Hrvatski Fokus
Društvo

Raskošni svjetlopisi Vlaha Brangjolice

Fotografije s otoka Koločepa majstorsko su djelo raskošnoga tona

 

Fotografije sa otoka Koločepa (domaći ga zovu Kalamota) majstorsko su djelo raskošnoga tona u kojemu uz efektnu kompoziciju borova, stijena i mora odzvanja zvjezdano nebo u nama i nad nama.

Vidi se da je autorov otac Ljubomir Brangjolica, poznati makedonsko-hrvatski kompozitor utjecao na likovno djelo sina.

Gospar Vlaho rođen je u Skopju 1960., magistar znanosti i akademski slikar kojega poznajemo i sa izložaba u Zagrebu i Dubrovniku, je svako ljeto u Dubrovniku i na otoku Koločepu. Barbuni (trilje), presječeni sa dijagonalom i listom su izvrsna fotografija, gotovo apstrakcija u kleoovskom stilu (Paul Klee, švicarski slikar, 1879. – 1940.), sa vrlo finim svijetlim lila modrim tonovima i zrnatom strukturom. Uspješno Brangjolica rabi zlatni rez i u djelu “More svjetlosti” sugerirajući prozirnost modrozelenoga medija, kostur ježinca koji je čudo forme ravno najboljoj arhitekturi, te oblutke sa razdjelnicom od čvornatoga drveta koje je isušeno u moru. Sličan motiv u smeđim tonovima uključuje trilju i zvjezdaču.

Na izložbi “Krik prirode” u Skoplju 2021. godine Vlahov sin Viktor sa puno “sluha” na titravoj modrozelenoj podlozi (kao more) dinamično raspoređuje zvjezdoliko lišće (platana?) i obični list u žutorozikastim šarama, tvoreći snažan koloristički kontrast.

Ljubomir Brangjolica (1932.) je skladatelj o kojemu ne ću pisati jer sam glazbeni analfabet; samo ću pripomenuti da je vrlo maštovit, suptilan romantičar, te da je napisao zapaženu zbirku pjesama na hrvatskom jeziku. Lao komična činjenica stoji i pjesma o foksterijeru Gariju, o kojemu sam i ne znajući i ja napisao pjesmu, doduše neobjavljenu. Gari koji se hranio ribom i pola života proveo na barci.

Borovi i klifovi Kalamote, reljef toliko grčki kao i ime otoka. Kolike povijesne mijene, plime i oseke su zahvaćale naš hrvatski i bratski makedonski narod?

O dubrovačkom ogranku Brangjolica, zaslužnom Ljubomirovom bratu Vlahu (po kojemu se zove i skopski umjetnik), patriotu i zaslužnom psihologu kojemu u čast i Dubrovnik daje godišnju nagradu, sinu mu Milu koji je povjesničar umjetnosti i unuku Marku, svestranom mladiću ne ću pisati ovom prigodom. Na makedonskom jeziku Brangjolica se piše posebnim slovom, g (bez j) s jednom kvačicom.

Teo Trostmann

Povezane objave

Postoji opće pravo na izbor

HF

Pobačaj nije ljudsko pravo nego čedomorstvo

HF

Postoji jednostavan tretman za COVID-19

HF

Europa regija = uništenje Europe

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više