Hrvatski Fokus
Kultura

U spomen na skladateljicu Doru Pejačević

Bogomdani talent Slavi u slikarskom, a Dori u glazbenom izrazu

 

Na izložbi koja će ovaj tjedan biti otvorena u spomen na skladateljicu Doru Pejačević bit će izložena djela najpoznatije hrvatske slikarice Slave Raškaj (1877. – 1906.), ujedno i Dorine suvremenice.

Otvorenje izložbe Slava Dori u spomen na Doru Pejačević održat će se u srijedu, 1. ožujka 2023. s početkom u 18.30 u visokom prizemlju Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, a izložba će se moći razgledati do nedjelje, 5. ožujka – dana kada obilježavamo 100. godišnjicu smrti Dore Pejačević. 

Plemićko podrijetlo, odrastanje i stvaranje u gotovo identičnom geografskom prostoru i vremenu, te naposljetku i prerana smrt, nisu jedine okolnosti koje povezuju dvije velike i slavne hrvatske umjetnice: slikaricu Slavu Raškaj (1877.-1906.) i skladateljicu Doru Pejačević (1885.-1923.). 

Bogomdani talent Slavi u slikarskom, a Dori u glazbenom izrazu još čvršće povezuje njihove sudbine u panteonu hrvatskih velikana.

Zbog toga smo priredili ovu brojem izložaka (15 djela) malu izložbu djela Slave Raškaj u spomen na Doru Pejačević, na stotu obljetnicu Dorine nesretne smrti. 

Iako su u Zbirci Kovačić – Mihočinec sačuvani Slavini radovi nastali od 1889. do 1904. godine, ovaj izbor većinom predstavlja šest najplodonosnijih godina Slavina stvaralaštva (1895.-1901.). Cvijeće, mrtve prirode, pejzaži iz okolice Ozlja, Zagreba i Samobora najdraži su Slavini motivi, naslikani s najviše emocija i likovne virtuoznosti.  

Parafizirat ćemo Davora Merkaša koji u tekstu U spomen na Doru Pejačević opisuje doživljaje Dorinih djela te se nadovezati time da i Slavin fascinantni svijet akvarelnih nijansi “ushićuje dušu”, a promatranje njezinih djela pretvara se “u fizički doživljaj koji nas oplemenjuje i čini bogatijima te postaje neprocjenjiv doživljaj”. 

Anđelka Felja

Povezane objave

Izložba Darka Škrobonje

HF

Magična prožetost

HF

Izložba Marije Petrović u Splitu

hrvatski-fokus

Glazbeni motivi u opusu slikara Mladena Žunjića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više