Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

UPITNE SLUČAJNOSTI – Nisu li predsjednikovi gafovi unaprijed dogovoreni?

Previše je slučajnosti da bismo vjerovali

 

U zadnje vrijeme, uz obvezne vijesti, čitam krimiće i gledam detektivske serije. Sve mi se to nekako izmiješalo i navodi me na misli o “granatiranju” s oba politička brda, odnosno na međusobna i uzastopna prepucavanja predsjednika države i predsjednika vlade, uz vokabular pred kojim bi ustuknuo i kojeg bi se posramio svaki renomirani uličar. To često nije više slušljivo, niti gledljivo. To je nacionalna sramota. O tome  se ne piše i ne govori samo doma, već i vani. Sramotimo se u Europi i svijetu. S vremena na vrijeme, prigodno dođe do zatišja, a onda opet pronađu aktualnu temu oko koje se prepucavaju, da ne kažem svađaju i obostrano vrijeđaju, čak i na  osobnoj razini, uključujući bližu i daljnju rodbinu.

Po nekima sve je to dobro režirana predstava za narod, kojemu u pomanjkanju kruha treba igara. Kako bilo da bilo nije lijepo. Ima se dojam kao da se natječu u uvredama i objedama, koristeći rječnik koji nije primjerenim njihovim funkcijama, a ni osobama.

Imamo li u vidu sve velike afere u HDZ-u i vladi, kao i u državnim firmama, nekako se samo od sebe nameće zaključak, kako uvijek nakon tih afera predsjednik države napravi neki poveći gaf, čime pomete  i makne na marginu sva zbivanja oko tih afera. Zadnja takva pojava je plinska afera, u kojoj je država preko HEP-a oštećena za milijune eura, preprodajom plina, koji se skupo kupovao, a jeftino prodavao. Ta afera se od glavnih dužnosnika HEP-a, preko ministra Filipovića, usmjeravala na premijera. Baš u to vrijeme  predsjednik države napravi gaf svih svojih gafova, primi Milorada Dodika  čelnika srpske države u BiH, na Hvaru, gdje se odmara. Dodik je na Hvar sletio helikopterom, što mu ga je za taj izlet ustupio srbijanski  predsjednik Vučić. Svi su tad govorili i pisali o tom događaju, nagađajući o čemu su ta dva predsjednika pričala i što su zajedno radili na Hvaru. Plinska afera su uslijed toga rasplinula.

Na jednak način su se mnoge afere HDZ i aktualne vlade i samog premijera rasplinule , pometene su pod tepih i malo pomalo se zaboravljaju.

Nikakva istraživanja, analize i sinteze tu nisu potrebne. Zaključak je jasan predsjednik Milanović, na svoj osebujan način, pomaže premijeru Plenkoviću da se iskobelja iz neugodnih situacija, odnosno afera.

Pred vladom se pojavio novi problem: spašavati BBB iz zatvora u Grčkoj, nakon tučnjave navijača Dinama i AEK-a u Ateni, pred utakmicu. Predsjednik države se e o tome izjasnio, na svoj način, čime je izazvao cjelokupnu  grčku javnost i vlast.  Njegovo viđenje se razlikuje od viđenja premijera Plenkovića, u tom krvavom incidentu. To je nova tema za njihovo prepucavanje u javnosti. Kad se to slegne ili riješi, pronaći će njih dvojica nešto drugo aktualno ili iz prošlosti. Time će opet odvlačiti javnost (narod) od situacije u kojoj se nalazi i kako živi. Život je svakim danom sve skuplji i sve teži, naročito za umirovljenike. Cijene osnovnih živežnih namirnica lete, u nebo posebice poljoprivrednih proizvoda. Kilogram mladoga graha stoji 10 eura.

Inflacija navodno postaje sve manja. Još uvijek je velika i ugrožava mnoge. Nije isto ako je jednaka inflacija u bogatim i u siromašnim državama. U siromašnim državama više od 50 posto ide na hranu, što je skoro dvostruko više nego u bogatim državama. Jesti se mora, drugo se ne mora i bez mnogo čega se može. Tu se ne može indeks inflacije poopćavati i na sve primjenjivati jednako.

Ministar gospodarstva Filipović danas govori kako on nikad ne bi za kilo i pol odojka dao 60 eura. Kako bi bilo dobro bojkotirati onu hranu koja je jako poskupjela, bez nekog valjanog razloga. Kaj god!

Nikakve afere u vlasti i u HDZ-u, kao ni gafovi predsjednika države, na mogu javnost odvući i skrenuti joj pažnju od poskupljenja hrane, osnovnih živežnih namirnica, koje se koriste svaki dan i važne su i bitne za preživjeti.

Bilo bi dobro i djelotvorno kada bi oba predsjednika svu svoju stručnost, politiku i energiju usmjerili u poboljšanje standarda građana. Oni ovise o tim građanima. Građani su njihovi birači. Tko će doći na vlast i kako će nam biti odlučuju birači. Međutim, uslijed 23-godišnjih zbivanja, vladanja i odlučivanja, uglavnom HDZ-a i njegovih trabanata, većina građana je postala indisponirana, depresivna, indolentna i nezainteresirana za izbore. Velik broj ljudi uopće ne izlazi na izbore. Misle da ionako ne mogu ništa napraviti. To nije točno. Mogu napraviti puno. Mogu pokrenuti i preokrenuti cijelu političku scenu. Mogu kazniti one koje su ih doveli do toga da im savjetuju da ne kupuju odojka za čiju kilu i pol moraju dati 60 eura. Mogu odlučiti o onima koji će stolovati na oba politička vrha. Mogu izraziti svoje nezadovoljstvo i uvrijeđenosti, zbog toga što im se plasiraju inscenirane predstave, kako bi ih se odmaknulo od stvarnosti, koja nije nimalo dobra, niti lijepa.

Ne dijelimo se više zbog borbe između ustaša i partizana. To je konačno nekako nestalo iz ovih prostora. Dijeliti bi se trebali zbog zauzimanja strana jednog ili drugog predsjednika. Kaj god! Oni su pročitana priča.

Ankica Benček

Povezane objave

Istina se ipak čuje!

hrvatski-fokus

Za »Bljesak« i »Oluju« spremni!

HF

Sabornici ili neznalice

HF

Naprijed Hrvatska, Start, Pametno…

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više