Hrvatski Fokus
Gledišta

Debeli četvrtak

Pobuna u Donjem Tavankutu: ‘Bunjevci nikada neće biti Hrvati’

 

Koliko se naglo „otopljavaju“ odnosi Srba i Hrvata od momenta kada je Bunjevac ušao u srbijansku vladu (100 dana) pokazuje primjer sa pravog mjesta, pravim povodom i na pravi način. Radi se o proslavi bunjevačkog salašarskog običaja koji se zove Debo četvrtak, a u selu koje je epicentar svega što je „hrvatsko“ u Srbiji, Donjem Tavankutu! Običaj se sastoji u tome da se tog dana jede devet puta kako bi se izdržao dugi post do Uskrsa, a glavno jelo su fanki (krofne)!!!

Ovogodišnju proslavu Debelog četvrtka najavila je MZ Donji Tavankut, u kojoj je „jedina relevantna hrvatska politička stranka u Srbiji“ (DSHV) izgubila posljednje izbore iako je to rodno selo predsjednika stranke, a proslavu Debelog četvrtka je upravo najavila i ta stranka, naravno, na isti dan!

U više navrata sam pisao da nije dobro da se svim Hrvatima u Srbiji silom nameće ovaj bunjevački običaj kao praznik i ovaj put je u samom epicentru „otopljavanja“ došlo do usijanja! Ako su tamo faki fanki predmet razdora onda je jasno kakva je situacija općenito!

Naime, udruženi Srbi i Bunjevci u Donjem Tavankutu (tako su dobili i izbore)  reagirali su na „hrvatsku“ proslavu Debelog četvrtka, što je jako iznenadilo glavnog uzročnika ovakve reakcije poslije mirnih 20 godina!

Poslije reakcije ministra uslijedilo je „šire obrazloženje“ oko krađe ideje („Bunjevci nikada neće biti Hrvati“ i još svašta još gorega) na što je potpisnik „deklaracije o otopljavanju (s Pupovcem)“ zaprijetio stranačkim stegama!

No, komentari nekih Hrvata su također „iznenađujući“:

Što reći? Svi Hrvati u Srbiji, posebno mi u Srijemu, zaista se već 100 dana osjećamo potpuno relaksirani i sasvim „otopljeni“ (kao čvarci) od kada je Bunjevac iz Donjeg Tavankuta ušao u srbijansku vladu!

Branimir Miroslav Tomlekin

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Kolinda negira Domovinski rat

HF

Čuvajte se antifašista na Balkanu i u Hrvatskoj

HF

Podjela Hrvatske na tri statističke regije

hrvatski-fokus

Dokle monopol odvjetničkih tarifa!?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više