Hrvatski Fokus
Gledišta

Obitelj Tomlekin (Cakić)

Stanje na groblju u Hrtkovcima 20. kolovoza 2023. godine

 

Kod prve diobe veliko imanje Tomlekin su podijelila tri brata: Antun „Tuna“ (1841.-1907.), Nikola „Nika“ (1842.-1898.) i Petar „Peka“ (1844.-1907.)

– Tuna nema djece, prodaje zemlju i plac i danas u Hrtkovcima nema nikavih tragova od te grane Tomlekinih.

– Nikini potomci također prodaju zemlju, dio placa je do svoje smrti uživao Petar Cakić „Pera Šaran“ (imao kavanu „Šaran“), a na groblju u Htkovcima ima grobno mjesto, gdje su mu sahranjeni i roditelji, Antun i Tereza.

– Petar nema potomaka i spomenik mu je podigla supruga Vida sa svojim sinovima iz Novog Sada. Grobno mjesto je do nedavno bilo urušeno.

Perina sestra pokojna Rozalija „Rosa“ ima također spomenik na groblju u Hrtkovcima koji je sama podigla za života, a tu su joj još sahranjeni njena jednogodišnja kćerka Anica i u ratu poginuli muž Marko.

– Pekini potomci, čukununuk Miroslav „Brana“ sa svojom majkom i dvoje djece, su 1993. godine zamijenili kuću (koju je „Peka“ sagradio 1867.) i plac na kraju Cakića šora s lijeve strane, te preostalu zemlju i novu kuću (koju je Brana sagradio 1990.), za kuću u Osijeku, a na groblju u Hrtkovcima ta grana Tomlekinih ima veliko grobno mjesto.

Uređenje grobnog mjesta je započeo Branin otac Paskal „Paška“, a dovršio Brana. 

Brana je ove godine uredio i grobno mjesto svog daljnjeg rođaka Pere Šarana, kojeg je zvao „stric Pera“.

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Miroslav Brana Cakić

Povezane objave

Žigmanovljev primitivizan na djelu

HF

Je li HDZ Hrvatska!?

hrvatski-fokus

Povijesne obmane

hrvatski-fokus

Treći izbori za Europski parlament

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više