Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Izrael je znao za Hamasove planove napada

Izvješće vidjeli vojni i obavještajni dužnosnici, ali ne zna je li to prikazano premijeru Benjaminu Netanyahuu

 

Izrael je ‘znao za Hamasove planove napada’ više od godinu dana prije nego što se to dogodilo, javlja New York Times. New York Times piše kako je prevedeno izvješće u kojem se navodi kako je presretnuto s arapskog, te se navodi kako će Hamas koristiti rakete i bespilotne letjelice, kao i uzeti taoce natrag u Gazu.

List navodi da su dužnosnici u Izraelu imali borbeni plan na 40 stranica, koji su nazvali “Jerihonski zid”, koji je postavio hipotetski napad Hamasa na zajednice na jugu Izraela. Dana 7. listopada ubijeno je 1.200 ljudi, a još 240 ih je oteto i odvedeno u Gazu. Više od 75 osoba sada je oslobođeno u sklopu primirja koje je isteklo.

Nije jasno kako je Izrael došao do dokumenta, ali je preveden, što sugerira da je izvorno mogao biti napisan na arapskom jeziku i doći iz Hamasa.

New York Times piše da su izvješće vidjeli vojni i obavještajni dužnosnici, ali ne zna je li to prikazano premijeru Benjaminu Netanyahuu.

Navodi se kako bi Hamas mogao pregaziti Izrael raketama i koristiti bespilotne letjelice za onesposobljavanje sigurnosnih sustava na graničnom zidu, kako bi mogao preuzeti kontrolu nad južnim zajednicama i vojnim bazama.

U ranijem dopisu koji je New York Times dobio od 2016. godine, navodi se da će Hamas uzeti taoce natrag u Gazu.

Unatoč tome što je Jericho Wall bio u njihovom posjedu, New York Times je objavio da su izraelski dužnosnici otklonili Hamasove planove, smatrajući ih “aspiracijskim”, a ne nečim što bi se zapravo moglo dogoditi.

Izvješće New York Timesa dolazi u trenutku kritika na račun g. Netanyahua, a neki tvrde da nije spriječio napad, unatoč tome što postoje znakovi upozorenja.

Mjesec dana prije napada, Hamas je na društvenim mrežama objavio video na kojem se čini da njegovi borci koriste eksploziv na ismijanim graničnim vratima, a zatim se kreću kroz rekonstrukciju izraelskog grada s vozilima i oružjem.

Na snimci se vidi i kako borci uništavaju, kako se činilo, makete graničnog zida i komunikacijske zračne luke – baš kao što su to učinili 7. listopada.

Na pitanje o izvješću, izraelska vojska odbila je komentirati, te je umjesto toga rekla da je “trenutno usredotočena na uklanjanje prijetnje terorističke organizacije Hamas”.

Dodaje se: “Pitanja ove vrste razmotrit će se u kasnijoj fazi.”

Daleko od izvješća Timesa, u Izraelu vlada frustracija nakon što su lokalni mediji priopćili kako su vojni dužnosnici odbacili upozorenja žena koje su promatrale granice, koje su rekle da su vidjele Hamasove pripreme za napad.

Lokalni mediji izvijestili su kako je mlada žena izjavila kako je vidjela militante kako koriste bespilotne letjelice i pokušavaju onesposobiti granične kamere u izgradnji napada.

Netanyahu je rekao da se krivnja za napad može utvrditi nakon završetka rata.

https://news.sky.com/story/israel-knew-about-hamas-attack-plans-over-a-year-before-it-happened-new-york-times-reports-13020432

Povezane objave

Rehabilitacija četnika – rehabilitacija genocida

HF

Što može naučiti Orbán od CSU-a?

HF

Svijet trpi zbog ostataka rasizma i kolonijalizma

HF

Trump je istinu rekao o Crnoj Gori

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više