Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Najneuspješniji ministar htio je postati izvanredni sveučilišni profesor!

Njegov “znanstveni rad” je najobičnija prepisivačina

 

Opet nova afera iz redova HDZ-a. Naime, ministar obrane Mario Banožić je zatražio zvanje izvanrednog sveučilišnog profesora, koje bi po njegovu mišljenju trebao dobiti na temelju svojih znanstvenih radova. Jedan od tih radova je e-priručnik za studente, kompilacija više objavljenih radova znanstvenika, iz tog područja. Kompilacija štogod bila nikako ne smije biti plagijat, copy paste uradak ili čista prepisivačina. To bi trebao biti znanstveni rad, na temelju istraživanja, analize, sinteze, logičkih zaključaka i komentara donesenih na temelju argumentiranih činjenica i dokaza. Nije to nimalo lako napraviti. Da se pri tom izbjegne plagiranje potrebno je znanje, sposobnost i poštenje. Mnogi znanstveni radovi su zapravo kompilacije. Ja sam donedavno naivno mislila kako svaki znanstveni rad mora donijeti nešto novo, ne nužno radikalno, do čega se došlo pomnim istraživanjem, što podupiru numerički podaci i što je relevantno.  O tom, potom.

U medijima se sad na dugačko i naširoko razvlači i komentira Banožićevo školovanje u srednjoj školi. Kažu da je bio najgori učenik u razredu koji je redovno išao na popravne ispite. Kako bilo da bilo upisao je ekonomiju, što je završio u redovnom roku. Kasnije je magistrirao i doktorirao na osječkom sveučilištu. Krenulo mu je. Baš kao što mu je krenulo i u političkom životu. Ništa novo i ništa čudno. Ne mali broj HDZ-ova ima sličan životni put i strjelovit uspon u politici. Piše se i govori kako je ministar Banožić nekompetentan za posao koji obavlja. Ništa zato. Ni prvi, niti posljednji u HDZ-ovoj vladi. Zna se da je u ministarstvu obrane bivši ministar Krstičević, Znaju se njegove kompetencije i kompetitivnosti. Banožić je za vanjsku upotrebu (političku), posebice kad treba napadati predsjednika republike. U tome ministar prednjači. Ta svađa s predsjednikom države zapravo Banožića i održava na funkciji koja mu je po nekakvoj regionalnoj i stranačkoj pripadnosti dodijeljena.

Banožić je glavni i za HDZ u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Znamo kako ta politička stranka tamo trenutno stoji i kotira. Domovinski pokret joj je tu pomrsio račune. To bi se moglo odraziti na parlamentarnim izborima, za koje izborne kampanje već traju i slažu se izborne liste.

Imajući to u vidu ministar Banožić se htio osigurati nakon izbora poslije kojih za njega sigurno neće biti mjesta u vladi. Lijepo bi bilo biti sveučilišni profesor. Lijepo je imati veliki stan u Zagrebu, koji mu po kvadraturi nikako ne pripada. Sam ga je sebi dodijelio. Na račun države stan je uređen i namješten. Kvadraturu je opravdavao brojem članova svoje obitelji. Ta obitelj ne živi s njim u Zagrebu. Navodno dobiva dodatak za odvojeni život. Spretno je to izveo. Tad nije bio šokiran. Drugi su bili šokirani. O tomu se pisalo i govorilo. Sve je stalo na tome. Zaboravilo se. Zaboravilo se i kako je nedavno dobio stambeni kredit, APN sredstva za gradnju kuće. Tu je isto bilo prijepora. Dobio je APN kredit a posjeduje stan. S malo vike i to je prošlo i zaboravilo se.

Tako bi možda prošla i zaboravila se afera oko njegovog izbora za izvanrednog profesora. Nije ni prvi niti zadnji u akademskim krugovima koji je prepisivao. Indikativno je da je prepisivao od onih koji su njegov rad ocijenili pozitivnim i pustili u promet.  Što o tome misliti i reći? Neki fakulteti (sveučilišta) proizvode doktore znanosti kao na tekućoj vrpci. Je su li svi njihovi uradci originalni. Koliko je tu kompilacija ? Koliko je tu plagijata? Koga briga? Idemo dalje.

Kad sadašnjem ministru obrane Banožiću istakne ovaj mandat, on će opet tražiti status izvanrednog profesora. Možda do tada napiše novi znanstveni rad, u kojem neće biti zastarjelih podataka. U IT tehnologiji i tehnici, zapravo u IT području podaci vrlo brzo zastarijevaju. Ono što vrijedi danas sutra više neće vrijediti. Treba stalno biti u tijeku događanja. Znanost se razvija geometrijskom progresijom. Za to nema popravnog ispita. Ti popravni ispiti u srednjoj školi su bili rezultat interesa i stanja u tom periodu. To nikako ne znači da je učenik bio nesposoban. Bio je nezainteresiran i možda lijen. Osim toga poznato je kako ničiji rast i razvoj nije linearan, već skokovit. Sve što je ministar propustio u ranoj mladosti, kasnije je višestruko nadoknadio, posebice uz člansku iskaznicu HDZ-a.

Ankica Benček

Povezane objave

Metković i Mostov nepotizam

HF

Hod za život miroljubivi je hod za svaki ljudski život, od začeća do prirodne smrti

hrvatski-fokus

Izdajnici hrvatskoga naroda

hrvatski-fokus

Modna pista ‘političke elite’ i pasji život hrvatske ‘socijale’!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više