Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Dovršeno uređenje ratnog skloništa gdje su pobijeni hercegovački franjevci

Jugokomunisti su oko 10.00 probili obranu branitelja Širokog Brijega te zatočili u samostansku zbornicu pronađene nenaoružane franjevce, đake i civile

 

Mnogi koji dođu u samostan Široki Brijeg žele posjetiti i ratno sklonište u samostanskom vrtu gdje su jugokomunisti u izvedbi zloglasne XI. dalmatinske brigade 7. veljače 1945. ubili 12 hercegovačkih franjevaca. Zbog toga se zadnjih godina pristupilo njegovoj obnovi, odnosno zaustavljanju propadanja nastojeći da se sve očuva u izvornom obliku.

Franjevci nisu tu slučajno ubijeni i zapaljeni. Jugokomunisti su oko 10.00 probili obranu branitelja Širokog Brijega te zatočili u samostansku zbornicu pronađene nenaoružane franjevce, đake i civile. Tijekom dana su ih naoko ispitivali i nastojali ih prestrašiti. Oko 16.00 počelo je ubijanje. Ušao bi stražar i doviknuo najbližem franjevcu: »A sada ti, druže.« Dotični bi izišao, vrata bi se zatvorila, upao bi među skupinu vojnika koja bi ga gurala, udarala, dovela do ratnog skloništa gdje bi bio upucan metkom u zatiljak i gurnut kroz otvor ratnoga skloništa. Nakon završetka ubijanja polili su ih benzinom i spalili. Branitelji Širokog Brijega već su se bili povukli u bazu u središte mjesta s namjerom da produže za Mostar, ali kada su čuli da jugokomunisti u samostanu ubijaju franjevce i pale ih pod punom ratnom spremom uzletjeli su uz strminu obraslu šumom, odbacili jugokomuniste i pokušali spasiti franjevce. Ali njima više spasa nije bilo.

Sada posjetitelji mogu u miru obići ratno sklonište, pomoliti se ne samo za pobijene franjevce, nego i za sve pale za hrvatsku slobodu. Postavljena je nova rasvjeta, rukohvati, pješčani pod koji propušta vodu, riješena razna oštećenja. Najveća poteškoća je bila riješiti oštećenje na stropu pa je obnova trajala nešto duže nego što se naumilo. Privedena je kraju uz novčanu potporu Hrvatskoga doma iz San Franciska te drugih dobročinitelja. Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, na čelu s fra Miljenkom Stojićem, svima im se zahvaljuje. Slijedi i završetak obnove okoliša ratnog skloništa, opet uz pomoć dobročinitelja. Posljednjih godina i na tome se dosta radilo.

Ivana Karačić

Povezane objave

Bosanski notturno na Bakirov način

HF

Safet Isović – pjevač sevdalinki

hrvatski-fokus

Nedopustivo ponašanje Federalne Vlade

HF

Unitarna Stranka bosanskih Hrvata

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više