koji još uvijek misle kako je to Tuđmanova državotvorna stranka. Ovaj današnji HDZ je daleko od Tuđmanovog HDZ-a, gotovo u svemu, osim u imenu stranke. Ovaj HDZ se poistovjećuje sa svojim predsjednikom, odnosno s državom Hrvatskom, što je svojevrsna blasfemija. HDZ osiromašuje, potkrada i upropaštava državu. Zbog HDZ-a njegove stranačke, nekih njegovih visokih dužnosnika i premijera, mnogi mladi obrazovani ljudi napuštaju Hrvatsku, zauvijek. Ne žele živjeti u zemlji u kojoj nema pravne jednakosti, u kojoj je korupcija ušla u sve pore života, u kojoj se ne provodi pravda, u kojoj ne vlada pravednost.

Pod motom demokracije, koja je opustošena, derogirana i pomalo smiješna dobivaju se izbori, poslije čega se kupuju partneri i stvaraju neprirodne političke koalicije, koje uz kupljene žetončiće održavaju vlast. Tako to funkcionira već drugi mandat u ovom sastavu, uz promjene dvadesetak ministara, uhvaćenih u nedozvoljenim radnjama, da ne kažem u kriminalu. Sve bi se to zataškalo, kao i prije toga, da ne postoji OLAF i europsko tužiteljstvo s Rumunjkom Laurom Codruţa Kövesi, glavnom europskom tužiteljicom, koja nema milosti ni prema komu i koja progoni lopove, kradljivce i kriminalce, koji se “igraju” s europskim novcem. Tako je i bivša ministrica Gabrijela Žalac došla na optuženičku klupu, na kojoj joj ne može pomoći niti aktualni premijer, njezin prijatelj i obožavatelj. “Bila je sjajna!”, stalno ponavlja ozareni Plenković. Kaj god! Taj gospodin ovakvim nastupom, zapravo brani sebe. Prema njemu idu neki pipci iz optužnice Žalac i njene prijateljice Rimac. To se pokušavalo zaustaviti i negirati dok je bilo pod ingerencijom DORH-a. No, DORH nije OLAF, barem se ima takav dojam.

Kud god se krene i malo zagrebe po površini izroni neka afera iz domene HDZ-a, čiji su visoki dužnosnici glavni akteri ili suradnici u nekom kriminalu od stotine milijuna do preko milijarde kuna. To se sve trpa pod tepih i s vremenom ode u zaborav, poput INA-e, Agrokora, HEP-a, Brodogradilišta, Softvera, Vjetroelektrana… Međutim, u EU-u se to baš ne može samo tako izbrisati i ignorirati, posebice, kad je njihov novac u pitanju. Iznad svega uvijek stoji aktualni premijer. On se uvijek brani kako ništa nije znao, vidio, niti čuo. Kaj god! Bez njega se u ovoj državi ništa ne događa, ne ugovora, ne radi i ne odlučuje. Premijer je alfa i omega svih zbivanja, događanja, rada i djelovanja. On može što hoće, uz iznimku obučavanja Ukrajinaca u našoj vojsci, što mu je tada nekako promaklo. Tajno glasovanje u Saboru o čelnici Komisije za odlučivanje o sukobu interesa je glatko prošlo, po premijerovoj zamisli. Gospođa Nataša Novaković se očito oglušila i ogriješila na upute iz Banskih dvora. Radila je navodno dobro i pošteno, te je smijenjena, poput ministrice Nataše Tramišak, koja nije nastavila raditi poput svoje prethodnice, zbog čega je nastao jaz između nje i aktualnog premijera. Osim toga navodno gospođa Tramišak je dobro surađivala s gospođom Kövesi, koja najavljuje nova uhićenja u RH.

To će svakako biti u okviru HDZ-a i njegovih visokopozicioniranih članova, posebice onih u aktualnoj vladi. S tim i bez toga oporba (lijeva, desna, centralna) ima dovoljno materijala da konačno počne sa skidanjem HDZ-a s vlasti. Nije dovoljno o tome samo govoriti. Na tome treba raditi. To bi trebao biti primarni i jedini cilj, svih oporbenih stranaka od krajnje lijevih do krajnje desnih. Sve drugo može kasnije doći na red, kad se HDZ makne s vlasti. Uvriježeno je mišljenje kako u nas nema onih koji bi HDZ i predsjednika Vlade Plenkovića maknuli s vlasti. Te HDZ-ove mantre bi trebalo osporiti i djelom im pokazati kako su to puste želje. Da bi se to postiglo oporba bi se morala ujediniti, što danas izgleda gotovo nemoguće. Međutim sve se može, što se hoće. Pitanje je je li ova današnja oporba u većini, uopće želi smijeniti HDZ. I ovako im ništa ne fali, osim vlasti. Svi znamo da samo ujedinjena oporba može smijeniti HDZ s vlasti. Tko će to napraviti? Za početak bi trebalo imati vođu. U ovom trenutku takav se ne nazire. Sve su to istaknuti pojedinci koji gledaju samo sebe i ponekad svoju stranku. Neki od njih čak i sada na ovom slučaju posvajanja djece iz DR Konga love političke poene, svojim stavovima i komentarima. Briga njih za tu djecu. Njima je samo do isticanja sebe. S takvima se ne ruši aktualna vlast, bez obzira na afere koje tu vlast peru i čemu je izložena. Te afere nadjačavaju sve ono pozitivno i dobro što je napravljeno. Zbog tih i takvih afera smo tu gdje jesmo, svaki dan sve siromašniji i nesretniji. Zbog tih afera smo zadnji u EU-u po svemu dobrome, a prvi po svemu lošem. Zbog tih afera smo percipirani kao visoko koruptivna država, koju međunarodni gospodarstvenici zaobilaze u velikom luku. Zbog tih afera stojimo u mjestu ili nazadujemo. Zbog tih afera treba smijeniti HDZ. To može učiniti ujedinjena oporba.

Kako i da  bi se oporba ujedinila njeni čelnici bi morali uvući rogove i naći zajednički jezik s ciljem rušenja aktualne vlasti i slanjem HDZ-a u ropotarnicu povijesti, gdje mu je i mjesto.

Ankica Benček

Povezane objave

Sve za vlast, vlast ni za što!

HF

Izvlačenje iz ormara ratnoga profiterstva

HF

Budimir Lončar i Tvrtko Jakovina lažu

HF

Fenomen Karamarko

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više